Para Pengikut..

Tuesday, 14 October 2008

IdulFitri 2008



Tahun nie meriah kan. Taun ni utk 2taun berturut2 tok beraya ngan kitorg. Yg paling meriah raya ke2 mak sedara n sepupu2 datang beraya ngan kami. Taun nie jugak my sis bwk 3anknye duk ngan kitorang. Makin meriah umah. Paez da dpt kwn bmaen. Cuma kdg2 budak2 nie suka gado2. Dh name bdk2 kan...

Hmm...taun nie jugak E1 dtg raya kt umah stlh 2taun dier tak dtg raya. Bawak kwn dier yang amat melucukn itu..huhu..Asyik wat kami tergelak je memanjang.
Taun nie jugak pertama kali aku g beraya ke umah kwn kat Pengadang Baru??yer kot..

Aku mau...

Once - Aku Mau

Kau boleh acuhkan diriku

Dan anggap ku tak ada
Tapi takkan merubah perasaanku
Kepadamu
Kuyakin pasti suatu saat

Semua kan terjadi
Kau kan mencintaiku
Dan tak akan pernah melepasku
Aku mau mendampingi dirimu

Aku mau cintai kekuranganmu
Selalu bersedia bahagiakanmu
Apapun terjadi
Kujanjikan aku ada
Kau boleh jauhi diriku

Namun kupercaya
Kau kan mencintaiku
Dan tak akan pernah melepasku
Aku mau mendampingi dirimu

Aku mau cintai kekuranganmu
Aku yang rela terluka
Untuk masa lalu

bErheNti meNghAraP

Aku mengharapkan sesuatu, impikan sesuatu yg aku tau hakikatnya aku xkan penah dpt memilikinya. Berharga sgt ke ia utk aku sampaikn aku nangis utk memilikinya. Sakit ati bila aku tahu kebenaran yg aku takkan pernah dpt memilikinya even dalam mimpi sekalipon. In da same time aku mendapat sesuatu yg aku sikitpon xpenah mengharapkan ia jadi milik aku. Tak berharga ke ia untuk aku sampaikan kadagkala aku tdk menyedari yg aku sedang memilikinya.

Saat kesabaran diuji...



Rasanya kenangan nie patut gak aku post lam blog neh. Supaya jadi pengajaran wat aku n korang semua. Pengalaman pertama dalam sejarah aku sepanjang 4 tahun aku naik bas balik kg ni lah yg paling memberi kenangan yang amat tak terindah. Aku pun tak terpikir nak booking tiket awal2 sedangkan aku tahu tarikh tu nak dekat ngan skol oliday. Tambahan pulak cuti mid term dak2 u. So,dapat la tiket bus yang aku tak penah naik before. Alhamdulillah dapat jugak. Huhu.. N malam tu dapat naik bus dengan perasaan lega. Ingatkan terus lega sampai kg rupa2 x. Sampai Btworth dalam kul 10pm kena turun n tunggu bus len plak. Diorang cakap kul 12am bus sampai. Memang benar2 menguji kesabaran. Huh. So,terkandas la kat Btworth 2. Nasib baik la aku tak keseorangan. Turut ditemani Lia,her parents n Alongnya. Tunggu punya tunggu sampai kul 12am bus tak muncul2 jugak. Masing2 da hangin da neh+mengantok+letih+lapar... Aku sampai da tersengguk2 kat kerusi dalam suasana sekeliling yang sangat kurang menyamankan. Hmmm... kul 2am barulah penantian kami berakhir.. Berebut pulak naik bus yang free seat tuh. Dengan banyak barang lagi. Aku langsung tak lena tido. Sedar2 sampai kg kul 11am. Tak pernah dalam sejarah aku balik kg sampai tengahhari macam tu. Memang kenangan naik bus yang aku takleh lupa seumur idup. Adeh.

Saturday, 16 August 2008

080808...ade sesuatu pd tarikh ini...

080808..hmm...ade sesuatu yg blaku pd tarikh ini..

Monday, 5 May 2008

ape2 ajela...

26April08_Saturday
Dah lebih seminggu aku bertapa di bumi tj sejak aku meninggalkan usm terchenta. Windu dengan kenangan2 di sana. But life goes on.
Biarlah aku sakit hati, kalau itu dapat memuaskan hati orang lain.
Banyak ke peristiwa hepi berlaku sejak aku balik tj?hmm.. hari last kt usm aku dah dikejutkan dengan satu berita yang buat aku tiba2 hilang mood untuk balik tj. Even ia langsung tiada kena mengena dengan tj apatah lagi familiku. Tapi bila aku tahu citer 2 ia bagaikan membunuh mood hepiku untuk balik tj.waaaa… tapi aku kena tabah. Kena tempuh semua tu n anggapla mende tu tak pernah terjadi. Yes. Alhamdulillah aku mampu hadapinya walaupun aku terpaksa hipokrit pada diri aku sendiri. And aku terpaksa menangis dalam hati untuk membuatkan orang lain gembira. Mungkin!. Aku jugak terpaksa menahan sakit hati yang melanda supaya boleh membahagiakan orang lain. Mungkin!. Kalau itulah yang mereka mahukan. N brilliant thanx for them.
Something missing???
Yes. Mungkin benar ada sesuatu yang aku rasakan telah mulai ‘hilang’. But I don’t know. I just let it be. But truly I still don’t want let it go. Waaa. Plz help me God. Aku betul2 rindukan suasana n ketika itu. Bilamana ujan turun mencurah2 dan aku senang asyik menikmati milo panas sambil didendangkan oleh lagu itu.-àaku ke yang jiwang ini?hakhak…
Tuhan takkan menguji hambanya dengan dugaan yang tak termampu ditempuh oleh hambanya.
Hmmm. Betulkan? Bertubi2 dugaan datang. Baru je seminggu lebih aku di bumi tj. Aku doakan semoga Allah kuatkan semangat kami untuk menempuh setiap dugaan yang mendatang. Ada hikmah disebalik semua kejadian ini. Semua dugaan ini pasti akan aku jadikan pengajaran sepanjang perjalanan hidup. Insya Allah.
Tak tahu antara dua?
Dah lama aku impikan plan A ini. Sejak aku praktikal lagi. Then, bila peluang 2 tiba2 je muncul. Alhamdulillah Allah mengetahui hasrat hati aku dan permudahkan urusan ku. Tiba2 je plan B plak muncul. Ma ajak aku g Kelate meraikan wedding day adik pompuannya a.k.a my future auntie.hakhak..
“Ma ada mende nak tanya nie. Terpulang la kat Fizah nak terima ke tak. Ma tak paksa. Kalo Fizah tak nak pun takpe. Kalo Fizah setuju lagi bagus”
Ekeke..gitulah mukadimahnya more or less. Suspen tol ma nie. Aku pon tak bg jawapan pasti lg. Lagi pon tarikh wedding 2 sehari slps wedding my fren kt sebelah umah nie. So mesti aku nak bersama my fren meraikan hari bahgia dier n of cos sehari lepas 2 my sis da balik umahnya. Best2..wait 4 me plan A..hakhak..

