Para Pengikut..

Klik Me =)

Tuesday, 30 November 2010

Aktiviti kecintaan.

Salam kalian..
Boleh tak entri kali ni nak lebihkan visual berbanding tipografi? Ada saya kesah?

Wah. Saya masih berjaya mengekalkan pantai sebagai aktiviti kecintaan. Kalau korang putus cinta, serabut dengan kerja berbukit menggunung, tak tahu untuk buat keputusan mana terbaik, korang pergilah pantai. Tapi saya takdelah pergi pantai kerana putus cinta. Tapi pantai sumpah mendamaikan. Rasanya nak mandi kolam atau memancing kat tasik mungkin mendamaikan juga bagi sesetengah orang, tapi saya pernah baca artikel mengatakan fikiran akan damai bila lihat mende yang bergerak berulang. Macam tengok air terjun, air hujan atau daun nyior ditiup angin. Korang cubalah. Bila hujan duk kat tingkap tengok hujan. Tentu akan tenang. Kalau tak tenang jugak korang tadah la air hujan penuh empat baldi untuk mandi. Haha. Sila percaya. Tak. Jangan percaya. Saya tipu saja. Kalau tak tenang jugak, korang ambil wuduk. Tu yang sebaiknya.


Dulu, en.beliau selalu merungut. 'Takde kerja ke pergi pantai termenung tengok ombak. Baik pergi makan ayam goreng kat KFC.' Haha. Lama-kelamaan beliau sedia maklum. Dah berjangkit pulak dengan beliau. Tapi sekarang musim tengkujuh. Tak boleh lepak dekat ngan pantai. Kerana ombak juga boleh membunuh. Macam iklan dalam tv tu 'ombak jahat..ombak jahat'. Tak. Bukan ombak yang membunuh. Cuma Allah sayangkan mereka dan ombak menjadi mengantara. Macam mangsa yang lemas di Pantai Batu Buruk minggu lepas. Yang dibawa ombak besar. Jadi musim sekarang nak pergi pantai harus beware. Ya. Harus!
 
Gambar enterprem yang harus ada.

Visual ni saya suka bangat!
 Kecintaan en.beliau pula ialah menonton drift. Eh! Kejap. Macam ada kesalahan tatabahasa je. Menonton bukan untuk tv ke?

Ali sedang menonton tv.
atau
Ali sedang menonton drift.

(apesal tiba-tiba mood bertukar jadi cingu bahasa pulak. Adohai)
Tengok! ejaan cikgu pun dah salah.

Ok. Abaikan la penggunaan tatabahasa yang salah Saya bukan sedang mengajar pun. Murid-murid jangan hafal esei ni untuk subjek penulisan yer.

Berbalik kepada kecintaan en.beliau yang telah menjangkitkan kepada saya. Drift juga menjadi aktiviti kecintaan untuk release tension. Suka bila dengar tayar kereta bergesel dengal jalanraya. Sampai keluar api. Wow! Kalau kat tempat saya kami selalu pergi kat Stadium Sultan Mizan. Ala. Yang stadium runtuh sebab Otromen dan raksasa lawan tu. Korang tak tahu ke? Anak sedara saya yang empat tahun tu pun tahu tau. Macam gambar bawah ni.

Credit to goooogle
Ha..Kan betul saya cakap (pang!)

Kat kawasan lapang tu kalau hari Jumaat-petang-lewat2 sikit ada la mereka drift. Pergi la nak tengok. Bawak popcorn skali. Macam kanak-kanak bawah nie. Tekun menonton drift.

Dekat tapak mereka drift tu banyaklah tayar-tayar pembahagi selekoh juga tayar-tayar yang pecah semasa sedang drift. Gila dasat. Kereta yang mereka guna bukan kereta-kereta baru pun. Semua kereta-kereta lama stok simpan wat pekasam kat bengkel kereta. Mungkin mereka drift sekadar untuk kepuasan. Yang pasti ramai menonton ini drift. Dari budak-budak, kanak-kanak (eh, tak sama ke budak dan kanak?) sampaila remaja tak terkecuali perempuan macam saya ( eh, perasan remaja lagi nampak). Barisan mak cik dan pak cik juga ada tau. Agaknya anak mereka kot yang drift tuh. Theee...


Eh, eh comelnyer. Sangat!

 Dan petang Jumaat iaitu last week kami ke Pantai Kuala Ibai kawasan berlangsungnya Speedway. Ini drift versi kereta kecil pula. Kereta control. Wah. Cute miut ciut jer lumba-lumba atas litar mini tu. Macam tonton drift versi orang kerdil pula lagaknya.


Ok. Dah. Dah. Nak tutup diari dah. Bubye semua.

p/s : Akhirnya tipografi  jugak yang berjela-jela macam karangan budak tahun empat.

Sunday, 28 November 2010

Sajak untuk awak (side B)

Syukur sangat saya berada dalam hati awak
Walaupun kita sangat kontra
Sangat yang amat.

