Para Pengikut..

Friday, 18 December 2009

AZAM


*ini tiada kaitan dgn entri*

Entri ini ditulis pada 1 Muharram 1431...


Bcoz hari ini sudah melangkah ke tahun baru islam, aku rasa mungkin aku perlu tulis sesuatu tentang azam??-->sangat skema..

Aku rasa azam nie adalah sesuatu yg +ve. Mcm seorang peragut berazam untuk tidak lagi meragut. Itu mungkin boleh dijadikan azam. Kalau seorang peragut berazam untuk mendapatkan hasil ragut lebih banyak tahun mendatang ini. Errr..patut ke kita namakan ia AZAM??? Dan mungkin kita perlu berazam sesuatu yang mudah dihitung kira. Seseorang berazam mahu berjaya dalam hidup. owhh...Setiap orang mahu berjaya dalam hidup. Seorang peragut pon mahu berjaya dalam kehidupan ragutnya.

*iklan*
Perasan tak dah 5 kali aku ulang perkataan ragut nie. Dengan maksud lain aku amatla sensitif dengan mereka. Akhir2 nie banyak jer aku dengar kes ragut nie melibatkan orang sekeliling yang aku kenal. Takut jugak..*-*

Sambung lagi..

Untuk tahun lepas dua perkara yang aku azamkan. Tercapai ke??

1. Nak dapat keje yang ala2 tetap. Kerja apapun asalkan aku tidak keboringan di rumah.
-Alhamdulillah..suda tercapai.

2. Nak dapatkan P untuk moto+kereta.
-Haha.. Yang ni masih belum tercapai. Tiada masa yang cukup dan tiada perkara yang mendesak untuk amik P. Dan masih selesa berkenderaan awam..=). Jadi ini akan dijadikan azam untuk tahun baru ini.. GoGo..

Untuk tahun ini pula. Azamkah??

1. Disiplin.
-Yerp!aku kurang disiplin. Tahun ini kena jadikan ia azam supaya lebih serius..keke. Disiplin untuk menyimpan duit.=) Mungkin perlu disertakan target. Hmm..Sy berazam untuk tahun ini ingin menyimpan duit more less RM2k..=)..GoGo..
*Syhhhh..Duit untuk persiapan kahwin..

Mungkin itu sahaja untuk entri azam ini. Kalau ade lagi azam lain mungkin aku edit lagi..=)

Sunday, 13 December 2009

Dinner @ Royale Chulan

sejuknyer...
11 Disember 2009.. Jam 10pm kami bertolak dari kuala trg.

-Ini sebelum masuk window shopping ke SOGO-
12 Disember 2009..Sampai Kampung Baru jam 5.30am. Check in, lepas subuh terus tertido keletihan... Bangun untuk pegi window shopping @SOGO. dats i like. Jam 10am ke SOGO. Habis semua level kami jelajah. OMG!!..Memang sale sini sana. Wallet tak penuh untuk shopping tyme. Im just looking 4 a new white heel 4 dinner 2nite. Luckily got it. Makan kat food court disana. Aku seperti biasa dengan menu wajib untuk lunch-nasi putih lauk campur. But dis time luv to choose selera minang..pedasss...-Jom pelajari teknik pemilihan pinggan yang berkualiti bersama kaum isteri..ahakz..-
Jam 3pm we took a cab back to hotel. Ingat nak tidur tapi macam tak cukup jer masa coz jam 6pm sudah bertolak ke Royale Chulan. So 6pm btolak ke Royale Chulan. Tapi dinner start lewat r berbanding tentatif. No wonder la abis pun lewat 1jam kan. N artis yang datang adalah Anuar Zain. N aku bukan peminat fanatik untuk berkejar2 bawak camera dan bergambar bersama beliau. Tapi turut terhibur dengan dendangan Keabadian Cinta yang dinyanyikan beliau. Lagu yang pernah membawa makna satu ketika dulu..=)
-The theme color of our branch..colors of canada-RED+WHITE-
13Disember2009..Kembali ke kampung halaman jam 8am. Alhamdulillah suda selamat agenda dinner.



Saturday, 28 November 2009

Aidiladha..



hari ini 28nov09..masih terasa letih+penat hari ini. Malam tadi ade sedikit majlis kesyukuran dan akikah si kecil Nur Farhana Humaira. Alhamdulilah semua berjalan lancar. Kate my sis dlm nada gurau"Ni baru kenduri 1bahagian lembu..kalau kenduri sekor lembu tentu lagi letih.."..diriku cuma mengiyakan. Kemudian my sis menambah lagi dengan nada mengusik."Awak tak letih r sebab majlis awak. Kami ni yang letih..".. Gluppp..