Tuesday, 15 April 2008

kenangan terindah noName@BatuFeringGi..090408


huhu...so..pas exam kami bertolak ke sana..tp ptg jugak r kan..bestnye tmpat nie..celeb bufday dak2 bln april skali..besh2..

Ini otw ke sana..singgah kedai mak ayu amik makanan..thankz mak cik..=)

Dah sampai...kita makan dulu..=)..opss..sapa curik sebiji ceri itu..



sooo sweet...love dis memories..=)

Sunday, 13 April 2008

Sebelum Cahaya

Ku teringat hati
Yang bertabur mimpi
Kemana kau pergi cinta
Perjalanan sunyi
Engkau tempuh sendiri
Kuatkanlah hati cinta

Chorus:
Ingatkan engkau kepada
Embun pagi bersahaja
Yang menemanimu sebelum cahaya
Ingatkan engkau kepada
Angin yang berhembus mesra
Yang kan membelaimu cinta

Kekuatan hati yang berpegang janji
Genggamlah tanganku cinta
Ku tak akan pergi meninggalkanmu sendiri
Temani hatimu cinta

Chorus

Ku teringat hati
Yang bertabur mimpi
Kemana kau pergi cinta
Perjalanan sunyi
Engkau tempuh sendiri
Kuatkanlah hati cinta

*lagu kegemaran kita akan btambah..=p

Monday, 7 April 2008

Tak Bisa Memilihmu...

Telah jauh terpisah, diriku dan dirimu,
Dalam ruang dan waktu,
Sendiriku jalani sepiku, tanpa dirimu,
Resahku tanpa hadirmu,
Sungguh berat hatiku untuk merasakannya
Salahku mencintai dirinya saat jauhku terpisah
Darimu,dan hadirnya menyentuh hatiku,
Untuk mencintainya,
Hatiku menginginkannya,
Hingga runtuh setiaku kepada dirimu
Kusakiti hatimu yang tulus menyintaiku...
C/O
Maaf ku tak bisa memilih dirimu
Karena kuterhanyut mencintai dia
Inilah salahku yang memberi ruang
Didalam hatiku tuk mencintainya…
(terhanyut jiwa ini,terjatuh dihatinya)

Sunday, 30 March 2008

hari yang gundah gulana...

suatu hari yg berlaku pd suatu ptg..ktk nie both dlm emosi yg xstabil..

LAST_KAK IZA---->kak,sowi kerana
terlalu emo kebelakangan ni,entah
maybe sebab kita nak hbis dah..tapi
perhatian akak dah teralih kat
dier..anem sgt tahu akak syg
anem..tapi entahlah..cemburu sbg
kawan2 kot..sebab kita
ni,rapat..MAAFKAN ANEM...=(..PEPUN
semu yg terjadi kerana ALLAH,ANEM
PASRAH..=)

to Anem-->hmm...ntahla..xtau nk ckp pe..
tp akak rs kita still mcm dlu2 gak..
knpe anem leh rs perhatian akak dh teralih pd dier..huhu..
bkn nk myebelahi dier ato sesape..
tp akak rs khdirn dier xpenah pon mjarakkn relationship kiter..
even khdirn sesape sblm dier pon..ato khdran sape2 slps dier nti..
akak ttp angp anem dekat ngan akak...
thanx coz alwayz tegur akak..nsht akak..
n thanx alwayz utk stp 'bdua lbh baek' 2..

ia akn mgingtkn akak betapa sukarnya utk carik kwn yg leh bsoaljwb
dr hati ke hati like tat times..sowi again klau anem wase akak mkin jauh..
tp perasaan anem 2 hnye dr perspektif anem..
dr perspektif akak ia xpenah pon tjadi n wujud..sekian..=p