Awak sangat penyabar dengan kerenah saya
Juga yang selalu mengalah dalam semua hal
Juga tak pernah besar-besarkan perkara remeh
Juga tak pernah berkira dalam semua hal.

Ia.
Semuanya sangat kontra berbanding saya.

Bila fikirkan rasa malu dengan awak
Awak patut dapat yang lebih baik dari saya
Tapi saya tak mahu
Saya nak awak dapatkan saya jugak (pang!)

Jadi saya akan sentiasa berusaha
Untuk senangtiasa menjadi kegembiraan awak.

Terima kasih singgah di hati saya
Jangan cuba untuk keluar yer.

(<->)-->taip entri sambil tutup mata kerana segan dengan diri sendiri setelah mengepost entri ini. Thee..
Eh, tapi kalau pasal kaler apesal asyik tersama jer??

Excident lagi..

Salam kalian..

Hari nie (pagi tadi) ada presentation untuk projek. Jadi kerana hujung minggu ini saya agak sibuk kesana-kemari makan persiapan untuk projek baru disiapkan awal pagi yakni sebelum ke opis. Haha. Gila kalut okes. Kerahkan tenaga kerja yang ada untuk gunting dan tampal sambil saya bersiap-siap touch up muka itu ini.

Odw ke opis pula tengok masa macam dah semput-semput. Tiba-tiba atas Jambatan Sutan Mahmud jam pulak. Pelik betul. Mula-mula ok jer. Maklumlah Sabtu kerajaan cuti jadi jalanraya tak lah sesibuk hari biasa. Betul-betul dah habis jambatan tiba-tiba jam. Yer. Adakah road block ketika saat genting ini? Atau kebarangkalian kedua excident. Again? owhh..

Mungkin kerana saya berdebar takut sampai opis lambat terus lupa nak snap gambar. Tapi tak lupa text bos maklumkan saya lambat terperangkap kerana excident. Dibelakang ambulans nenoneno datang tergesa-gesa. Sah ada excident. Masih panas pulak tu. Dan menyusul pula abg polis trafik.

Bila saya betul-betul hampir tempat kejadian barulah konpem ada excident. Tapi tak nampak pulak motor atau kereta yang terlibat. Atau mungkin pejalan kaki yang melintas jalan? Dan mangsa dah ditutup dengan surat khabar. Hanya kelihatan kasut berkulit hitam dikaki beliau. Kaku tak bergerak. Dan yang pasti beliau telah menemui ajal di pagi sabtu ini.

Al-Fatihah untuk mangsa.

p/s : Semoga kita semua sentiasa berhati-hati dijalan raya dan semoga dijauhkan dari segala bahaya. Amin.

Saturday, 27 November 2010

Tag dari Cik Na - Mari kenali saya dari 25 check list ini (pandai2 jer bagi tajuk)

Salam kalian..

Wah. Pertama kali saya di tag oleh Cik Na. Suka suka suka. Jadi perlu check list 25 perkara apa-apa tentang saya. Yerp. Apa saja. Kejap nak pikir yerpp.

