Para Pengikut..

Thursday, 24 July 2014

Photoshot Raya 2014

Salam uollsss..


Yeayyy. Dah dapat gambar-gambar dari student. Banyak betol gambornya. Nak tempek je la sini. Kalau ada gambar sama berulang tu harap maklum la yer. Heee. Gambo pulak tak ikut susunan pon.
 

















Dikesempatan ni saya mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI ampun maaf dipinta andai ada salah silap antara kita. Ceeewahhh..

Wednesday, 23 July 2014

Di sebalik tabir Photoshot Raya 2014

Salam uollss..

Hari Isnin lepas kitorang pegi shot. Memasing terutama budak laki pakai baju melayu, bersampin bagai. Heeee. 1st time kot buat photoshot ni. Sebelum-sebelum ni tak pernah buat pon lagi. Saje la kan. Mana tahu tahun depan tak berjodohan dah dengan mereka semua. So, ini boleh dijadikan kenangan terindah lah kononnya.

Gambar banyak sangat, tapi dari camera diorang. Saya punya dari belakang tabir jer. Muahaha.























Monday, 21 July 2014

Bakar biskut cornflakes guna pemanggang ajaib.

Salam uollsss..
 Tahun ni kononnya gigihlah nak buat biskut raya. Saya memang tak tempah sangat pun biskut raya. Cuma beli biskut arab, tart nenas dan almond london. Tu pun satu bekas jer. Kemudian beli rempeyek mini tiga bekas, rumah mak, rumah mil dan rumah sendiri. Tapi perancangan nak beli oven tahun ni tak dapat dilaksanakan lagi. Sobsob. Tapi kunun gigih jugak nak buat guna pemangang ajaib. Ajaib sangat kau kann.

Beli bahan-bahan nak buat biskut raya, dan plannya nak buat cornflakes madu dan biskut badam cornflakes. Tapi buat cornflakes madu jadi keras pulak. Agaknya lama sangat atas dapur sampai jadi keras. Tapi tetap tak putus asa. Buat biskut kedua biskut badam cornflakes. Walaupun rupanya tak secantik mana tapi rasamu boleh tahan la kan. Hehehe.


Pastu ngadu la kat mil kita takde oven nak bakar biskut raya. Then mil cakap nanti nak kirimkan oven kat asben. Yeayyy. Tak sabo tunggu asben balik. Tapi hari apa entah dia balik. Jangan balik hari Ahad sudahhhh. So, stop dulu la bakar biskut raya. Cuma nak buat popia sira dan karipap simpul macam taun lepas. Semalam dah beli serunding, petang ni nak beli kulit popia. Lain-lain bahan dah ada. Hope diberi kerajinan la malam ni. Kihkihkih.

Sunday, 20 July 2014

Misi mendobikan shawl

Salam uollss..

Semalam macam takde kerja sangat kononnya. Terus kerajinan nak basuh shawl datang. Belek-punya-belek shawl yang ada. Fuhhh. Rupanya banyak jugak koleksi shawl aiolls. Tapi apesal rasa macam duk rotate pakai shawl sama je pegi keje hari-hari.

Ni baru basuh shawl yang takde button dan manik. Ada lagi sebahagian nak basuh sekaligus kan takut tercabut aksesori yang ada kat shawl tuh. So ada lagi sebahagian, bila ntah nak basuhnya. Dulu asben tak suka sangat aiolls pakai shawl. Nampak muka bulat katanya padahal saya tahu dia takut saya bersiap lama nak belit-belit shawl tuh. Tapi bila dah kawin tengok siapa lagi cepat bersiap. Kalau kita bertanding dia siapkan rambut dan saya belit shawl saya menang okeyyyyyy. So suami pasrah je la bila isteri asyik beli shawl je kan. Asalkan isteri bahagia. Kehkehkeh.

Gantung kat hanger saya asingkan wide shawl, shawl kecik dan jarang. Plannya yang kecik jarang tu nak lipat-lipat simpan dalam gerobox. Huhu. Nak bagi kat siapa entah. Adik ngan anak buah memang tak pakai shawl. Kalau simpan je dalam gerobox tu lambat laun buang jugak.