So,utk pngetahuan anem, kami dah wat keputusan. Hope pasni xde sape2 kecik ati lg. Mmg sukar nak hadapi kenyataan. Tapi untuk kebaikan bersama Fiza kena terima jugak. Fiza harap sangat pasni kalau sesiapa terasa n kecik ati ngan Fiza..plz let me know..Kita nie manusia biasa. tak lepas dari salah n silap. Kalau owg tak bgtau dgn jelas kita takkan sedar kekhilafan 2. Fiza syg kwn2 Fiza. Susah nak dapat kwn terbaek mcm korang. Thanx 4 being my gudFwen. Hope tis will be da 1st n last time my tears flowing bcoz of 'that'. Gambar sekadar hiasan



Saturday, 29 March 2008

Selesai suda RINTIS...Monday,24Mac till Friday,28March08_

Lega sangat-sangat. Akhirnya aku dapat menjalani idup normal seperti biasa (cewah..agaknya sebelum nie tak normal sangat kot idup aku..)..RINTIS yang buat aku letih,penat,lenguh dan menyebarkan virus-virus sewel pada aku akhirnya dah hilang semuanya. Suda selesai da exhibition. Sekarang masanya untuk siapkan tesis, last2 asgment n jugak prepare for exam paper yang sehelai itu. Aku da tak sabar-sabar nak balik uma. Windu sama DakTecik yang sorang itu. Hope aku dapat result yang akan membuatkan aku konvo sesame korang semua. Aku tanak konvo sorang-sorang. Hmm...Sekarang hanya berdoa semuga di sejukkan hati our lecturers tuk bagi kami result yang baek2..InsyaAllah..


Rabu,26Mac2008

Annual Dinner utk dak2 final year Skul of Art. Dinner nie dilangsungkan dengan separuh meriah di Gurney Hotel. Best jugak r even aktiviti tak banyak. Yang penting masakan n makanan yg dihidangkan teramatlah best n menyelerakan..sodap taw..Then yg paling best jugak cabutan bertuah. Best sbb aku yg tak penah bertuah untuk cabutan bertuah selama nie tibe2 jer bertuah malam dinner 2..heee..dpt kettle yg comel itu. Thanx.lalala...




Thursday, 27 March 2008

Luahan hati dari perspektif Fiza

<!--[if !supportLists]-->Sejak dia muncul jadi kawan Fiza. Fiza rasa happy sangat. Macam masa Fiza kenal Dak O dulu. Tapi Dak O lain sangat nak compare ngan Y. Y tau fiza nie in a relationship, but dia still boleh terima Fiza as a close friend. Fiza pun tak paham bila owg salah anggap tentang kami. Bila situasi nie berlaku. Fiza always think +ve. Mybe owg risau tak nak Fiza dilukakan. Tapi owg tak tahu apa yang Fiza alami sebelum nie. Owg tengok luaran Fiza releks jer. Nampak macam happy jer. Tapi owg tak tahu Fiza always kecik hati. Fiza sabar sebab Fiza tak nak perkara tu mempengaruhi mood Fiza. Fiza cuba buat-buat macam takde mende berlaku. Fiza hipokrit pada diri sendiri. Sampai satu tahap Fiza terfikir. Patut ke Fiza ‘End’ kan semua nie. Tapi Fiza tak boleh. Fiza dah janji n kami dah janji. Dan Fiza tak kan sampai hati memungkiri janji 2. Even Fiza tau satu hari nanti situasi tu akan terjadi jugak. Salah ke Fiza kwn ngan Y? salah ke? Fiza rasa selagi Fiza belum jadik milik sesiapa takde owg leh halang dengan sape2 Fiza nk kawan. Fiza sendiri tak kisah kawan-kawan Fiza nak kawan dengan sesiapapun yang dia suka. Asalkan dia pandai jaga diri. Kalaulah dia lebih gembira berbanding sebelum nie Fiza jugak yang tumpang gembira. Kadang-kadang fiza jadi tensen. Bila fiza rasa owg macam menyekat kebebasan fiza untuk berkawan dengan Y. Yes Fiza akui. Fiza cepat suka pada seseorang. Tambah-tambah bila owg take care n caring sangat pada fiza. Manusia nie ada hati dan perasaan. So..apa salahnye Fiza bergembira dengan orang yang boleh buat hidup Fiza ceria daripada Fiza terus melayan rasa sedih dengan orang yang always buat Fiza kecik hati. Owg senang je membangkang keputusan fiza kwn ngan Y. Sedangkan owg tak tahu sebab pe fiza buat macam 2. Mungkin kalau owg berada di tempat Fiza. owg mungkin jugak melakukan situasi yg sama. Bila Fiza sakit, sedih n tensen..Y always be my side.sedangkan kat mane org yang sepatutnya lebih berhak berada di tempat Y??? kat mana org 2 bila Fiza sakit? bila Fiza mengadu Fiza sakit. org menyalahkan Fiza, Langsung tak bagi kata2 semangat untuk Fiza. Bila Fiza sedih lak, org jarang sangat nak gembirakan hati fiza. Jarang sangat nak bagi kata-kata yang boleh buat Fiza lega dengan kesedihan 2. Kadang2 bila Fiza sedih dengan sesuatu situasi 2..owg pulak makin tambahkan kesedihan Fiza. Alhamdulillah Allah kurniakan sikap sabar n cepat mengalah ni dalam diri Fiza. Kalau tidak mungkin Fiza tak jadik sekuat nie n setabah nie. Org always berada disisi Fiza bila Fiza hepi. Sama2 nak berkongsi kegembiraan n kebahagiaan. Tapi bila Fiza sedih mana dia menghilang? Dah takde ape lagi Fiza nak luahkan kot. Cuma kalau owg rasa Fiza tak reti nak cari kawan yang baik2 takpela. Cuma Fiza doakan owg akan mendapat seseorang kawan yang baek bukan bagi owg saja malah baek bagi kawan-kawan owg jugak. InsyaAllah…