1. Nama saya dalam ic Noor'Hafizah binti Musa.
2. Orang panggil Fiza, Fizah, Iza, Zah, Jah dan nama yang orang tak pernah panggil ialah Nor.
3. Saya dilahirkan 19 Januari (dekat dah yer. Sila sediakan hadiah) di Kuala Terengganu.
4. dan sekarang sebab tak nak berpisah jauh dengan mak ayah saya kembali ke Terengganu. Bekerja disini. Mengajar budak-budak besar. Tapi saya bukan anak manja yang nak duk bawah ketiak mak ayah yer Harap maklum. Theee.
5. Apa lagi yer? Yer. Saya belum kawin. Bertunang pun belum. Tapi berpacaran sudah. Heee.
6. Saya dah bosan bila mak asyik tanya bila nak kahwin. Sabar yer mak. Belum sampai seru lagi. Huhu. En.beliau sila menjawab bagi pihak saya. Uhh!
7. En.beliau yang dimaksudkan ialah future hb . Doakan kami berkekalan setelah menempuh kecintaan selama seperti tercatat di Daisypath. (rujuk sebelah)
8. Saya suka makan makanan berkuah macam kuey tiaw tom yam, mee sup, laksa penang dan saya kureng terhadap mihun goreng.
9. Minuman kecintaan ialah tea 0 panas.
10. Warna kegemaran saya sentiasa berubah-ubah mengikut tahun. Saya pernah suka kaler purple, biru dan sudah 2 tahun saya minat hijau. Mungkin untuk tahun ke-3 saya akan minat hijau lagi. Kerana ia sumpah mendamaikan. Kan?
11. Saya suka jugak memasak. Tapi jarang dapat masak kerana dirumah sekarang yang selalu masak ialah kakak saya. Bangun tidur makanan dah siap, balik kerja semua dah atas dapur. Cuma saya akan pastikan dapur milik saya di hari Jumaat.
12. Saya suka tengok pantai. Mendamaikan. Jadi dalam sebulan saya akan beberapa kali ke pantai. Biasa akan ditemani en.beliau yang terpaksa mengikut jejak saya sukakan pantai.
13. Juga saya suka menghabiskan masa berejam-jam melihat drift. Jangan terkejut ok. Kerana diajar oleh en.beliau untuk menonton drift. Tapi betul. Sangat melegakan dengar tayar kereta bergesel dengan jalan. Tapi saya tengok drift yang selamat la. Bukan yang drift atas jalanraya itu okey.
14. Dulu saya hantu mempelam. Tapi sekarang makan 2,3 ulas jer gigi dah ngilu. Kena beli Sensodyne jugak ni. Hee.
15. Saya seorang yang kurus. Makan banyak pun berat susah nak naik. Tapi senang pulak turun.
16. Saya tak pernah derma darah seusia hidup. Dulu 2 kali nak derma berat tak mencukupi. Sekarang tak pernah-pernah cuba lagi.
17. Saya suka drama cinta, thriller, seram.
18. Saya seorang sensitif. Tengok cerita sedih kena duk depan-depan supaya orang tak nampak saya nangis. Thee.
19. Bukan setakat cerita sedih, tengok Bersamamu pun dah termengalir ayak mata. Gila sensitif tak bertempat.
20. Saya teringin la nak pergi pulau. Takde ke sesiapa nak buat contest hadiah percutian ke pulau?
21. Dalam sehari-harian, saya lebih banyak mengadap laptop berbanding tv.
22. Saya berblog dah lama. Sejak Ogos 2006 lagi. Cuma bila sibuk terus jadi blogger pasif. Sekarang ada masa terluang dapatla kembali aktif. Blog nie untuk dijadikan kenang-kenangan masa hadapan. Kira diari versi digital lor.
23. Saya bangga dilahirkan di Terengganu. Dan berharap akan terus menetap di sini.
24. Saya suka kumpulan Spider. Dulu pernah sampai simpan duit beli cd filem Gosok semata-mata nak tengok Tam berlakon.
25. Saya dah sampai list 25. Penat owhh nak pikir. Cik Na yang tag saya adalah opismate saya.

If I tag you, its because i want to know more about you. Jadi saya mahu tag............



Friday, 26 November 2010

Senario drama.

Tajuk yang paling tiada kena-mengena kerana tak tahu nak bagi tajuk apa. Cuma saya nak ajak kalian berfikir tentang senario drama-drama tv yang menarik minat audiens terutama drama-drama Indon yang banyak ditayangkan di tv tempatan kita. Saya perasan lah drama-drama Indon ni kebanyakkan plot atau jalan cerita lebih kurang jer. Cuma pelakon jer yang pelbagai rupa. Ramai rupanya pelakon berbakat di Indon ya. Mari kita sama-sama tinjau..

Heroin
Kebanyakkan drama pasti serlahkan heroin yang muka sangat kesian, perwatakan lembut, sering dibuli. Cakap pulak suara macam takut-takut jer nak keluar dan seorang heroin mesti yang sangat mengalah punya. Heroin kategori ini pastinya menjadi tatapan setiap episode. Kebanyakkan heroin pula tak kaya tapi takla sampai merempat. Cuma dia takkan punyai rumah besar istana mahligai. Kalau iya pun cuma jadi orang gaji kepada rumah besar istana mahligai tersebut. Dan kadang-kadang terjadi cerita rupanya heroin anak orang kaya.


Tiada motif gambar Nabila Syakib jual air kelapa. (credit to Google)
Hero
Hero pulak sudah pasti hensem, tegap, seorang yang sangat melidungi heroin dari kejahatan. Dan kalau hero kaya dia mestilah sangat kaya misalnya pemilik hotel terbesar di negara tersebut atau pemilik perusahaan berjaya dan bekerja dengan syarikatnya. Hero haruslah ego tak bertempat yang akhirnya terpikat pada gadis miskin atau anak orang gaji atau pekerja bawahannya. Hero biasanya akan mempunyai penjaga yang menjengkelkan samaada emak, nenek atau mak sedara yang akan membantah niat hero untuk memiliki heroin anak orang gaji tadi. Haha. Gila berangan.

Baim Wong. Cepat!! Cakap dia hensem..(again credit to google)

Watak Antagonis
Ni adalah watak ‘perempuan sihir’ dalam sesebuah drama. Watak antagonis akan lebih menarik kalau dilakonkan oleh adik-beradik tiri si heroin / hero. Boleh jadi juga emak, nenek atau mak sedara hero yang menjengkelkan di atas. Atau perempuan gedik yang mahu mendapatkan hero atau mungkin juga kawan sekolej heroin / hero. Yang pelik dalam drama ni bila sesuatu rahsia wujud mesti watak antagonis mengetahui rahsia tersebut ketika hero/heroin cuba menyembunyikannya. Kadang-kadang pakatan watak baik sering saja diketahui oleh watak antagonis. Pelik betul. Watak antagonis pula sering saja punya pelbagai idea untuk menjatuhkan atau mengenakan heroin. Banyak pula idea mereka yer. Dan mereka sangat kebal dari segala kecederaan. Owwhh.