Wednesday, 21 October 2009

Tagline..

'Lets bygone be bygone?..knpe?sedihnye'..salah seorang dari kawan aku menjeling pd tagline blog ini lantas memberi komen membina walaupun dia tidak pernah merayau2 di laman blog ini. Katenye ayat itu seolah-olah membawa perkhabaran yang myedihkan ataupun luahan dari seseorang yang kesal n putus asa dengan sesuatu.oh...begitukah? kalau betul nampaknye aku perlu menukar tagline..hmm..perlu ke??

Monday, 19 October 2009

tag versi AKU BOSAN...

Ni adalah tag umum dr akukopikausiapa? yg diedit2 sket2. Busan. Mmg sangat la busan. Merayau2 kt ruang maya so aku dengan masih rasa busan dgn rajin jari mjawab tag neh. N suda semestinye dgn alasan aku tiada idea 4 new entry..

1. Pernah tak anda jalan sorang2, pastu terserempak dengan couple. Si lelaki asyik pandang2 anda.
Pernah. Siap kenyit mata. hampeh. kurang jujur betol dengan gurl dia..

2. Pernah tak orang ingat anda bukan anda yang sepatutnya. (Cth: eh, ko ni dah kahwin kan? Eh, ko ni kerja spital kan? Eh, ko ni belajar lagi kan? Eh, ko ni adik hans Isaac kan? Eh, ko ni yang aku jumpa kat Lombok kan?)
Sangat pernah. ade cakap muka macam kawan dia, mcm kawan adik dia, anak kawan mak dia. aku rasa bukan 7org sama muka ngan aku lam dunia neh..mungkin 17 kot..hoho..

3. Pernah tak drive dan sesat. Atau pun jadi co-pilot tapi anda punca kesesatan.
Drive?belom pernah la..tp aku mmg buta jalan. mmg xleh jadik pemandu pelancong.

4. Apa cita2 yang orang tak nak buat tapi anda je beria2 nak jadi.
Ade eh?aku rasa xdela..

5. Kalau ada, ceritakan satu dari kisah2 sedih dalam hidup anda. (tak payah cari yang 'paling sedih' sbb aku tahu, korang bukan ingat sangat pun)
Mase matrik. bf aku tingalkan aku tnpe khabar berita. agakla cedey bg org sensitif mcm aku..=(

6. Kalau anda seorang yang pernah nakal dan jahat, cuba ingatkan satu kes yang anda nyesal tak sudah lepas buat kerja tu.
Aku pernah ikut sepupu curik manggis kebun jiran aku(stnd 5 kot). kena kejar dek mamat drug addict. terus tobat tak buat keje 2.

7. Apa perkara yang anda suka buat sejak dua menjak ni? Dulu2 pulak, apa hobi2 anda?
Dulu mbace versi manual. Sekarang mbaca versi digital

8. Apa pesanan penjaga anda yang paling diingat dan selalu membuatkan anda beringat2?
Mak aku cakap 'nak bdikari pun janganla sampai menyusahkan diri'

9. Apakah ketakutan yang masih menghantui anda?
takut dikeciwakan

10. Dah itu je. anda dah makan?
pagi tadi nasi lemak, pastu biskut raya, then mee kari 3suap..mungkin lunch nanti makan lagi.

sape yg suka soalan ini. atau suka tag ini. tidak pernah membuat tag, saje saje nak tulis yang dirinya ditag supaya kelihatan cool dan hebat, saje nak memfemskan blog shaye di blog-blog anda, atau sudah tidak ada idea untuk entri baru anda. ANDA DITAG!!

Wednesday, 30 September 2009

Aku Seorang Penonton..

"Burung ape?"tanye si anak
"Burung murai"..jawab si ayah..
"Burung ape?"..tanye si anak lg tanpa ragu..
"Burung murai nak"..jawab si ayah tanpa jemu..

Ingat lg kan dialog iklan neh. Iklan raya yang menyentuh sanubari. Tersentuh ke?ade la sikit.
But dis time,aku bkn nak bicara soal spesis burung dalam iklan itu..tapi spesis burung yang menganggu gugat suasana hentian bas MBKT..sape2 warga tganu atau penah datang tganu n hentian bas MBKT mesti penah alami apa yg aku katakan..menjelang matahati tbenam hinggalah terbit esok harinya..bribu2 atau mungkin bjuta-juta spesis *burung hitam blegar2 dibumbung stesen bus..seolah2 mngadakan rusuhan anti keganasan. Amat bingit sekali..sebenarnya dah lama aku tak mhadapi situasi sebegini lepas musim balik kampung ku berakhir..tp semalam kebetulan plak tngu bus yg tak kunjung tiba..dan dapat dilihat olehku makin btambah saudara2 ia..
















