Para Pengikut..

Sunday, 30 November 2014

Giveaway kerusiburok: Ole-Ole Phuket!

hai semua blogger!

seperti yang korang semua maklum, kerusiburok akan bercuti ke Phuket awal Disember ni (baca entri kerusiburok ke : PHUKET (intro))

jadi, kerusiburok bercadang nak bagi ole-ole dari Phuket kepada blogger2 sekalian.

bermula 25 Nove 2014 hingga 3 Dec 2014
KLIK banner di atas untuk sertai.

OLE-OLE utama akan diberi kepada 3 pemenang bertuah.
tapi kalau ramai yang join segmen giveaway ni,
saya akan tambah 7 lagi ole-ole untuk blogger bertuah!
hehehe

3 x Ole-Ole Utama = T-shirt kenangan dari Phuket
(sebab tu conduct giveaway awal-awal, nanti pemenang boleh dapat saiz baju yang betul hehe)


JOM SERTAI! Mana tahu korang bertuah! Klik Banner kat atas tu ye untuk syarat yang simple :)


jom join ramai-ramai. ajak blogger lain sekali yer!
di samping bersegmen, boleh jugak kita berblogwalking dan berkenalan! hehehe

babai.

Tuesday, 25 November 2014

Annual Dinner 2014 di SACC.

Salam uollss..

Baru terhegeh-hegeh nak up story pegi dinner. Dinner tahun ni kat tempat sama dengan tahun lepas SACC kat Setia Alam. Tapi tahun ni macam penat sikit la, sebab bukan sekadar pegi dinner jer, tapi ada bengkel, staff award ngan staff assembly lagi. Tiga hari jugak la duk Shah Alam.

Malas nak story panjang lebar. Tengok gambar je okeyyy.

Tapi lilin dalam vase ni cantik sangat. Idea untuk candle light dinner orait jugak neh. Hehe.













Door gift  dapat kalendar. Gambar tu yang snap kat photobooth tadi. Dia print terus nanti boleh selit kat kalendar. Creative jugak idea ni untuk wedding day yang gempaq-gempaq kan.

 
Dinner kali ni banyak tarian-tarian jela. Ala-ala teater musikal. Tema pon dah theater kan.


 
Adibah Nor datang buat pemsembahan. Banyak jugak lagu yang beliau nyanyi. Sporting sangat Adibah Nor ni. Layan je peminat berkerumun ambik gamabr selfie bagai. Tapi aiolls bukan kipas susah mati.. Hahah. Ambik gambo sipi-sipi jela.

 
Makanan sampai cepat-cepat terjah. Lapar sangat perut neh.









 
Eh, roti ni sedap sangat. Lembut jer. Pastu inti kacang. Inti pon banyak. 


 
Dah. Tu jela. Malam ni dinner habis awal jugak la dalam kul 11.30 pm dah habis. Biasa kul 12.00am ke atas jugak. Ok. Jumpa dinner tahun depan pulak kalau masih panjang jodoh. Hikss.



Monday, 24 November 2014

Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com



Ephyra Skin Bar berfungsi dengan begitu pantas bahawa hanya dalam satu malam, anda akan mula melihat, kulit lebih lembut, kedutan berkurangan, jerawat mengecut dan kulit yang lebih cerah. Hasilnya akan lebih terserlah jika penggunaan berterusan yang konsisten.

Jangan fikirkan umur anda atau keadaan kulit anda sekarang. Kerana EPHYRA SKIN BAR yang mengandungi bahan alam semulajadi yang berkualiti tinggi mampu mengubah keadaan kulit anda menjadi lebih cerah, halus selembut kulit bayi.

Anda akan benar-benar kagum, apabila anda melihat apa yang ia boleh lakukan untuk muka anda dalam setengah jam yang pertama sahaja!

Anda akan melihat bahawa kulit kusam, menggerutu dan kulit kendur di wajah anda mula muncul lebih licin, lebih segar, lebih tegang dalam masa beberapa hari. Pastinya dengan EPHYRA SKIN BAR, rahsia kecantikan semulajadi menjadi milik anda....