InsyaAllah semoga terus istiqamah. Kena ambik masa skit la. Pasni nak beli wide shawl or pashmina je la. Labuh dan tebal.  InsyaAllah. InsyaAllah dan InsyaAllah.


Semoga terus istiqamah =)

Thursday, 17 July 2014

Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My

 Salam uollss..

Jom join giveaway Nile.com.my. Saya ni selalu duk bukak laman web ni tau. Duk ushar je dress lelawwa kat situ. Tambahan pulak ramai blogger duk review barang yang memasing shopping. Takpe-takpe, nanti diriku akan ikut jejak langkah jugak. Theheeee..

 http://www.nile.com.my/index.php 


"Kalau bertuah dapat duit raya dari Nile.com.my ni boleh la saya tambah koleksi baju raya. Beli baju raya banyak-banyak tak membazir pon, nanti kita boleh pakai pegi opis pulak. Baju pun banyak dah tak muat kena cari saiz baru ni. Hahhaa. Tak nak bersesak-sesak kat kedai kita bukak Nile.com.my je la. Banyak jugak koleksi baju cecantik. Boleh mix and match lagi. Kalau ada yang tegur "eh, cantiknya baju raya awak beli kat butik mana??" terus kita suakan url  http://www.nile.com.my/page.php?cd=76 kat beliau. Hikhik."


Korang jom la join  Giveaway ni tau.  Follow je step-step bawah :

1. Tajuk entri : Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.com.my.

2. Letak banner diatas dalam entri korang. Linkkan ke http://www.nile.com.my/page.php?cd=76.

3. Cerita sekiranya korang dapat RM300, apa korang nak buat untuk hari raya.

4. Emailkan ke give_away@nile.com.my korang punya detail dengan tajuk :
Raya GiveAway (Nama Penuh Korang)
a. Link Blog :
b. Nama Penuh :
c. h/p Number :

Korang boleh check result nya nanti di SINI. Tarikh akhir contest pada 21/07/2014,11.59pm. Pemenang akan diundi menggunakan random.org.


Monday, 14 July 2014

Nuffnang Julai 2014

Salam uollss..

Lama tak tempek hasil Nuffnang. Ni dah masuk bulan Julai dah. Setakat ni ada 4 iklan bertempek kat belog. Satu dah credited dah pon. Eh, yang Jun tu seketul masih on going. Takpe. Teruskan on going sampai akhir tahun pon takpe. Ahkak sukerr jer. Saya pon tak paham sangat konsep Nuffnang ni. Kadang-kadang sampai 3-4 bulan jugak dia tak credited. Sedangkan untuk bulan tersebut ada je yang dah credited. Apa-apa je lah. Yang penting teruskan on going. Thehehe.


Saya ni bukan pemblog yang tegar pon. Kadang-kadang takde cerita senyap je la belog, kadang-kadang takde masa sunyi je belog. Becoz saya mula-mula berbelog untuk catatkan diari kehidupan saya. Kalau lupa sesuatu perkara mesti bukak belog, carik kat label..nah ini tarikhnya. Atau kalau bosan-bosan bukak belog sendirik baca balik kenangan-kenangan lama. Eceewahhh. 

Terima kasih Nuffnang, even entri saya ntah apa-apa je kan tapi still ada iklan running. Even banyak-banyak citer dalam ni duk meroyan pasal kehidupan saya yang serba sederhana ini tetap ada je duit masyukkk. Masyukk la bagi saya pemblog sekadar di pinggiran ni. Hehehehe.

Saya suka menulis sejak sekolah rendah lagi. Start kena duk buat karangan lagi kot. Masa taip tu ada je ayat nak mengayat. Kahkah. Eh, masa zaman remaja-remaja ada jugak diari, tapi dah besar dah kahwin ni dah takde apa nak dirahsiakan dengan soulmate kita. So, diari kita awaklah wahai belog.

Eh, buktinya disini satu lagi. Niatnya nak tempek iklan Nuffnang je pon. Eh, dah berapa perenggan dah ni. Agak-agak cukup tak lagi 300 patah perkataan untuk esei saya ni cikgu??? Thehehe...

