Para Pengikut..

Sunday, 6 July 2014

5,6 dan 7 Ramadhan

Salam uolls.
Alhamdulilah. Hari ni 8 Ramadhan. Masih diberi kesihatan untuk berpuasa dan melakukan ibadat di bulan Ramadhan ini.  Weekend asben balik. Ai is eksaited. Boleh masak untuk en.beliau. Hehe. Bulan puasa ni sebenarnya niat tak nak letak pun gambar makanan yang mengiurkan di media sosial ni. Letak dalam bentuk bertulis atau berbungkus je. Semoga istiqomah la. Tapi hari-hari duk snap gambo, daily report katanya. Hehe. Kang asben tanya berbuka hari ni masak pe?terus whatsapp juadah kat dia. Hahaha.
Petang Khamis en.beliau bertolak balik. Saya kan habis kerja jam 6.00 petang. Ngam-ngam beliau sampai kat opis saya 6.00 lebih. Balik ajak sepupu dia buat teman. Plannya nak beli juadah kat bazar pastu makan kat taman. Mula-mula kitorang ke Bazar Pantai Batu Buruk. Haih. Bersesak-sesak kereta. Nak parking pun susah. Pastu gerak ke Bazar Taman Shahbandar pulak. Ingatkan parking penuh, rupanya luas yang amat boleh parking. Coz satu kawasan yang tahun lepas-lepas ada jual-jual tahun ni dah takde. Tempat tu dijadikan tempat parking. Lega.
Masuk dalam bazar dah satu hal tak tau nak beli apa. Semua yang nampak dimata best. Tapi en.beliau cakap tak payah beli banyak-banyak. Kang membazir. Baik tuan. So, kitorang just beli nasi kukus ayam berempah sorang satu, kemudian pulut panggang rm3, air ikut selera masing-masing. Makan santai atas rumput. Best makan macam ni. Meriah.
Balik rumah sebelum tido saya masak tom yam siap-siap untuk sahur. Senang nanti panaskan jer. Bangun sahur goreng ayam goreng kunyit ngan sawi goreng sos tiram.
Hari Jumaat ajak asben ke rumah my bff yang kematian ibu 3 Ramadhan yang lalu kat Kuala Berang. Harap beliau kuat dan tabah. Tak dapat bayangkan bagaimana rasa kehilangan ibu atau bapa. Tapi mereka semua pinjaman buat kita. Sampai masa akan dikembalikan pada yang Esa. Balik dari KB pegi kedai jual barang basah. Tengok ada pucuk paku. Terus decide nak buat bubur lambuk. Antara juadah paling saya suka. Asben dan sepupu dia pun orait je. So masak bubur lambuk la kita. Petang asben pegi bazar belikan popia goreng ngan ayam golek. Nyumnyum..
Banyak jugak saya masak bubur. Kami bertiga makan siap bertambah lagi. 1st time masak bubur lambuk sendiri. Sebelum ni tolong mak kat dapur je. Hehe. Tapi bubur lambuk ni senang sangat nak masak nya pun. Alhamdulilah asben puji sedap. Masuk bakul kejap. Eh, tak muat pulak. Bhahaha.
Sahur pun panaskan bubur lambuk je. Nasib baik licin jugak. Tak membazir la.
Sabtu asben dah gerak balik. Dia hantar saya balik umah mak. So petang Sabtu berbuka umah mak. Masak lauk-lauk simple je. Umah mak wajib ada nasi time berbuka. Even mak masak bubur lambuk ke, mee goreng ke tetap kena ada nasi. Dan yang pelik asal makan nasi umah mak mesti tambah nasi. Hehe. Sampai anakmu ni dah terbiasa mak. Setiap hari nak kena makan nasi. Tak jumpa nasi terus lesu tak bermaya. Haha. Over.

7 comments:

  1. amboii akak.. bak sini sikit bubur lambuk tu. peminat gak ni. ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. asma : mai la buke umah kak.ekeke.

      Delete
  2. tu hani panggil pucuk midi la ija..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. oney : ha ah.yela.ija pnggil pucuk miding.hehe.

      Delete
  3. Kite geng kak Iza. Takleh tak jumpe nasik. Menggelupur. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ana : yeay.gv me five!!hehe

      Delete
  4. Assalamualaikum & Salam Perkenalan...
    Jom imarahkan Ramadhan dan join GA saya ni :
    http://ummudd80.blogspot.com/2014/07/ihya-ramadhan-giveaway-by-ummudd80.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...