WAJAH CERAH BERSERI TANPA CELA, EPHYRA SKIN BAR sabun ajaib untuk kecantikan kulit dan wajah anda. Formulasi terbaik + Kesan Menakjubkan!!
  • Menggebu dan mencerahkan kulit
  • Menghaluskan kulit dan menghilangkan jeragat
  • Menghilangkan parut dan kedutan
  • Membantu menghilangkan bintik- bintik hitam
  • Melembapkan kulit dan menaikkan seri wajah
Kesan Penggunaan ( hasil berdasarkan testimoni dari 300 pengguna selama 7 hari )
  • Membuatkan kulit muka lebih cerah, lembut dan tegang
  • Menanggalkan semua kotoran, minyak dan sel kulit mati
  • Menghilangkan parut jerawat & jeragat
  • Menghilangkan ‘blackheads’ di muka
  • Menanggalkan kesan solekan dengan efektif
  • Memberi kesan kesegaran sepanjang hari
  • Badan tidak melekit walaupun ketika atau selepas berpeluh
  • Boleh menghilangkan bau badan
  • Memudarkan kehitaman di celah-celah badan dan bawah lengan ( ketiak )



EPHYRA SKIN BAR mengandungi :
  • Bearberry Alpha Arbutin A Extract paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit. Bersama-sama dengan Glutathione ia membantu menjadikan tona kulit lebih sekata dan bersih dari bintik-bintik hitam
  • Glutathione. Kaya antioksida yang melindungi protein enzim dan mencegah kerosakan kulit yang boleh menyebabkan kedutan dan parut. Glutathione boleh melambatkan proses penuaan dan memperbaiki keadaan kulit. Ia mengawal kesan-kesan bahaya radikal bebas dan mengelakkan pembentukan parut tebal.
  • Kolagen. Menyokong ketahanan fizikal dan keanjalan kulit dan menggantikan sel-sel kulit dengan lebih cepat untuk menjadikannya lebih tegang dan anjal.
Kelebihan EPHYRA SKIN BAR :
  • Ciri-ciri antioksida. Apabila sabun yang mengandungi ciri-ciri antioksida, ia benar-benar boleh memberikan kesan yang baik pada kulit anda. Ia dapat membuang racun yang dihasilkan oleh badan dan melindungi kulit anda dari kerosakan yang sedia ada dan selanjutnya.
  • Ciri-ciri anti-penuaan. Pengggunaan EPHYRA SKIN BAR secara konsisten dapat merangsang pembentukan kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan serta kehalusan kulit (anti aging & anti wrinkle / kerut)
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit terhadap pengaruh negatif faktor luar seperti pencemaran, matahari, iklim, asap rokok dan sebagainya.
  • Pencerahan kulit. Tidak semua sabun dapat mencerahkan kulit anda. Ada yang tidak boleh benar-benar memberikan hasil yang anda harapkan. Tetapi dengan EPHYRA SKIN BAR, dapat dilihat kecerahan kulit yang mengagumkan tanpa pengelupasan kulit, dan selamat digunakan.
  • Glutathione bertindak menghalang pengeluaran melanin dalam kulit anda sehingga memberikan efek lutsinar dan kulit anda bercahaya semula jadi dan berseri-seri. Selain daripada itu semua, ia tidak hanya berfungsi sebagai sabun pemutih tetapi produk penjagaan kulit lengkap yang menghilangkan masalah kulit untuk semua lelaki mahupun wanita.
Soalan yang kerap ditanya :