P/S : Hari ni last episode citer #KTAR. Dah kenapa nak hashtag jugak kat sini kannn. 


Sunday, 13 July 2014

Diari Ramadhan saya.

Salam uolls..

Akhir-akhir ni semangat bangun sahur mula luntur. Malas sangat nak bangun masak. Adoi. Virus apa melanda diriku ini. Tapi kan dalam sahur tu ada keberkatan. Gagahkan dan rajinkan diri jugak untuk bangun. Setakat 15 hari di bulan Ramadhan ni baru sehari saya betul-betul tido mati sampai tak dengar langsung bunyi alarm 10 minit sekali bermula jam 4.00 pg sampai 5.30 pg tu. Terjaga jam 5.30 pg terus bangun bersila. Tiba-tiba bunyi azan. Sempat niat jer. Sobsob. Selebihnya terlewat bangun sebab malas. Adui. Tapi rajinkan diri jugak. 

Kat Ganu kalau berbuka ada bunyi geduk. Kuat jugak. Kat umah saya memang clear dengar. Jadi dengar bunyi geduk terus buka puasa. Macam sahur jugak. Geduk akan bunyi 3 kali. Dan saya ni jenis sahur lewat. Jam 5.15 pg ke atas baru nak makan. Bunyi geduk pertama masih makan macam biasa. Dengar geduk kedua terus laju-laju makan. Kalau geduk ketiga sempat la makan kurma sebijik ngan air segelas. Hehe. Alhamdulilah. Best sahur diakhir waktu. Lepas makan duk basuh pinggan, kemas-kemas dapur dengar bunyi azan subuh. Terus leh solat subuh. Takde la tido balik lepas sahur kan. 

Alkisahnya start saya tak terjaga sahur hari tu terus en.beliau call tetiap pagi nak kejutkan saya. Mekasih awok. Haha. Kemudian pagi Jumaat ritu dia tak call. Eh, pelik pulak. Ingatkan dia yang tak terbangun pulak kan. Terus saya call dia. Lor, terlupa nak call isteri. Ok. Fine. #nasibPJJ. Sembang-punya-sembang tiba-tiba en.beliau cakap "nak balik ni". Eh, yeke?? Tapi langsung tak caya la. Dia suka bergurau. So, kita pon gurau jugaklah, "takpelah kita jumpa dalam mimpi nanti. Hehe." Kemudian kita pon melakukan aktiviti harian macam biasa la. Tup-tup dengar bunyi enjin kereta. Eh???? mula-mula ingatkan jiran sebelah, so buat tak tahu je. Tiba-tiba ada orang ketuk pintu...yeayyyyyy!!!!Hahaha. Mati-mati ingat bergurau tadi. Serius rupanya. Tula selalu sangat gurau kan. Kan isteri dah tak pecaya. Hehe.

Rasa lengkap skit Ramadhan kalau bersahur dan berbuka dengan suami. Eceewahhh. Jangan ada yang sengaja muntah. Tak pasal-pasal batal poser kang. Hahah.

Jumaat : Hari Jumaat asben teringin nak makan nasi arab. Bersorak riang dalam hati sebab tak payah masak. Hahaha. Dan bersorak riang dalam hati sebab kita suka keluar jalan-jalan. Pegi bazar pon orait lah. Tapi pusing-pusing cari nasi arab tak jumpa, beli nasi beriani jer. Nasib baik sedap.

Sabtu : Sahur makan nasi air. Malam tu saya masak sup ayam siap-siap ngan blender lada. Esok pagi masak nasi air ngan goreng bilis jer. Alhamdulillah kenyang. Petang berbuka rumah mak. 

Pagi Ahad iaitu pagi tadi malasnya nak bangun. Nak goreng nasi jer plannya. Tengok jam hp 4.40 am baru bangun. Keluar bilik tengok jam dinding baru 4.30 am. Eh, jam hp ni salah set kot. So, slow and steady je la masuk dapur tanak nasi, tumbuk bawang, siang sayur...tengok jam baru kul 5.00 am. Awal lagi ni. Nasik goreng nak masak dah, buat air tea o panas pulak. Tiba-tiba DUMMMMMM!!! bunyi geduk yang pertama. Huwaaaaaaa.. I hate u jam dinding kenapa masa bulan ramadhan waktu sahur ni la bateri kau weak!!! Cecepat angkut nasi air semua masuk ruang tamu. Makan dengan laju-laju sekali. Nasib baik lah sempat. Huhuhu.