Sunday, 16 March 2008

Hari ini,Esok dan Seterusnya...

hari ini dadaku bergetar
terguncang memilu dan mengerang

ku yakin ku tak salah
karna hatiku tak pernah dan tak kan berdusta


cinta cinta cinta
aku jatuh cinta

esoknya ku fikir rasa itu
akan menghilang dengan seiring waktu

namun ternyata tak berubah
aku makin tergiur pada dirimu


cinta cinta cinta
aku jatuh cinta

dan seterusnya rasa ini selalu terjadi
dan tak pernah berkurang

hatiku hanya untuk dirimu
aku bahagia hanya bila kamu bahagia

oh.. oh..

esoknya ku fikir rasa itu akan menghilang
dengan seiring waktu

namun ternyata tak berubah
aku makin tergiur pada dirimu


cinta cinta cinta
aku jatuh cinta

dan seterusnya rasa itu selalu terjadi
dan tak pernah berkurang

hatiku hanya untuk dirimu
aku bahagia hanya bila kau bahagia..
dan seterusnya rasa ini selalu terjadi
dan tak pernah berkurang

hatiku hanya untuk dirimu
aku bahagia hanya bila kamu bahagia..
bahagia...

Sunday, 9 March 2008

Chantek_Altimet Ft Adeep Fabulous Cats

hey wanita
gembira dapat berjumpa
teringat kembali kali pertama kita bersua
ingat bila kita bersepatu serupa
tak lama dahulu jangan kata kau dah lupa
kau bersama kawan-kawan muda yang nyata

kau paling menyerlah di antara mereka
rambut hitam warna cokelat anak mata
membuat aku kurang fasih bila bicara
apakata kita ambil sedikit masa

untuk mengenali sesama kita dengan lanjutnya
dan jika kau rasa apa yang ku rasa
ayuh kita ke bab kedua dan seterusnya

chantek..
dirimu buat ku tertarik
menghilang segala prasangka di jiwa
ohh chantek...
sungguh aku cinta kamu

dia..
pandai menjaga hati ayah dan ibunya
kelakuannya sama dengan orang tuaku juga
dia..
bisa cipta yg gula dari yang cuka
pandai menukar yg duka kepada suka
dia..
bijak mengatur acara dan juga masa
cekap memasak garam gula secukup rasa
dia..
pandai menjaga harta dan juga duitnya
tetap anggun tanpa mendedahkan kulitnya
dia..
setia pada Yang Esa satu-satunya
memenuhi tanggungjawab 5 waktunya
dia..
punya tempat dalam rancangan yg ku rangka
tak usah lengah
ayuh kita berumah tangga

chantek..
sechantek suria menyinar
seindah bunga yang di taman..mekar...
chantek...
dirimu buat ku tertarik..
menghilang segala prasangka di jiwa...
oohhh chantekk..
sungguh aku cinta kamu

aku..
melihat kita bersama di hari tua
dia..
masih satu tiada empat tiga atau dua
dan walaupun kau sudah kepudaran rupa
kau tetap cantik padaku aku tak lupa
kita bersama di anjung luangkan masa
kewangan kita merdeka mampu bersara
hasil usaha kita dari masa dahulu
cukup untuk mengisi perut anak dan cucu
hidup santai tak perlu terburu-buru
punya masa kerja ibadah dan juga ilmu
anak kita dan ayahya semua sebulu
aku bilang kau chantek dan mereka setuju

chantek..
sechantek suria menyinar
seindah bunga yang di taman..mekar...
chantek...
dirimu buat ku tertarik..
menghilang segala prasangka di jiwa...
ohh chantek...
sungguh aku cinta kamu...

Wednesday, 27 February 2008

RaCuN dAn mAdu...

Hidup mesti diteruskan. Hidup nie kan adlh suatu perjalanan ke satu destinasi..kadang2 memang kite akan terjumpa banyak peristiwa dan perkara yang manis…namun tak semua yang manis tu berguna untuk kita. Kadang2 yang manis itu boleh jadi pahit sekelip mata sahaja dan mungkin lebih teruk kalau ia menjadi racun yang boleh melukakan hati dan perasaan kita. Semua tu asam-garam kita hidup di muka bumi Allah ini. Kita mestilah terus tabah menghadapinya. Kadang2 perkara yang menjadi racun bagi kita itu adalah madu untuk orang lain. Mungkin apa yang mereka rasai tak serupa dengan kita…mungkin juga mereka bersikap positif apabila berdepan dengan sesuatu perkara yang menjadi racun bagi mereka..

p/s:Aku bosan lor sbnrnye nie..yg ats ni 1st post blog aku kt fs..saje2 melawat blog lama 2..so,aku copypaste smula ntah pape kt ats 2..hee...








Monday, 25 February 2008

~Jangan Bilang Tidak~

hmm...lagu nie sedih...best sangat melodinya...

Ku pernah punya cinta namun kini ku sedang suka kamu
Cintaku dulu tlah kubuang jauh kini ku ingin kamu
Ku pernah menyendiri di sini ku akan terasa sepi
Walaupun bibir penuh gelak tawa namun hatiku sepi
Jangan bilang tidak bila kita belum mencoba
Siapa yang tahu akan sama hatimu dan juga hatiku
Banyak yang bercinta bertahun-tahun putus juga
Kuharapkan dengan dirimu walaupun singkat pendekatan
Cinta kita kan abadi
Ku pernah punya cinta namun kini ku sedang suka kamu
Cintaku dulu tlah kubuang jauh kini ku ingin kamu
Jangan bilang tidak bila kita belum mencoba
Siapa yang tahu akan sama hatimu dan juga hatiku
Banyak yang bercinta bertahun-tahun putus juga
Kuharapkan dengan dirimu walaupun singkat pendekatan
Jangan bilang tidak waktu dicium aku bingung
Namun dada ini bergetar
Makanya sungguh aku mohon
Jangan bilang tidak

Part 1----->Till now...hard 2 believe..