  1. EPHYRA Skin Bar ni berkesan ke? Insyallah berkesan, kerana dah lebih 300 orang yang telah mencuba dan berikan feedback yang sangat bagus
  2. Skin bar ni boleh tahan berapa lama? Ephyra Skin Bar adalah 50g boleh tahan selama sebulan.
  3. Apa kandungan dalam Ephyra Skin Bar ni? Glutathione, Kolagen ikan, Ekstrak Carrot, Bearberry Alpha Arbutin A Extract, Banana Enzyme, Rice Bran Oil, Glycerin & Aromatherapy fragrance
  4. Berapa lama nak lihat kesannya? Bergantung pada individu, ada yang boleh rasa serta-merta kulit lebih halus dan tegang, ada yang pakai 3 hari dah nampak kulit makin cerah, dan jerawat makin kecut. Rata-ratanya akan nampak kesan ketara dalam 1 minggu.
  5. Boleh hilangkan parut jerawat? Jeragat degil? Boleh, Ephyra Skin Bar sangat berkesan dalam menghilangkan parut jerawat serta jeragat degil kerana ada kandungan Bearberry Alpha Arbutin A Extract bersama Glutathione yang paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit & memudarkan parut-parut hitam atau berlubang.
  6. Macamana nak guna? Basahkan sabun dengan air, biarkan ia berbuih sedikit dan terus sapu pada muka. Urut seketika dalam 2-3 minit. Untuk kulit bermasalah, boleh urut sedikit lama dalam 5 minit. Bilas sepenuhnya, dan sapukan pelembap anda seperti biasa ( boleh guna toner dan pelembap dari jenama lain )
  7. Setakat ini, hanya Ephyra Skin Bar saja? Ephyra ada dalam bentuk minuman kesihatan dan kecantikan (Ephyra Premium & Trial Pack). Ia lebih untuk merawat dalaman dan seterusnya memperbaiki luaran kita. Ephyra Skin Bar adalah produk kedua selepas kejayaan produk Ephyra di pasaran, melengkapi produk Ephyra kerana bukan saja dalaman kita terpelihara malah luaran juga diperbaiki dan lebih sempurna. Jika guna kedua-duanya ( minum Ephyra dan guna sabun Ephyra Skin bar) , kesan yang menakjubkan akan diperolehi.
  8. Boleh guna sekali sambil minum Ephyra drinks? Boleh. Sangat digalakkan.
  9. Boleh ke pakai toner & moisturizer jenama lain? Boleh tiada masalah. Sabun Ephyra Skin Bar membersihkan segala kotoran dan sel-sel kulit mati dan sangat ‘mild’ dan boleh digunakan bersama toner dan pelembap dari jenama lain.
  10. Kalau ada resdung, boleh pakai? Boleh.
  11. Ada kesan-kesan sampingan tak? Macam menggelupas ker? Pedih kalau kena matahari ke? Tiada kesan sampingan. Ephyra Skin Bar, dirumus dengan teknologi terkini yang berkualiti tinggi dan terbukti selamat dan tidak mengakibatkan pengelupasan kulit. Ephyra Skin Bar tidak mengandungi Hydroquinone.
  12. Boleh pakai kat badan sekali? Boleh, ia sangat lembut untuk dipakai di muka, sekaligus boleh digunakan di seluruh badan.
  13. Lelaki atau wanita, keduanya boleh pakai? Boleh, sesuai untuk kedua-duanya.
  14. Bilakah Ephyra Skin Bar akan dijual di pasaran? Insyallah Ephyra Skin Bar akan mudah didapati dari pengedar dan kedai-kedai terpilih bermula Januari 2015 nanti. Saiz untuk jualan adalah 50 gram dengan harga RM40.