Ditepi atap ialah barisan ia2 bjemur..2 tak campur lg yang duk bwh atap..atas atap..n bngunan yg bdekatan...



















Mula2 pelik jugak aku tengok ramai owg amik gmbr suasana petang itu. So aku sebagai penonton tumpang menonton.
Kelihatan seorang photographer mundar mandir disbrg jln mencari perspektif yg gempak utk shot gmbo cun(tiada dlm gambar).Lori MBKT dtg dgn krew2 beliau n segala alat2 utk melancarkan perang..Aku mula berkira-kira mungkin mereka bercadang untuk menghalau burung2 2 semua..so pity..















Lampu dipadamkan..senyap 5saat..then kembali bingit..Actually aku pon xtau ape motif lampu dipadamkan..adehla..Aku hanya penonton.




















Anak panah menunjukkan sejenis peralatan (ibarat meriam jer aku tengok) yg bakal digunakan utk mhalau burung2..
Tiba,abah k.siti dtg..so tak sempat kami mgetahui agenda seterusnya yg akan dilakukan oleh krew2 MBKT...mungkinkah malam2 esok n seterusnya burung2 ini akan mbuat rusuhan ditempat len pula??

*burung hitam = Actually aku xtau apekename spesis burung tu..pasal warna hitam..aku kasi nama burung hitam la.. ohoho..

Tuesday, 8 September 2009

Ramadhan..mengamit kenangan..

Ramadhan..mengamit kenangan masa dulu2 kan..lau ingat time berpuasa mase kecik-kecik dulu lagi best kan..

1. Senaraikan lima juadah berbuka yang paling menyelerakan bagi anda dibulan Ramadhan

-Nasi kukus

-Bubur lambok

-Puding gula hngus

-Ikan pari bakar cicah air asam

-Popia goreng

2. Hee…pernahkah anda curi2 makan atau minum waktu bulan Ramadhan?

Opss..ngaku neh..pernah mase 9thn..akhibat keletihan sebab asyik main kejar2..balik umah mandi n tersengaja minum air paip..rase mcm air anggur jer..hehe..lepas 2 tak buat da..=p

3. Kenangan berbuka puasa yang paling anda tak boleh lupa?

Paling tak bleh lupe bile berbuka puasa bersama kwn2 di usm..pegi bazar ramai2 beli juadah.kumpul penuh satu bilik..hidangan wajib ialah puding gula hangus..huhu..

4. Apakah aktiviti anda pada hujung minggu di bulan Ramadhan?

Bangun sahur pastu solat then tido..bangun tido kemas umah..tengok tv..tengahhari tido kejap pastu sambung tengok tv.petang duk dapur..sekian..

5. Pernahkah anda menyambut Ramadhan di perantauan?

Pernah di Kedah dan Penang. Huhu..Paling tak bleh lupa puasa dalam bas sehari sebelum raya..satu kelegaan bila sampai umah dapat berbuka bersama family.

6. Pernahkah anda main mercun? Pernah tercedera ke?

Masa kecil selalu jugak r tumpang main mercun dengan abang2, adik laki n jiran2..tapi tak pernah lagi la tercedera..hee..


insan terpilih yang akan jawab tag versi Ramadhan ini:

ARNAMEE

p/s:nie bukan hutang taw nem..=p

Thursday, 3 September 2009

untitle

dh lame x m'update...sunguh bz ke aku neh??smpai xsmpt msj2 kwn2..xde byk mse utk dr sndiri??huhu..hari nie dh 13Ramadhan..nk buke pe r ari nie?huhu..nk NASI KUKUS...huhuk...xpe yer myBlog..nti next week de mse sy update awk..=p



p/s : wat kwn2..adikku cyg..sowi lau lme xmhntr berita harian..even jauh dimata,dimsj, n dipendengaran..korang tetap fiza ingat owez..=p

Thursday, 13 August 2009

tag oh tag...

TAG???APEKAH ITU TAG???DGN RELA ATI DAN SUKA ATI IZA BKENALAN JUGAK NGAN MENDA ALAH NEH..SEMATA2 UTK MY LITTLE SIS..ARNAMEE..=)..MMG SY BUTA BLOG BTOL..EKEKE...

AGENDA PERTAMA(AGAKNYE NIE MMG WAJIB BUAT KOT..)

5 perkara yang IZA tahu tentang ARNAMEE or ANEM..