Banyak sungguh dugaan dan cabaran dalam hidup ini kan. Masalah family, kawan-kawan even masalah dalaman sendiri. Tapi kadangkala kalau difikirkan, semua itu ada hikmah disebaliknya. Cuma kita jer tak tahu apa hikmah disebalik ujian yang Allah berikan. Dan yang pastinya dugaan tu semua pasti mengajar kita menjadi seorang yang lebih tabah menjalani kehidupan yang akan mendatang.
Pada aku, inilah dugaan kedua yang berat untuk ditempuhi selepas dugaan masa matrik dulu yang buat aku hilang semangat. Kali ini, ia bermula semasa aku menjalani medical check up di pusat kesihatan university. Selepas seorang doctor memeriksa denyutan nadi n jantung aku, beliau tak berpuas hati dan menyuruh aku datang semula next week..yakni hari Selasa. Masa ni aku dah separuh berdebar dah. Sebab aku tahu student yang disuruh datang check 2nd time tu mesti ada masalah kesihatan. Waaa..aku nangis dalam hati dan berdoa semoga doctor tu tersalah tafsiran.
Aku membilang hari. Sehingga pagi Selasa aku masih tertanya-tanya dan berteka-teki apa sebenarnya penyakit aku? Dan pasti ada suara kecil menjawab “Doctor tu yang salah”. Bila doctor check beliau bagitahu ada something wrong pada denyutan nadi aku. Tuhan sahaja yang tahu betapa terkejutnya aku. Macam nak luruh jantung yang sudah ‘something wrong’ nie. Dan lagi doctor tu cakap aku kena dapatkan rawatan susulan di HPP. Lagi la terkejut aku di buatnya. Serius sangat ke sampai kena hantar HPP? Sekali lagi suara kecil tu menjawab”pusat kesihatan universiti mungkin tiada mesin canggih untuk kenalpasti keadaan sebenar ‘something wrong’ itu. Aku berserah pada Tuhan. Aku akan tempuhi semua dugaan ini.
“Ok. Doc bagi awk surat ni. Hari Isnin ni kena bawak sekali pegi HPP.
Bermulalah hidup aku sebagai seorang pesakit luar HPP. Mula-mula menjejakkan kaki di HPP aku sangat tak percaya. Selama ni aku teman akak atau mak pegi hospital. Sekarang aku terpaksa menempuh semua ni keseorangan. Nasib baik ada jugak kawan-kawan yang berhati mulia sudi menemani aku ke HPP. Aku melilau mencari Jabatan Kardiologi (JK). Memang susah skit nak hafal kedudukan Jabatan-jabatan di HPP. Pening aku dibuatnya. Setiap kali pergi mesti aku tersesat dulu sebelum jumpa JK. Masuk je JK banyak mata memandang kearah ku. Mesti mereka pelik tengok aku. Yelah, kebanyakkan pesakit JK sudah berusia dan sudah berkahwin. Tiba-tiba aku masuk dengan muka budak sekolah menengah. Sape tak pelik kan. Jumpa doctor barula aku tahu cerita sebenar. Apa ‘something wrong’ yang menjadi teka-teki di pusat kesihatan university ari tu. Semuanya sudah terjawab. Lama jugak aku bersoal jawab dengan doctor tersebut.
“Ok, awak akan dibekalkan ubat. Nanti pegi kat farmasi bagi kad ni pada doctor tu. Tapi ubat nie bukan untuk menyembuhkan. Cuma untuk mengelakkan kuman jangkiti ‘something wrong’ awak 2.ok”…Aku mengangguk sambil tengok tulisan doctor yg hampir2 tak dapat aku pahami 2..Penicillin..yang 2 je aku paham.
Malam…aku tak boleh tido (awal lg time nie..mmg la tak leh tido). Aku cuba sibukkan diri untuk melupakan. But, its not work. Bila dapat tahu berita tu, semangat hidup aku terus padam. Yes, aku akui aku sangat takut masa tu. Selama ni aku bersyukur kerana tidak pernah terbabit dengan accident yang menyebabkan aku dikejarkan ke hospital. Juga aku bersyukur kerana tidak pernah mendapat demam atau sakit yang menyebabkan aku ditahan wad. Tiba-tiba aku dapat tahu yang selama ini aku mengidap ‘something wrong’ 2. Walaupun penyakit tu mungkin tidak terlalu parah berbanding penyakit lain, aku still rasa distraught. Seolah-olah aku akan mati esok. Aku menangis semahu-mahunya. Tapi air mata nie takkan dapat menghilangkan ‘something wrong’ 2. Aku basuh muka then cuba buat-buat lupa tentang apa yang keluar dari mulut doctor tadi. Tapi aku tak boleh menipu diri sendiri. Masa tu tiba-tiba je aku teringat wajah abang aku, Bro Zul..abg yang paling rapat dengan aku. Aku nak dia jadi orang pertama tahu tentang penyakit aku. Sebab siang tadi dia dah bagi semangat untuk aku tabahkan hati dan inform kalau ada apa-apa. Aku kutip duit syiling yang ada dan berlari ke public phone.
“Jaja dah jumpa doctor tadi”
“So..doc cakap apa?”