Official Instagram : @ephyra2u
Hotline : 019 3999 238 / 03 41417889 ( office hours only)



Sila jawab soalan-soalan berikut :

Siapakah akan mencuba Ephyra Skin Bar? Saya sendiri

Umur pengguna? 28 tahun

Jantina pengguna? Perempuan

Jenis kulit? Kering

Masalah kulit yang dihadapi. Jelaskan kenapa anda perlu dapatkan Ephyra Skin Bar.
Selain mempunyai masalah kulit yang kering, warna kulit saya jugak tidak sekata dan terdapat bintik-bintik hitam. Walaupun kulit saya bukan jenis sensitif iaitu jarang jerawat singgah tapi kulit cepat gelap walaupun kena matahari sekejap hingga membuatkan kulit jadi kusam dan tak bermaya. Saya berharap dengan penggunaan Ephyra Skin Bar kulit saya menjadi sihat, lembab dan warna yang sekata.

Pengguna Ephyra? Tidak


Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 24 November hingga 3 Disember 2014 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama Oceanlife Marketing Sdn Bhd dalam mencari 50 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.

Tergoda jugak akhirnya.

Salam uolls..

Baru lepas hantar suami kat muka pintu.hehe. Hope selamat sampai Dungun. Hari ni hujan pulak setelah 2,3 hari panas terik. Bersedialah rumah-rumah yang biasa dinaiki air. Simpan barang-barang penting siap-siap. Alhamdulilah umah sewa kita ni kawasan tinggi. Susah skit kot nak naik air. Harapnya pun macam tu lah.

Eh, apesal tajuk macam menyimpang ke laut je. Ehehe. Sebenarnya kita dah tiga minggu kot tak minum ais. Gigih sangat. Tengahhari matahari terpacak atas kepala pun order tea o panas. Ni gara-gara lelah yang makin menjadi-jadi. Kalau minum jugak sendiri tanggungla kan. Tapi semalam cuaca panas sangat. Panas sampai nak menjerit rasa. Bukak kipas pun wap panas yang terasa. Lalu tergoda lah dengan ais. Ambik kau tiga gelas minum tea o ais. Hahaha. Tanggung la akhibat malam tadi lelah. Huhuhu.

Hurm,asben pulak tibe-tiba je perut loya, rasa nak muntah tapi tak muntah. Mula-mula ingat salah makan, tapi apa yang dia makan saya pun makan. Pastu dia cakap mungkin mabuk naik bas. Haha. Sori asben,tergelak pulak. Yela. Hari Sabtu kitorang naik bas dari Kuantan-Dungun. 2 jam je kot asben. Asben pulak memang jarang sangat naik bas. Baru 3x seusia hidup. Fine. Ye la kot mabuk naik bas. Bas pulak macam nak runtuh, dengan macam-macam bunyi lagi keluar. Duk sit tengah pun macam sit belakang sekali. Adui. Ok lah. Get well soon my dear.

Thursday, 20 November 2014

Berbowling bersama famili terchenta.

Salam uollss..
Hari tu masa pegi Shah Alam abang aiolls datang pick up kat hotel ajak main boling. Mekasih abang. Dari Klang datang ambik kita kat Shah Alam bawak pegi Wangsa Bowling Setia City Mall. Lama sangat dah tak main bowling neh.

Jom pilih kasut dulu..

Yang main 6 orang, me, kakak ipar, dua orang abang, sorang anak buah laki dan adik kesanyang aiolllss Apihapijol. 
With my beloved kakak ipar. Suka sangat tengok my sis ni sangat penyayang dengan anak-anak.


Anak bongsu abang, Alesha. Alesha tak sihat sangat. Selsema eh dik. Sian dia.









Main 1 game pon dah penat. Tu pon berapa kali masuk longkang daaaa...


With Apihapijol. Bencik kenapa awak kurus sangat.


Pastu terus balik. Balik ngan abang yang duk Putrajaya n Apihapijol. Jauh gilew parking kereta. Nasib baik flat shoes. Singgah kat uptown Shah Alam dulu makan-makan then abang terus hantar balik. Tengkiu semua.

TIPS MUDAH BERSALIN

Salam uollls..

Ni saya dapat kat Facebook. Konon senang nak baca share ke wall sendiri. Tapi nanti lama-lama mesti susah nak carik kan. So kita tempek sini untuk panduan bersama.

  1. 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga.
  2. Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah.
  3. Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka
  4. Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction
  5. Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin
  6. Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin
  7. Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. (nanti baby lahir kulitnya bersih je)
  8. Makan kurma dalam bilangan ganjil
  9. Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby
  10. Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby
  11. Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang
    jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.
  12. Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak.
    Jangan angkat punggung semasa meneran sbb nt koyak teruk
  13. Amalkan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut
  14. Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin
    kuat, tarik nafas dan lepaskan cepat-cepat.
  15. Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri,Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air
  16. Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu
  17. Minum air Selusuh. Lebih baik kalau dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang.

Che Ta, pinjam gambo anak yer. Heee.

Tuesday, 18 November 2014

Hujan oh hujan.

Salam uollss..