Watak antagonis beliau sangat superb!
Teman baik heroin (helper)
Heroin biasanya tak punya ramai kawan. Kalau kat kolej mungkin seorang dua sahaja temannya yang akan ada saja kemana dia pergi. Bertindak sebagai helper dia akan buat apa saja untuk heroin atau hero.

Humor
Dan dalam sesebuah cerita akan ada seorang watak yang gila-gila, bodoh-bodoh alang atau skema tahap gaban. Kadang-kadang orang gaji, atau polis pencen atau lelaki yang tergila-gilakan heroin atau sesiapa sahaja tapi dia memang penceria scene la.

Ada lagi saya tertinggal? malas dah nak fikir. Kalian sambung sendiri la. Thee..



Wednesday, 24 November 2010

kids & baby photo contest

Asyik tertangguh jer nak join contest. Tapi kali ni saya di tag oleh NanieD untuk juin ini contest. Jadi pada para blogger diluar sana nah! korang klik banner bawah ini untuk juin sama.


Mari klik beramai-ramai

Syarat -syarat penyertaan adalah:
1. anda mesti menjadi follower blog kedua beliau. http://sweetlikekisses.blogspot.com.Selepas ini pemenang akan di umum di blog baru:)..
2. anda mesti tag kepada 8 orang maksimum.tidak boleh kurang.dan bila anda telah tag anda mesti inform pada kawan anda yang mereka telah ditag.:)
3. letakkan banner contest di sidebar.
4. mesti sertakan satu gambar.tidak kisah gambar anda zaman baby,zaman anda budak budak,gambar adik anda,gambar anak anda,gambar anak saudara anda..
5. hantar link entry didalam kotak komen entry contest ini.
6.mesti mulakan title entry dengan nama contest.
7. wajib diberitahu didalam entry tentang contest ini dan hadiah yang bakal diberi kepada pemenang.

wahh..berjaya menuruti semua kehendak syarat-syarat. Jadi gambar yang dipertaruhkan adalah..Tadaaaa..




Kedua-duanya anak buah saya..=)


Tarikh tutup sehingga 30 november 2010 .tetapi terpulang pada beliau jika hendak menamatkan tarikh lebih awal:)..so be alert!:)


Hadiah yang bakal dimenangi ialah earring dari lazo diamond jewellery.white gold.

Jadi anda insan bertuah yang saya tag, jom join ini contest!!

1. Anem
2. Sis Ina
3. Kak linn
4. Areda
5. Dieyaddieyn
6. GhaThis
7. Nateyra
8.Esmaralda




ACCIDENT!!depan mata..owhhh..

Entri hari ini dalam sejarah. Yer. Sejarah hidup saya . Bukan sejarah Malaysia pun. Semalam yang berlaku waktu pagi. Waktu saat genting ketika semua mahu tekan pedal minyak laju-laju supaya sempat  punch card atau thumb print sebelum 9.00 am. Ok. Tu anggapan saya saja.

Dan sejarahnya bermula bila lampu hijau di suatu simpang. Jadi macam biasa tak perlu nak bagitahu semua kereta bergerak la kan. (ok. Bagitahu juga). Tiba-tiba saya nampak sebuah motor di hadapan saya ditunggang seorang lelaki dewasa-hensem-tough tiba-tiba jatuh gedebuk betul-betul dihadapan kereta saya. Maksudnya di tengah-tengah simpang traffic light itu. ok. Tarik nafas. Hembus. Tergamam. Terkedu. Kesian owhh.

Nasib baik saya tak laju kalau tak mesti dah terlanggar dia..
Nasib baik juga saya ternampak dia jatuh jadi saya sempat brek..

Jadi saya terkedu disitu. Sedangkan kereta dibelakang beratur mungkin terjenguk-jenguk untuk ketahui apa terjadi dihadapan. Dan jejaka itu terkial-kial bangun-angkat motor- hidupkan motor..Tapi rosak pulak. Kesian lagi. Yer. Saya tak mampu buat apa-apa. Tengok sahaja dengan mata membulat. Kalau saya keluar pun saya sendiri tak tahu nak tolong dalam bentuk pertolongan yang macam mana. Sekadar bersyukur dia ok dan tidak tercedera. Dan pastinya kereta belakang cakap saya langgar kerana saya yang paling hadapan. Lantak la. Yang penting Allah Maha Mengetahui. Nasib baik juga ada polis bandaran yang nampak dan tolong jejaka tu tolak motor.

Saya nampak jejaka tu tunjuk-tunjuk atas jalan mungkin maksudkan jalan licin kot. Entahla. Saya nampak dia dah jatuh bergolek dengan motornya. Atau mungkin dia tak dapat kawal motor di selekoh itu. Kesian.

Buat encik jejaka, lain kali hati-hati lebih ya. Semoga awak tiada luka atau cedera.

Sekian.