Aku citer semua yang doctor bgtau tadi. Tiada terkurang dan tertambah. Mula-mula aku ok lagi. Aku tahan untuk tidak menangis lagi. Mungkin sebab kat situ ada orang tunggu turn guna public phone, so dengan jayanya aku menahan air mata dari melimpah keluar. Tapi bila Bro zul bagi nasihat and kata-kata semangat pada aku, tiba-tiba aku jadi sebak.
“Terima kasih Jue…” aku cuba untuk bersuara walaupun dengan suara yang semakin tenggelam
“It’s ok..just don’t worry”
“Jue..jangan inform kat mak”

Tula ‘amaran’ terakhir aku untuk dia sebelum gagang telefon tu bertukar tangan kepada si student yang terkedu tengok aku mengesat air mata dipipi.
2 be continue...

Saturday, 23 February 2008

Iza hepi...lepas ni msj durjana berpuaka 2 xkan ganggu hidup Iza lg..

Letihnye hari nie..pagi td Iza keluar g Bj ngan my little sis.pegi MaxisCentre tnjuk msj durjana berpuaka 2..xsampai 5mnt dia dah tamatkn benda alah 2..semuga pasni idup Iza tak diganggu lg dgn msj sampah 2..huhu..Then lunch time kt kedai ape ntah name dia..~yg masakan dia tak best sangat 2~..mkn jela nasi goreng ikan masin..n suda semestinya xleh habiskan..Thanx 4 my little sis again 4 da lunch.Terbalik plak..adik yg belanje akaknya..sepatutnye akak lor belanje adik..huhu lg..Rindu sangat kt mak n paiz..Da beli Italk td..mlm nie boley la cal Tj..windu sangat nak dengar suara Paiz..Windu nak dengar Paiz bceloteh..windu nak dengar Paiz bercerita..huhu..miss u so much..sobsob..

Monday, 18 February 2008

Cinta...siapa paling penting???

Suatu hari, Heart, Health, Money dan Education berbincang mengenai cinta. Siapakah yang paling penting diantara mereka dalam sesebuah hubungan percintaan. Masing-masing memberikan pendapat dan mempertahankan kepentingan masing-masing.

Heart: Aku paling penting..sebab tanpa aku takkan wujud cinta itu.
Money: Tapi aku lagi penting. Sebab zaman sekarang semua perlukan aku. Cinta pun perlukan aku.
Health: Aku pun paling penting jugak..kalau aku tiada..manusia tak boleh nak dapatkan Money.
Education: Aku lagi penting. Dengan adanya aku, manusia akan dapat lebih Money dan dapat mewujudkan cinta. Manusia akan memilih pasangan yang ada Education. Sebab semakin tinggi tahap aku, semakin manusia dipandang mulia.
Money: Tak semestinya Education…yang penting Money. Kalau manusia tiada Education tapi banyak Money, mesti dia akan semakin terkenal dalam kalangan masyarakat.
Health: Tapi tanpa aku..Education dan Money tidak akan wujud. Jika manusia sakit mereka tidak dapat belajar dan mencari wang. Health penting dalam hubungan cinta. Aku paling penting.


Perdebatan semakin hangat..tiba-tiba masing-masing terdiam apabila terdengar perbualan couple~antara She dan He~

She: Sebab pe awk bercinta dengan sy? Sy tak cantik pun. Sy pun tak kaya..Cume belajar je tinggi-tinggi.
He: Awk plak? Sebab ape awk bercinta dengan sy? Sy pun tak handsome, tak berduit, belajar pun tak tinggi.
She: Awk? Sebab pe awk tetap cintakan sy..sedangkan awk tahu sy ada penyakit.

*********

She: Sy nak menyintai awk selama-lamanya.
He: Sy pun nak menyintai awk selama-lamanya.

*********

He: Duit? Memang duit penting..Tp sy tak cintakan awk kerana duit. Kerana sy pun tidak berduit. Sy sering terfikir. Kalaulah awk seorang yg byk duit dan sy sukar melepaskan cinta awk kerana duit tu. Macam mana kalau ditakdirkan suatu hari awk bangkrup dan tinggal sehelai sepinggang. Adakah sy akan meninggalkan awk sedangkan sy telah berjanji untuk menyintai awk selama-lamanya…

She: Handsome? Allah ciptakan manusia ada sebab tersendiri dan kadangkala rupa paras yang menawan hanya mendatangkan perasaan riak kepada manusia yang tak tahu bersyukur. Mungkin kalau seseorang yang dikurniakan rupa paras menawan layaklah memilih pasangan yg sepadan dengannya. Tp macam mane kalau terjadi sesuatu kecelakaan yg menyebabkan kecacatan rupa paras? Patutkah meninggalkan insan tersayang yg malang itu semata-mata mahukan kesempurnaan di mata mereka sendiri?

He: Health? Sy tahu awk sakit tp sy tetap menyintai awk. Sebab sy tahu bila-bila masa aje kita akan meninggalkan alam fana. Bila sampai masa tak tunggu sakit atau tenat kita akan tinggalkan dunia. Sakit bukan alasan untuk sy meninggalkan awk, sebaliknya sy akan tetap bersama awk. Walaupun sy bukan doctor yang akan mengubati penyakit awk..sekurang-kurangnya sy akan sentiasa disisi awk ketika awk sakit..kerana itulah sy ingin menyintai awk selama-lamanya.