1: ANEM SANGAT SENSITIF..KNA PNDAI JAGA ATI DIER NEH..KEKE..
2. ANEM SUKE EXPLORE..APE2 AJE TMBAH2 BAB2 IT N GRAFIK N AGAMA=)
3. ANEM ADELAH ALONG DAN ADE ADIK BNAMA APIZ=)..
4: ANEM SUKA AMIK GMBO..SANGAT ACTUALLY
5. WALAUPUN ANEM KECIK BBNDING SY...TP ANEM LBH BERAT DR SY..EKEKE..


10 Fakta tentang IZA..(NIE PON WAJIB BUAT KE NEM??)

ADEH..NK TAU APE PSL IZA EY??HUHU...

1. iza anak jati terengganu
2. iza graduan usm penang
3. iza suka mkn byk..tp berat tak penah naik..
4. iza suke window shoping
5 iza sekarang mengajar..tet..
6. iza sangat sensitif..mudah tersentuh
7. iza suka lagu letto_sebelum cahaya
8. iza ade sorang adik bernama ANEM
9. iza suka tgk citer nurKasih..
10.iza dah nk blk umah..dah kul 6 pon..ekeke..

AGENDA SETERUSNYA SAPA2 YG NAK TAG BLEY IKUT STEP2 DIBWH..ADEH..(BTOL KE NIE?)

1. Grab this TAG and paste to ur blog
2. Answer it...5 Question u know about me and 10 truth about u
3.then TAG other..
4. Inform to me..(by comment in this post)

Wednesday, 22 April 2009

Dekat dihati...

DON'T SPOIL IT.
Name 5 people you can think of right off the top of your head. Don't read the questions underneath until you write the names of all 5 people. This is a lot funnier if you actually
randomly list the names first...

NO CHEATING!
1. dak E1
2. dak Tomey
3. dak Y
4. Ha
5. nani

DON'T LOOK AHEAD UNLESS YOU FILLED UP THE TOP!

1. HOW DID YOU MEET 1?
-through my fwen Areda

2. On a scale of 1 -10 how would u rate
ur friendship w/ 1?
-huh..i want more than 10..hikhik..

3. how long have you known 4?
-Ha..my cousin lor..known since kecik2 lg..

4. How do you know number 3?
-tis on9 community..but act i know him since 1st sem agi..hee..

5. wheres 5?
-utm skudai..miz u my twin..

6. A fact about number 1?
-dia semakin kurus..haha..diet kot..

7. Who is 4 going out with?
-perhaps tunang dier..

8. What does 1 do for a living?
-keje,makan,tido,

9. Would you live with number 3?
-Y??of cos yes.dia caring...but not more than fwen lor..ahakz..

10. What do you like about number 1?
-he luv me..haha..

11. Do you miss number 5?
-of cos i do..lame xjmpe dia..

12. Would you make out with number 4?
-best jugak...hee..

13. What’s your opinion of number 2?
-she so understanding..tp dia suke perli2 sy..huhuk.

14. What's your favorite memory with
number 5?
-1st kuar town sesame,celeb our besday at kfc.

15. What would you do if number 1 and 2
were going out?
-mesti sy juin skaki.

16. Ever had a long conversation with
5?
-hmm..jarang2..

17. Have you ever slept at 2's house?
-never..bile ntah dier nk ajak g umah dier.hikhik..

18. Do you hang out with 3 a lot?
-3 times

19. Who have you known the longest!
-mesti la num 4...my cousin 2..

21. How often do you talk to 1?
-tujuh hari seminggu..ekeke..

22. What about 2?
-da lame xborak ngan dia..

keNanGan tEriNdaH...


Sekejap jer ms blalu.dah ckup dah 6bulan aku bsama kwn2 kt anm@TR.Memang seronok blajar n keje sini. Macam-macam perkara yang aku tak pernah tahu bleh aku pelajari. Tambah-tambah plak dengan kawan-kawan yang baik-baik ati n budi.oyeah.. dek kerana kebizian last-last training barulah kami dapat have fun outdoor. Takleh lupe g Sekayu yang penuh cabaran. ewah. Macam xplorace lak kiter kan. Demi plan baek.. Hujan-hujan pon totap mandi Sekayu..opss..n then kuar kononnya nak men boling. yang nie tak ramai pon.1 keta jer.Tp tetap ngan korang jugak. haha.. lau diingatkan memang klako.
Grup kiter jadi perhatian bukan kerana keterroran tapi coz kebisingan. n salute wat k.Norma..lom penah boling tibe2 jadik winner ey..thankz belanja kitorang karaoke.ekeke..Hmm..ingat ke plawanan persahabatan futsal ngan team admin n prodction.dasat korang men eh. Tak beralih mata aku tengok korang fight. nyesal datng lewat. kalo tak, dapat aku nengok kaler hitam n kaler merah fight.heee...g klas esoknye tak pasal2 aku kena perli baek oleh korang ey..tula..sape suh bawak tet..huhu.. n then kiter boling kat stadium.. cini lg best lane dier kan kengkawan. tibe2 jer ade sorang budak sesat..upenya xclassmate kiter yang dulu lg blah keje kat KL. hmmm...n yang last saat bbq kat pantai. hmmm..18hb0409.right. thankz wat korang yang sama-sama tnjukkan bakat mengibas dalam acara bakar ayam(aku terkecuali..ekeke)..biler ntah kiter dapat berkumpul lagi sama-sama. Thankz buat kwn-kwn ats KenanganTerindah di anm@TR..