Friday, 19 November 2010

Sajak untuk awak (side A)

Ok. Abaikan tajuk entri.(tiba-tiba macam kaset ada side A,pasni buat side B pula) Ini bukan sajak versi Usman Awang. Sila beri sy ruang masa untuk berjiwang. Terima kasih. Thehee..

Awak,
Dah 5 tahun lebih yer kita berpacaran. Rasanya macam baru semalam mengenali awk. Rasanya macam baru semalam bergaduh dalam msj kerana awk mengganggu kawan sy. Ya, kami ingat awk orang asing yang sengaja nak ganggu kawan sy. Bila dia pass number awk kat sy. Suka la dapat gaduh2 ngan awk. Siap maki dalam bahasa omputih lagi.

Pastu awk cakap sy melayu berlagak kerana speaking ngan awk. Hahahaha..Tak lama lepas tu barulah terbongkar rahsia. Rupanya awk sepupu kawan sy. Yang baru tukar number sengaja nak main2kan sepupu awk..

Hahaha..gelak lagi dengan kebodohan diri sendiri. Sejak dari tu kita jadi kawan sampaila kita jumpa,dan berpacaran..(Tiba-tiba malu nak sambung)

Tammat.

Masih bersisa..

Salam Jumaat..

Wah,tak sangka. Setelah empat hari sy tidak memblogkan diri hari ini muncul juga. Bukan bersara ye. Cuma ..uhukuhuk.maaf batuk tak hilang lagi. Yer. Saya dilanda demam. Dan kali ini ia sangat menguji kesabaran. Mungkin dah lama tak demam, datang kali ini terus tahap serius gaban.

Mari mulakan cerita dengan hari Isnin (eh,kat atas tu bukan permulaan eh?)

Hari isnin sy dah rasa pelik semacam. Tapi kerana harus settlekan add drop mantee gagahkn juga mendrivekan diri. Tapi maaf. Terus jatuh menyembah meja. Eh!bukan sy pengsan. Sy ketiduran kerana pening dan bermacam2 rasa pelik yg lain. Dan tak mampu masukkan apa2 makanan kerana ia akan vomit tak sampai 5 minit. Jadi satu hari di opis sy hanya tido.

Hari Selasa sy surrender. Dan ke klinik bjumpa en.doktor. Doktor yg mengecek adalah lelaki. Ya. Hensem dan muda.awww.(Alamak!habisla kalau dia bace blog ni).
Terima kasih en.doktor. Saya dah makin sembuh!

Sunday, 14 November 2010

Sakit penghapus dosa kecil

Saja bagi tajuk entri begitu supaya saya tetap bersyukur walaupun diuji dengan kesakitan.

Pagi tadi pergi kerja ok je. Tapi cuaca gelap. Betul-betul macam terkandung hujan untuk seminggu. Tapi keluar lunch panas sangat amat terik sekali (betul-betul panas la tuh) Naik jer ofis lepas lunch tu baru rasa pelik semacam. Saat-saat genting sebelum jam 5 bertambah-tambah pelik.

-Tekak sakit dan gatal
-Kepala pening
-Mula batuk-batuk
-Badan tak sejuk tak panas
-Sesak nafas.

Jadi simpton apakah ini? Puan doktor sila menjawab saya.

Drive dalam keadaan kepala pusing dan sakit dada. Dada makin sakit bila bertembung dengan roadblock apabila encik polis hensem senyum di tepi jalan (denyutan terhenti sekejap.ceh). Alhamdulillah selamat sampai rumah. Dan tiba-tiba saya terfikir sepanjang perjalanan tadi saya langsung tidak dapat mengingati lagu yang berputar di radio. Kena pukau ke hape?

Dan lewat petang tadi hanya makan sesenduk nasi+seketul daging+sesudu sambal bilis. Tapi akhirnya v.o.m.i.t...

Dan sekarang dada ni makin sakit. Saya hanya mahukan secawan tea o panas+tidur...

p/s: alamak! saya ditag. Mari settlekan tag. (sempat menyempat lagi tuh)

Gambar tertunda (02)

Semoga masa upload gambar laptop tak mati mengejut!

Tengok sempat lagi dia mempeace gambar saya
Saya suka gambar ini. Ada anak saya, anak sedara juga anak jiran. Theee.

Gambar enteprem yang harus ada. Disebelah ialah teman baik-setia-menemani-kemana-saja.

Mereka bergosip dibelakang sedangkan saya bergosip via hp. Eh. Apesal sorang tu macam tok imam sedang azan jer?

Anak gadis saya

Eh? dah abis ke? ok. Gambar tertunda tu antara gambar ketika kami berlunch di pizza hut kegemaran ramai. Ini untuk mengenang pengorbanan mereka (ceeeewahh) mengecat studio semasa cuti sem yang lalu. 
Terima kasih kalian.

p/s: effect dalam gambar adalah hasil penggunaan filter glow dalam Adobe Photoshop. I loveee Photoshop!

Wednesday, 10 November 2010

Lagi kisah tragis - Anak BUNUH ibu dengan KAPAK-

Entri sedih untuk hari ini.