She: Education? Memang diakui penting Education nie.. Tp sy tak kisah sangat. Education bukan hanya setakat belajar di sekolah. Pengalaman hidup ni pun Education kita kan. Sy mmg berEducation kerana belajar tinggi2. Tp mcm awk penah cakap jugak. Ada mende yg sy tahu awk tak tahu.. Tp ada something yg awk terror pulak sy tak reti. Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan. Dan sy tak pernah berbangga dengan Education ni. Yang penting hati budi.

Heart tersenyum puas. Dia berjaya meyakinkan ‘kawan2nya’ apakah itu definisi cinta bg She n He..

Wednesday, 13 February 2008

mungkinkah??-shiela abdul

Seperti ada yang tak kena
Disaat melihat ke arahmu
Saat kau berpaling dan tersenyum
Dunia jadi luar biasa

Maafkan andainya ku menganggu
Ku bukan membaca fikiranmu
Ku hanya ingin mengenalimu
dan tahu ku menyukai kamu

Mungkinkah ku teman biasa
Seawalnya kita berjumpa
Mungkinkah kau tidak perasan
Perbezaannya

Mungkin bila tiba saatnya
Kita akan tetap bersama
Mungkin kita kan jatuh cinta
Mungkinkah


*best lagu nie kan..catchy je..mcm lagu melly pon ade..

Mamat Stranger yang terover ramah...

Masa:430pm,10feb08
Situasi: Dalam bas SPB Jerteh


Para pelakon tak diundang:
1. Gurl
2. Mak cik
3. Pompuan A
4. Pompuan B
5. Mamat Stranger


20 minit sebelum bas bergerak: Bas penuh sesak dengan penumpang yang menunggu drebar n konduktor bas untuk menuju ke destinasi masing-masing.

6 minit sebelum bas bergerak: Kelihatan seorang mak cik lingkungan 40-an membawa sebuah beg pakaian yang sederhana berat naik bas dan menambahkan kuantiti ‘sardin’ yang sedia penuh.

5 minit sebelum bas bergerak: Mak cik yang berdiri tadi masih terkial-kial mencari posisi yang selesa dalam suasana bas yang panas dan penuh sarat itu. Sambil menoleh kearah penumpang-penumpang yang duduk. Seorang Gurl yang duduk ditepi tingkap bas memandang Mak cik dengan perasaan sayu.

Gurl: (siannya mak cik 2..) Dik,tepi skit. Akak nak keluar.(Adik yang duduk bersebelahan dengan Gurl memberi sedikit ruang).
Pompuan A: (Bersedia untuk duduk kerana menyangkakan Gurl tidak jadi naik bas tersebut).

Gurl: Mak cik..Mak cik..(sambil menyentuh tangan Mak cik tersebut)..Mak cik duk sini. (Gurl bangun memberikan ruang kepada mak cik tersebut duduk)

Pompuan A: Baik kan dia (membisikkan ke telinga kawan yang turut berdiri disebelahnya)

Mak cik: ( Tergopoh gapah duduk dengan muka yang masam mencuka).
Bas bergerak menuju ke destinasi dan menghentikan penumpang di destinasi yang dikehendaki mereka. Keadaan dalam bas semakin lengang kecuali kerusi-kerusi masih penuh dengan penumpang dan Gurl masih berdiri cool melayan perasaan.

Gurl: (Adeh! Aku rasa macam ada orang pandang jer dari tadi)
Gurl dengan muka selamba memandang ke arah mamat yang asyik memandangnya dan sah-sah mamat tersebut Stranger. Mamat Stranger tersenyum manis. Uwek! Gurl semakin rimas apabila Mamat Stranger masih memandangnya. Bas berhenti menurunkan penumpang. Gurl menarik nafas lega kerana dapat duduk dan menjauhkan diri dari pandangan Mamat Stranger.

Pompuan B: Masuk la dulu (memberi ruang Gurl duduk ditepi tingkap)
Gurl: Nak turun mane?

Pompuan2: Depan tu jer. kat masjid depan tu (sambil tersenyum ramah)
Bas berhenti apabila Pompuan B menekan loceng..
Pompuan B: Balik lu eh..bye..(mgangkat tgn pd Gurl...Gurl membalas dengan senyuman)

Gurl terkedu tak sampai 3 saat Pompuan B turun bas, tiba-tiba Mamat Stranger duduk sebelah dia. Gurl senyap je sambil membuang pandangan ke luar tingkap. Berdebar jugak dia melihat penampilan Mamat Stranger yang selekeh.

Mamat Stranger: Macam kenal je..Nak balik mane? Duk mane? Macam penah tengok sungguh r. (mamat stranger memulakan bicara sambil tersengih2 kambing)
Gurl berbelah bahagi. Nasib baik dia duk kerusi depan2 jugak. Lagipun penuh lagi penumpang dalam bas. Takla Gurl seram sangat dengan keramahan Mamat Stranger.

Gurl: Balik TJ.


Mamat Stranger: ooo…banyak bendera kan. (sambil menoleh keluar melihat bendera biru dan hijau berkibar di tepi-tepi jalan)
Gurl hanya mengangguk.

Mamat Stranger: Umur brape?

Gurl: Errr..20 (menipu)

Mamat Stranger: Semalam pegi ambik r ‘duit’ eh. Saya g ambik semalam (merujuk pada wit dana)

Gurl: Tak dapat lagi pun. Ikut tempat kot.

Mamat Stranger: Dah tahun nie boleh ngundi r eh.

Gurl hanya menganggukkan kepala tanpa sedar dia dah kantoi. (Adeh..umur 20 mane bleh ngundi lagi)

Mamat Stranger: Wat mende g bandar?

Gurl: Beli barang

Mamat Stranger: Ngan sape?

