Para Pengikut..

Thursday, 9 July 2015

Kisah Ramadan lagi.

Salam uollsss..

 
Kisah ramadan lagi. Ada gambar makanan-makanan jugak. Jangan marah na. Kalo marah buh la jugak gambar makanan kat blog awak. Thehehe. Suka je kita baca pasal masak-masak time ramadan ni. Kang tahun depan belek balik tengok apa kita masak tahun lepas, dua taun lepas... Bukan gempak sangat pon masakannya. Tapi dah nama memori kan. Di setiap masakan tu ada memori. Kau apa tau?hahahha. Tetiba nak marah apehal. Hehe.
 
Tapi serius ramadan ni suka je duk baca blogger citer apa dia masak buka puasa hari ni, esok, semalam. Seronok pulak. Ada jugak ke yang tak suka??pelik.
 
Entri rojak, campur, lompat, langkau semua ada neh. Kalau takde gambo tu maknanya buka puasa umah mak. Takde maknanya nak ambik gambo umah mak, kang tak pasal ayah baling murtabak. Kahkah.
 
7 Ramadan
Ada belen udang so buat sambal udang. Ketupat ngan kuih tu mak bagi. Betik pon mak bagi.
 
8 Ramadan
Keluar bukak puasa with my bff, Ani. Ani nak fly ke KL, so alang-alang dia keseorangan buka puasa kat airport kita temankan la. TQ Ani belanja mak buyong neh. Nasib baik servis laju jer. Elok-elok makanan sampai terus dengar pengumuman cakap dah masuk waktu berbuka.

 
10 Ramadan
Meja makan yang dibooking pon sampai. Weeehuuuu. Seronoknya. Setelah tiga kali berpindah akhirnya ada meja makan jugak. Selama ni duk makan kat meja sofa tu je. Dah la kaca, penat nak kena sental sentiasa. Asben cakap tak bleh belikan meja makan glass punya. Tau dah bini dia pemalas. Hahahha. TQ ringankan kerja ai.
 
13 Ramadan
Ikan goreng sekor tu maksudnya berbuka sorang-sorang la tuh. Bila teringin nak cicah budu, hah siap add on tempoyak lagi kau. Tempe ngan bilis goreng buh dalam tipuware. Kang malam-malam sementara nak tido tu kita ratah la.

 
14 Ramadan
Bukak puasa dengan anak-anak di Pantai Batu Buruk. Hampar tikar, makan ramai-ramai. Meriah jugak sini, nasib baik tempatnya luas kat padang. Takdelah bersesak sangat pon.
 
 
Kat belakang tu bazar. So, lepas beli kat bazar terus datang sini. Agak-agak tak cukup makanan berlari kejap pegi bazar balik. Heeeeee.


 
Teringin nak makan nasi kerabu. Pastu melilau carik tak jumpa. Beli nasi beriani je la. Nasib baik sedap la jugak rasanya.

 
15 Ramadan
Hari ni Khamis. Kul 4.30ptg tiba-tiba asben call cakap dah odw. Alamak. Pastu tanya beliau nak berbuka kat mana. 'La...buka kat rumah lah. Kat mana lagi"hakhak. Ingat nak buka kat hotel ker. Muahaha. Daging goreng kunyit tu kita masak malam tadi. Daging kan lambat lembut. Pagi tu makan untuk sahur. Ada balance kita panaskan untuk berbuka. Goreng telur ikan. Asben singgah beli ayam golek seekor. Nyumnyummm. Rasa sepanjang setiap kali weekend asben balik tak pernah lagi lah berbuka kat luar, kat rumah jugak dia ajak berbuka. Nak lauk isteri yang simple tu jugak. Kikiki.

 
16 Ramadan
Ni sahur sebenarnya. Panaskan ayam golek tu guna magic pan. Pastu goreng ayam goreng kunyit jer. Sahur jarang masak berkuah-kuah. Makan nasi ngan ikan goreng pon dah cukup.

 
Okeyy..tu je gambo yang ada dalam hp cap ayam ni. Hehe.
 
Dah menjelang 10 hari terakhir Ramadan dah. Cepatnya masa berlalu...
 

 
 


2 comments:

  1. teringat memori Ramadhan ngan si dia..ni la gunenya blog kan..bila dia dah xde.. boleh belek balik blog carik memori2 lama ngan si dia. Ah! nyesal lak xbyk simpan gmbr n video ngan dia..kalaulah kite tau bila masa dia nak pergi kan.. huhu..memori sekuntum rindu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...