Hari ni seperti biasa musim tengkujuh di pantai timur seperti hari-hari sebelumnya, hujan turun tak menentu. Dan balik kerja hari ini hujan turun agak lebat. Nasib baik dah separuh jalan. Semoga Tuhan jauhkan saya dari segala bahaya kerana saya kurang mampu drive dalam keadaan hujan maha lebat. Amin (Ini mukadimmah tiada kena mengena dengan entri).

Sampai rumah terus bukak tv tengok Cinta dan Anugerah. Wahh! cantik betul Nabila Syakieb. (ok.ini pun masih tiada mengena dengan tajuk entri). Time iklan promote pelbagai barangan perkhidmatan saya capai paper kosmo dengan tajuk muka depan begitu menyayat hati seperti saya sudah taip pada tajuk entri :

BUNUH IBU DENGAN KAPAK

Jadi mari saya ceritakan pada kalian yang belum mengetahuinya. Kisah ni berlaku di Felda Chini Timur 1, Pekan. Si emak baru pulang dari berniaga di kedai runcit miliknya bersama anak dan cucunya. Arwah terkejut dengan kehadiran anak lelakinya meluru ke arahnya dengan membawa sebilah kapak yang merupakan senjata buatan sendiri bertujuan untuk menoreh getah. 

Bimbang sesuatu yang buruk bakal terjadi, arwah merayu anaknya 'Jangan buat mak macam ni' dan arwah hanya sempat bertakbir 'Allahuakbar' dua kali sebelum ditetak diatas kepala hingga sebahagian otaknya terkeluar. Suspek yang berumur 23 tahun lari menyembunyikan diri dalam reban jiran 50m dari rumah mereka dan berjaya ditahan oleh penduduk kampung.

Siasatan awal mendapati suspek positif ganja dan dipercayai menuntut ilmu yang salah juga sering membaca buku berkaitan agama dan makhluk halus tanpa berguru dengan yang lebih arif.

Ihsan: Gooooooogle
Begitulah. Banyak dah kita dengar macam-macam kisah anak bunuh ibu atau ayah, ayah bunuh anak, ibu bunuh (buang) anak dan sesama saudara saling mencederakan hanya kerana perkara kecil dan pada ketika itu semestinya syaiton yang direjam bergelak tawa kerana berjaya memperdayakan umat Muhammad.


Ps: Ya Allah, jauhkanlah pembaca entri ini dari bisikan syaiton. Amin.

Tuesday, 9 November 2010

New Semester Begin

Tiba-tiba rasa tajuk entri tu macam saya seorang student. Theee..

Mari gantikan marker yang suda kehabisan ink...=)


'Sekejap masa berlalu kan'. Berkata pada diri sendiri. 'Betul'. Diri sendiri menjawab lancar. Pejam celik pejam celik nampaknya sudah hampir setahun setengah saya menjadi pendidik. Dan esok semester baru menjelang lagi. Tak sabar berhadapan dengan mantee-mantee serta pelajar-pelajar saya yang pelbagai kerenah. Ada yang pernah buat diri mengalirkan air mata kegembiraan, kesedihan dan juga buat hati berbunga-bunga riang.
Jadi semoga semester kali ini kalian (walaupun saya tahu tak semua baca blog saya) berusaha lebih gigih untuk jadikan sekuntum bunga-bunga riang dalam hati saya membiak menjadi sekebun bunga-bunga riang. Heee..


Andalah kesayangan dan kecintaan saya (En.Beliau sila jeles)

Saturday, 6 November 2010

Semalam dan ini hari.

Salam semua...


Dua hari bercuti yakni semalam dan ini hari. Berehat di rumah sangat HEAVEN. Siapa bersetuju sila angkat tangan. Haha. Macamla saya nampak kalian angkat tangan.

Dan dua hari juga wallet tiba-tiba menipis. Eh? perlu ke tambah tiba-tiba sedangkan ia disengajakan? Dalam masa dua hari saja berjaya menipiskan wallet sebanyak RM200++. Syabas. Esok pergi opis ambil upah cuci kereta kat parking sana. Bukan menyesal ok. Seperti kata kebanyakkan kawan-kawan saya tika diajak soping.
'Baik beli kalau berkenan, nanti balik rumah teringat pastu nak kena datang balik..kan dah rugi minyak kereta, tenaga juga' ok. yang belakang tu saya tambah saja. Hee. Jadi setelah bercuti Diwali selama dua hari saya berjaya membeli dan blah barangan berikut. Ia keperluan, bukan kehendak. Iyakah?

-Blouse ala-ala kimono
-Seluar slack kecoklatan
-Kain pasang bercorak ala-ala abstrak
-Comfort sandal untuk drive
-Tudung yang kekuning-kuningan

Ok. Itu saja. Terpaksa tunda hasrat untuk tempah baju kurung moden memandangkan kedai tempahan kesukaan tutup ini hari.

Entri belum tamat lagi okey.

Seterusnya saya dengan tiba-tiba lagi menjadi kental untuk berkongsi resepi simple versi saya. Ini kerana selalu teruja tengok Sis Ina masak.