Gurl: Kawan (adoi..mcm kena soal siasat ngan polis pencen plak)

Mamat Stranger: Yang tadi tu eh (merujuk pada pompuan B tadi kot)

Gurl: Taklah..kawan laki (amik ko..pasni mesti terus terdiam..)

Selepas 10 minit terdiam…

Mamat Stranger: Saya turun depan 2.

Gurl: (senyap jer tak kata apa2..)

Bas berhenti menurunkan Mamat Stranger. Gurl menarik nafas lega.

Monday, 4 February 2008

my bucuk2 paiz..windunye..

Malam ni aku balik umah. Rindu sangat nak ketemu ngan famili n tentunya dak bucuk2 paiz. Macam mane dia agaknye sekarang eh.. Musti makin kurus sebab nakal sangat. Tak macam mase baby dulu tembam sangat2.. Harap2 paiz ade kat umah. Maklumla sejak dia da dapat abah baru dia balik hujung2 minggu je. Pasni umi dia tuka keje kt Putrajaya~insyaAllah~.. Susah plak r nak jumpe paiz. Mesti dia pon pindah sane nanti. Tp takpe la. Dia pon dah besar. Masa dia kecik2 jela suka tengok keletah dia.urmm.. Mesti sunyi umah nanti kalau paiz dah xmenjengukkan dirinya..huhu.. Sejak baby sampai umur 3taun dia membesar depan mata kami sekeluarga. but now.. Dia kena pindah umah lain. Cedeynye...hukhuk..



Saturday, 2 February 2008

saje2 mengimbau kenangan...

bosan sangat hari ini. actually, bukan takde kerja kena siapkan.. cume bosan jugak duk mengadap buku jer tuk tesis neh..adeh!..so aku buka semula 1 cd gambo lame (sem 1-3) yang aku burn dulu2..tergelak jugak sorang2 tengok gambar2 pelbagai aksi bersama kengkawan..Adeh!..its time to 'mengimbau kenangan'..check it out..:p














Thursday, 31 January 2008

Talk..'Cari Makan'

~ngantuk sangat..sapa ntah kandid aku tido.zzzZz~

Aku paling suka time Mr.Barbosa bagi talk. Kata-kata dia penuh perangsang untuk kita maju ke depan. Agaknya kalau tak run business mesti beliau jadi pakar motivasi.hee.. Banyak juga input2 yang masuk lam kepala ni.. Mane yang sempat aku copy aku kongsi pula dengan korang eh..

Ni sikap yang perlu ada kalau nak bjaya spcally dlm bisnes:

-Eternally optimistic
-Stubborn but not to the point of being unrealistic
-Humbly confident
-Open to the new idea. Learn to adopt-adopt to learn.
-Hardworking
-Not greedy
-Total belief in the concept of life-long learning
-Be 110% computer literate with a better-than-good command of the eng.language
-Be a listener 1st..a communicator 2nd



Adeh..banyak lagi la nasihat2 dia untuk kami2 ni.



-Desperation is the mother of all invention
-Tak semestinya kita perlu tahu 100% bout software skill. Da most important we know where to -start.
-Lagi dia sebut..'never stop learning' n keep practise wat u learn.
-N his last words 'Never ever say that u are the best'


~with anem after talk~

Wednesday, 23 January 2008

besday Iza..thanx Noname Grup...cyg korang..huhu..

Malam tadi..lepas balik makan adikku cayang cakap Dato ajak turun sebab dia bawak makanan. Nak ajak makan ramai2.. Hik2.. Tapi owg da dapat agak dah tau. Tuwun jer di sambut tomey dengan my besh fwen 2. Huhu. Terharunya. Cayang korang.


Anem,Ani,Erin,DakMa,Ayu,Dato,Fiq ngan Long thankz 4 da sweet bufday party.

19 jan 2008...thankz M.E



Thankz sangat M.E celeb my besday. Mula-mula plan nak sambut kat kfc jer coz hari macam nak hujan jer. Tapi M.E beli jugak kek sebab dia tau saye suke kek coklat. NyumNyum. Sambut kat tepi pantai dengan angin bertiup kencang dan ombak kuat giler macam musim tengkujuh pulak rasenye. Jom kite makan kek dulu..



NyumNyummy.. Tapi M.E tak suka sangat kek2 nie. Ade ke dia cakap kek nie macam lekat kat kerongkong jer bile dia makan. Papepon dia makan jugak sikit. "Best jugak kek nie eh"..hee..tau pon sedap. Memang tak dapat abiskan la kek tu. Rasanya kitorang berdua makan half je. So M.E bawak balik untuk adik2 dia. Besh2. Thankz M.E.


Thursday, 17 January 2008

kekasih yg tak dianggap..(sian tol)

Aku suka sangat dengar lagu nie. Hari-hari mesti dengar lagu nie. Kadang-kadang duk repeat lagu ni je berpuluh-puluh kali pun tak bosan..besh2..Hv fun:-)

Kertas-Kekasih Yg Tak Dianggap

Aku mentari tapi tak menghangatkanmu
Aku pelangi tak memberi warna di hidupmu
Aku sang bulan tak menerangi malammu
Aku lah bintang yg hilang ditelan kegelapan
selalu itu yg kau ucapkan padaku

reff:

Sebagai kekasih yg tak dianggap
Aku hanya bisa mencoba mengalah
Menahan setiap amarah
Aku sang bulan tak menerangi malammu

Aku lah bintang yg hilang ditelan kegelapan

repeat reff

Sebagai kekasih yg tak dianggap
Aku hanya bisa mencoba bersabar
Ku yakin kau kan berubah

repeat reff
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...