Baru bersiaran lepas balik dari Shah Alam. Jumaat Sabtu Ahad di Shah Alam attend bengkel, staff award, annuar dinner n staff assembly. Balik Dungun hari Isnin (semalam) cuti plak. Masuk kerja hari ni terus blur. Haha. Hari ni ujan lebat sangat. Pagi tadi pon macam tak nampak jalan dibuatnya. Semua kereta bawak 30kmj.  Sebenar dah 2-3 hari hujan berterusan di Terengganu ni. Adik laki saya pon ada duk upload gamba kat whatapp group famili bagitau laman umah mak dah melimpah air sampai kat anak tangga. Air hujan bertakung kat padang samapi melintasi jalan. Biasanya kalau hujan berterusan macam ni mesti kitorang dah standby letak moto kereta kat luar jalan sana. Risau jugak kalau air makin naik susah nak keluarkan kereta.

Rindu pulak zaman kecik-kecik. Zaman tak takut pon banjir. Seronok sangat kalau musim tengkujuh.

Depan umah mak ada padang, kalau musim tengkujuh mesti kat padang tu penuh air dah jadi macam lautan dah sampai la laman umah mak penuh air. Pastu kitorang ni, saya adik abang kakak dan sepupu-kawan-jiran sebelah umah mesti pegi mandi air banjir. Haha. Seronoknya.

Buat rakit guna buluh or batang pisang.

Tangkap anak haruan yang kaler gold tu. 

Cabut ubi kayu, rebus cicah nyior. Mak bancuh air kopi. Nikmatnyaaaaa..

Nampak je kelibat moto ayah balik cepat-cepat lari balik rumah. Kalau tak nanti ayah mengamuk. Haha.

Pastu umah mak ada telaga, kalau musim tengkujuh hujan lebat eksaited sangat bangun pagi nak tengok air telaga sampai paras mana. Ada jugak sampai boleh cedok ngan gayung. Banyaknya hujan masa tu.

Kadang-kadang kalau hujan lebat sangat mak tak bagi turun so duk diam-diam dalam rumah. Tapi opkos la tak diam. Main batu seremban, tutup botol tu, karom, congkak, tak pun main pondok-pondon guna selimut n kusyen. Haha. Owhhh, kitorang selalu jugak main cari harta karun. Sampai panjat-panjat dinding nak cari harta karun punya pasal.


Rindunya. Rindunya.










Wednesday, 12 November 2014

Ole-ole dari Langkawi.

Salam uollsss..
 
Minggu lepas kan mil,fil n adik ipar pegi Langkawi. Wahhh bestnya. Saya pun tak pernah jejak kaki lagi ke Langkawi. Huhuk. Pastu semalam adik ipar datang jalan-jalan bawak sekali ole-ole mil kirim untuk menantu hantu kesayangan dia. Haha. Plisss. Jangan ada suara-suara sumbang cemburu okey.
 
Coklat Daim peberet sangat ni. Saya ni kurang gemar makan gula-gula. Kalau dapat gula-gula doorgift kawin tu sampai berbulan-bulan dalam fridge. Pastu last-last bagi anak buah, takpun bg student, takpun dapat doorgift gula-gula bagi siap-siap kat opismate sebelah meja.
 
 
Haha. Seronok pulak dengar pengalaman mil ke Langkawi yang adik ipar cerita. Mil kan bergaya, nampak muda jer sentiasa sampai orang ingat mil ni anak Pak Nasir (fil). Hahaha. Suka lah tu ma, orang puji dia muda. Hehehe. Tapi satu yang saya nampak rahsia muda mil adalah sentiasa murah dengan senyuman. Ramah dengan orang sekeliling, sentiasa buat orang menyenangi beliau. Tu la rahsia awet muda. Pastu nak keluar kemana-mana sentiasa cantik dan kemas. Takde selekeh-selekeh.
 
Eh, ma bagi kain batik jugak. Tq tambah koleksi kain batik saya yang tak seberapa banyak ni. Hehe.
 
 
Pastu pegi Langkawi opkos la ada minyak gamat kan. Banyak pulak tu ma belikan. Ni stok bertahun-tahun ni ma. Kan katanya menantu ni lelah, siap belikan minyak pala tu lagi. Tq banyak-banyak ma. Luv u. Muaahhh. (Bajet macam ma baca je blog ai. hakhak)
 
 
Suka jugak adik ipar datang. Yang datang dua orang macam 10 orang dah riuh satu rumah. Masak simple untuk dorang. Dapur pon kering dengan stok barang basah. haha. Lain kali datang Kuala Trg jangan lupa singgah makan. Hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...