Sunday, 5 April 2009

dan sebenarnya...

Oh bulan
Yang melayan diriku lagi
Pabila air mata membasahi pipi
Dan lagu-lagu di radio seolah-olah memerli aku
Pabila kau bersama yang lain
Adakah perasaan benci ini sebenarnya cinta

Yang masih bersemadi untukmu
Dan sebenarnya ku mengharapkan
Di sebalik senyumanmu itu
Kau juga merindui aku
Ku enggan

Berpura-pura ku bahagia
Ku enggan
Melihat kau bersama si dia
Oo ku akui cemburu mula menular dalam diri
Pabila kau bersama yang lain
Adakah perasaan benci ini sebenarnya cinta

Yang masih bersemadi untukmu
Dan sebenarnya ku mengharapkan
Di sebalik senyumanmu itu
Kau juga merindui aku
[Bridge]

Di saat kau merenung matanya
Ku rebah jatuh ke bumi
Di saat kau benar benar mahu pergi
Seperti ku bernafas dalam air
Adakah perasaan benci ini sebenarnya cinta

Yang masih bersemadi untukmu
Dan sebenarnya ku mengharapkan
Di sebalik senyumanmu itu
Kau juga merindui aku

Sunday, 1 March 2009

A sad day in my life...

21feb09...
Sunyi sangat rasa. Umah dah laen sejak paez pindah. da takde suara dia yang kuat merajuk dengan trademarknye 'tanak kawan' ngn sesape yang wat die kecik hati..huh. selalunya petang2 time bace paper mesti aku akan terganggu dengan suara dia nangis cari pen n buku dia utk lukih2. sekarang da takde suara dia merengek2 suh aku lukih robot, raksasa n wat so on.. da tak dengar jugak suara dia dengan pertanyaan yang sering bmain kat bibir..'jadi tak paez lukih itu,ini...' really miss him damn much. dulu dia paling tak suka bile owg usik nak hantar dia duk putrajaya lau nakal sangat. but nampaknye dia yang begitu teruja pindah sana. mungkin pas kehadiran pengganti abah n org baru si Mayra lam familinya.. huhu.. aku ingat lagi masa umi dia kawin n nak bawak dia balik PM. aku gelakkan Chu coz dia nangis tanak pisah ngan paez(dia pejam mata pura2 tido tp airmata meleleh kt pipi..hee) aku lak kununnya mengaku tabah tp masuk toilet n nangis kat situ.ekeke.. Tp sekarang da len. paez tol2 da pindah jauh(ptrjaya 2 kira jauh r bg aku.)..Alhamdulillah syukur..xde yang lebih membahagiakan bg seorang ibu bile lihat anaknye epi. right sis? terharu sgt aku tengok dia syg sangat kat Mayra. lame dia tngu untuk bersama umi. last2 dapat jugak. siap dapat adik baru lagi. semoge dia menjadi abg long yang bertanggungjawab terhadap adik2. jadi anak yang mendengar kata dan jadi seorang insan yang cerdik pandai..Amin...

Wednesday, 21 January 2009

31Disember2008

Hari yang bertuah..tak sangka pulak hari ni kelahiran adik Paez muka bumi..comel mcm abangnya..Nur Farhana Humaira..moga2 dia membesar menjadi seorang budak yang genius,tabah menghadapi hidupnya dan kuat semangat. caiyok2 Eira..=)..Teruja betul si paez dapat adik baru.3kali aku blk umah 3kali jugak dia bagitau "baby dah keluar.."so sweet..n maybe next week Paez akan pindah Putrajaya..cedeynya. mesti sunyi umah kami tanpa kenakalan Paez. Tapi nak buat macam mane. Dia mestila kena stay dengan family dia. Takkan selamanya nak duk dengan Tok..huhuk..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...