Alkisahnya bateri jam tak beli lagi. Jadi balik nanti kena turunkan jam tu. Kang tak tak pasal-pasal sahur esok daku tertipu lagi.


Monday, 7 July 2014

Resepi bubur lambuk Terengganu yang simple

Salam uolls..
Saya macam pelik bila ada orang cakap..suka la bubur lambuk Terengganu, lama dah tak makan bubur lambuk Terengganu. Eh?bukan bubur lambuk ni sama je eh. Lain negeri lain resepi ker? hehe..bubur ni my peberet juadah berbuka jugak la. Biasa bulan Ramadhan je makan. Tapi kitorang ni duk kampung. Kadang-kadang kalau ayah or abang lalu tempat ada pucuk paku dikutipnya bawak balik. Terus buat bubur lambuk makan petang hari. Nyumnyum. Eh,lupa tengah puasa. Hehe.
Bagi saya kesedapan rasa bubur lambuk bergantung pada kuantiti bahan-bahan yang sama padan dengan kuantiti nasi. Kalau nasi banyak ikan sikit tak sedap jugak. Kalau nasi sikit , terlebih lada hitam pun tak sedap jugak. Nanti rasa pedas tu hilangkan rasa manis ikan. Eh,yeke. Macam tu je la pendapat saya. Hehe.
Saya pun bukan pro sangat. Biasa tolong mak je kat dapur. Puasa kali ni baru masak sendiri. Nasib baik la cukup rasa semua, asben ai kan juri tetap masterchef. Muahaha. Saya main agak-agak je pun. Dan tak masak masin sangat. Cuma saya tumbuk garam+lada bubuh dalam pinggan. Coz saya suka bubur yang pedas dan terasa masin sikit. Asben kan tak leh masin sangat. Tawar dia ok je. Jadi ikut tekak juri masterchef la. Haha. eh,panjangnya bebel. Ni nak bagi resepi ke tak ni. Haha. Saya masak untuk 3 orang. Cukup setiap orang makan 2 pinggan masa berbuka, then panaskan masa sahur makan 1 pinggan setiap orang. Hehe. Pendek kata pandai-pandai la agak. Ni semua sukatan saya agak-agak jer pun.
Resepi bubur lambuk versi saya.
Bahan-bahan:
Beras 1pot setengah (pot kecik)
Air untuk rebus beras. Eh,rebus ke.
Pucuk paku dan pucuk-pucuk lain
Santan
Bawang merah 4 ulas
Halia 2 inci
Lada hitam 2sb
Ikan selayang 1 ekor (saiz besar)
Budu 1 senduk
Garam dan bahan perasa
Mula-mula rebus beras. Rebus dalam periuk besar untuk masak bubur lambuk terus. Atas dapur gas, bukan rice cooker tau. Air lebih dari separuh periuk la. Tak ingat pula berapa minit. Tapi tengok nasi tu dah masak tutup la api.
Rebus ikan. Kami biasa guna ikan selayang sebab isi manis. Rebus letak garam sikit. Dah masak ikan tu toskan dan asingkan tulang.
Tumbuk lada hitam. Taknak lumat sangat pun takpe. Kemudian tumbuk halia dan bawang sekali ngan lada hitam tu. Dah lumat semua masuk kan ikan. Tumbuk skit-skit je la. Ikan kan dah lembik.
Ok. Now masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi dalam periuk beras. Kacau sebati. Dah mendidih masuk kan santan. Saya letak satu senduk santan pekat. Kacau lagi pastu letak budu.
Kemudian bolehla masukkan pucuk paku. Kadang-kadang tak ikut step sangat pun. Main campak je. Haha. Asalkan rasa tak kelaut.
Pastu letak garam dan serbuk perasa sesedap rasa. Boleh jugak tumbuk ikan bilis bubuh sekali. Alamak. Tak letak gambar pun dah terbayang bubur lambuk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...