Para Pengikut..

Monday, 29 June 2015

Salam Ramadan.

Salam uollsss..
 
 
Alhamdulillah hari ni dah 12 Ramadan. Kejap betul masa berlalu. Saya ni dah kenape? bizi semacam je sampai berkurun blog tak berupdate. Dah nak masuk separuh bulan Ramadan baru nak ucap salam ramadan ker. hehehe. Seriously memang bizi sangat. Ada masa terluang skit macam-macam kerja nak dibuatnya. Balik rumah pulak memang takde can dah nak bukak laptop. Selain dari berehat-berehat dan berehat. Penat benor bunyinya kau neh. Hehe.
 
Tahun ni berpuasa dengan suasana yang berbeza lagi. Tapi rasa macam lebih aman dan sentosa. Haha. Sebab dekat ngan rumah mak. So, kalau tak sempat masak balik kerja kita menapak je ke rumah mak berbuka kat sana.
 
 
Biasanya kita beli barang basah seminggu sekali. Weekend je kuar g pasar. Pastu pack sikit-sikit. Nak masak defrost jer. Ayam dua ketul, ikan 2 ekor. Asingkan buh dalam plastik kecik-kecik. Hari tu pegi pasar tak tahu nak masak apa. Tanya asben biasalah jawapan dia "masak je apa pun, b boleh belaka' nak mikir nak masak apa pon pening tau. Pastu nampak udang kat pasar. Ok. Udang masak lemak. Settle.
 
Sambal belacan buat banyak-banyak untuk stok 2-3 hari semasa asben ada. Kita ni ok je kalau takde sambal belacan tuh. Sayur goreng adalah wajib. Kuih muih pun tak beli. Tahun ni punya konsep tak nak bazir-bazir. Kadang-kadang kuih mak bagi dua ketul pon tak dapat nak habiskan. So, better kita makan nasi jer yer.
 
Sayur panaskan je lauk udang masa berbuka tu. Cuma goreng ikan. Famili mertua punya style diorang time sayur jarang ada lauk berkuah. Biasa goreng ikan je makan ngan nasi. Simple. So, asben pon se simple itu. Senangnya kerja dapur i. haha.

 
Then bila asben dah balik rumah barulah masak se simple yang mungkin. Hari tu kita teringin nak makan mee rebus. Balik kerja masak, makan untuk berbuka then ada lebih lagi makan sahur pulak. Tak makan nasi hari tu. Even umah mak 10 langkah je takdelah hari-hari kita berbuka umah mak. Macam tak adil pulak mak penat-penat masak, kita balik kerja lewat-lewat hidang-hidang lauk duduk makan. Amboiii. Tapi mak tak kisah pon. Kita je la yang kisahkan diri sendiri.

 
Berbuka sorang-sorang kat umah pun mak tetap bagi tambahan juadah. Terima kasih mak.

 
Tu je kot setakat ni gambo makanan yang ada dalam hp. Hehehe. Alhamdulillah, tahun ni berpuasa penuh InsyaAllah. Semoga terus diberi kesihatan dalam bulan Ramadan ni.
 
Aamiin..
 
 
 


4 comments:

  1. selamat berpuasa yunk..harap2 dpt puasa penuh tahun ni ye..sama2lah kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa jugak jijah..n tahniah =)))

      Delete
  2. neleh air liur tgk pisang mak buat tuu T_T

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...