Hari ini memandangkan encik-encik tukang datang untuk renovate rumah jadi harus masak lauk lebih untuk ajak mereka lunch disini. Menu hari ini ialah Ikan Patin Masak Singgang Pedas Tempoyak, Sambal Petai + Bilis juga Cendawan Sos Tiram ( nama tak komersial langsung okey).

Ikan Patin Masak Singgang Pedas Tempoyak


Cara-caranya adalah semudah ABC :
Lengkuas, halia, bawang kecil, bawang putih, kunyit, lada besar, lada kecil (bagi yang suka pedas). Semua bahan-bahan ini ditumbuk (jangan sampai lumat) dan dimasukkan dalam periuk yang dah berisi air. (versi saya tak perlu tumis dengan minyak). Kemudian masukkan perkara wajib yaitu garam dan perasa yang dibenarkan. Ceewah! Pastu masukkan tempoyak atau boleh digantikan dengan asam gelugur/asam keping. Tunggu hingga mendidih kemudian masukkan ikan. Kemudian dah agak-agak sedap tutup api ( begitu teliti yer chef ini) . Pastu masukkan daun kesom. Sukatan tu agak-agak je la bergantung pada kuantiti ikan dan air. Paham yer puan-puan. Chef palsu nak pegi kepada resepi kedua pulak. 

Sambal Petai + Bilis

Cara-caranya juga simple. Pejam mata 2 minit buka mata dah terhidang ( eh eh, berlagak yer)
Bawang kecil / besar dan bawang putih dihiris. Juga hiriskan lada besar bagi pedas sikit. Tumiskan cili boh hingga bau aroma kemudian masukkan bawang2 tadi hingga naik bau seterusnya sedikit kicap dan sos tiram dan lada hirisan tadi (agak-agak kering tambah le air skit, tu pun chef nak kena bagitahu ke?). Seterusnya perasa (garam) dan akhirnya masukkan bilis dan petai. Sos tiram tu kerana saya memang suka letak. Terpulang la pada individu. Nak letak sos cili pun boleh rasanya.

Cendawan Sos Tiram

 Setelah saya meninjau-ninjau pasar pagi tadi terlihat la cendawan ini. Terus beli tanpa prejudis (kenapakah ada perkataan ini?) Ini pun mudah saya. Lempar jer bahan-bahan terus siap.
Lada besar + bawang kecil / besar + bawang putih ditumbuk jangan sampai lumat. Kemudian ditumis hingga naik aroma menyelerakan. Kemudian masukkan bilis, perasa, sos tiram dan kicap. Akhirnya masukkan cendawan. Nyummy! Saya suka bilis untuk goreng sayur kerana ia dah sedia masin jadi letak garam sedikit saja. Hehe. Juga saya suka sos tiram berbanding sos cili..=)




Snifff. Sniff. Sedapnya bau dari dapur. Mak masak bubur kacang. Yeayy!!!





Friday, 5 November 2010

Henpon dan gangguan mistik.

Tajuk macamla henpon kena gangguan sampaikan ada mistik segala.

Tapi iya dong (Tiba-tiba cakap indon maklumlah tengah tunggu tayangan Cinta dan Anugerah) Tapi bukan henpon saya kena gangguan meracau-racau macam durja ningsun itu. Sebenarnya ia hanyalah gangguan pada speaker (mungkin) yang menyebabkan kalian yang menalipon tidak dapat mendengar suara saya yang merdu ini. Owwhh..Tutup telinga plz.

Dan sebenarnya ia terjadi sudah hampir dua bulan.Maksud saya start bulan September. Cuma masa tu kadang-kadang jer terjadi. Dua minggu sekali kot. Tapi bulan lepas sangat amat sungguh kerap. Erghhhhh!

Dan kalau nak ok tiba-tiba jer ok. Bagi salam pun tidak. Bila ok terus saya dengan gila excited tanya si penalipon "Awak dengar ke suara saya?dengar ke?" ulang sampai empat kali. macam budak Empat taun baru dapat pegang henpon.

Dan bayangkan bila saya dapat panggilan no rumah atau pejabat tiba-tiba dengar jer encik tu duk hello-hello-hello dan saya juga sedangkan mereka tidak mendengar suara saya. Mana lah tau encik yang col itu dari peraduan teka-silang-kata. Melepaslah saya hadiah yang lumayan. Dah dah. Mengarut lagi.

Tapi ini betul. Saya sedih sangat. Dan saat paling sedih bila dua jam yang lalu bila En.Beliau call...

"Tak dengar apa-apa pun. Senyap jer. Tapi takpelah saya tak dapat dengar suara awak, asalkan awak dapat dengar suara saya. Ok. Saya baru balik Jumaat. Nak sambung kerja balik. Tet.Tet.Tet."

Waaaa....Sedihnya. Kenapa awak buat saya macam nie henpon. Dah la next week start kuliah. Amat penting henpon yang tak rosak untuk berkomunikasi dengan pelajar-pelajar kesayangan.

Jadi setelah awak buat saya begini..Perlukah saya cari pengganti untuk awak??

Dengan inikah????

Atau inikah????

Atau ini saja?????

Owwh tidak. Tak mungkin. Saya teramat sayang kan awak. Pertama kerana awak dihadiahkan oleh En.Beliau. Kedua kerana En.Beliau hadiahkan awak supaya sama dengan awak kepunyaan En.Beliau. Jadi kalau saya ganti awak kena ganti juga awak kepunyaan En.Beliau..Errr..Boleh ke macam tu?? Juga kerana gambar yang awak hasilkan sangat cantik dan selalu dipuji kawan-kawan opis saya (jaga-jaga awak, jangan riak) juga awak ada WIFI jadi saya tak bosan boleh berinternet via mobile tanpa buka laptop. Jadi awak tahu kan saya amat membutuhkan awak (cakap indon lagi).


ok. Akhir kata semoga awak kembali pulih esok hari. Saya nak pergi Indon kejap..=)

Thursday, 4 November 2010

Hari Rabu yang pelik.

Bukan pelik. Sebenarnya macam-macam perasaan yang tak disukai hati berlaku. Jadi tiba-tiba rasa hari Rabu pelik. Bukan setiap hari Rabu. Tapi Rabu kali ini sahaja.

Pertama bila odw datang ofis jumpa mamat-berkereta-wira-gold yang very da annoying. Erghhhh! Rasanya sepanjang datang ofis hingga Rabu kali ini dialah yang paling annoying. Ok.Ok. Tak perlu marah-marah emo tak bertempat. Mungkin dia terlupa jalan raya bukan dia punya sorang.

Kedua bila tiba lunch hour hanya tinggal  saya berdua dengan Kak Ina makan bersama. Yang lain berpuasa plus alahan plus dua orang kawan kami yang sudah berhenti. Jadi untuk hilangkan rasa gundah gulana  mari makan nasi putih bersama sup daging kerana ia amat sedap hingga boleh habiskan satu mangkuk besar.

Dah kenyang makan nasi teringin mengidam nak makan bingka ubi (kuat betul nafsu makan). Tapi frust tengok bingka ubi tiada. Owhh.. Dan naik ofis dengan perasaan hampa. Sob sob..

Naik ofis pula tiba-tiba je rasa dizzy semacam. (erp..korang letak pape ke dalam sup?) dan mata sangat mengantuk. Tak perlu la sebut mata mengantuk. Dah sah-sah ngantuk kat mata takkan kat kaki pula.. Tersenguk-sengguk sehingga tertido. Maafkan saya puan bos. Bila dah betul-betul terlena rasa ada lembaga hitam sebelah bagi salam. Terus terjaga ok. Dan yang pasti dia bukannya entiti tapi Hekal ofismate saya. Arghhhhhhhhhh. Tidurku terganggu.

Di bilik solat pula berbicara dengan Kak Siti tentang merisik, tunang dan kahwin..(ok. this is really out of topics)

ok. Tu saja..(sebenarnya tiada apa-apa pun hanya kerana mamat annoying sepanjang hari terasa moody. Terima kasih mamat)

p/s: Kadang-kadang warna pakaian memainkan peranan penting untuk cambahkan keriangan dan kegembiraan. Jadi mari pergi ofis dengan memakai warna yang ceria supaya kita happy sepanjang hari. Yeay!!

Tuesday, 2 November 2010

Gambar tertunda (01)

Entri ni merupakan entri bergambar yang diambil semasa memenuhkan ruang perut di kedai makan INI. (Jadi dah namanya entri bergambar tentunya loading mengambil masa yang lama. Harap maklum yer)


Ini perspektif dari luar.

Mentang-mentang ekau suka ambik gambo tak perlu la cover menu pun nak snap juga. Haih.

Ini menu paling mengebest (bahasa apekah?).

Sos putih tu jangan pula kalian sangka tempoyak.

Saya mati akal tak tahu nak makan apa. Ini menu saya Kuew Teaw Sup. Yeay. Tengok cili merah hijau itu. Menarik kan.

Lampu yang bercahaya.

Ini Sumayyah (erkk! bukan dua orang ke atas tu?) okes. Yang paling comey itu Sumayyah.

Ini cik Nora yang gila excited dapat isi gelas yang lain dari yg lain.

"Saya sedang rancang sesuatu. Sila jangan ganggu". Nampaknya 'misi' kali ini tidak berhasil walaupun dengan kehadiran Sumayyah.

Woaaa. Saya mahu kesemuanya.

Erk! Saya tiada di atas. (tak dapat terima hakikat tiba-tiba muka membulat)

Okes. Ada lagi gambar ini nampaknya. Tapi ini versi gedik. Tadi versi skema.

Nasi Goreng apekah? lupa pulak nama penuh ia.

Ok. Akhirnya setelah menghabiskan kesemua air diatas, saya order lagi satu gelas.

Gambo tertunda diakhiri dengan gambo enteprem. Abaikan kaler ijau itu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...