Para Pengikut..

Klik Me =)

Wednesday, 26 June 2013

Allah sebaik-baik perancang.

Salam uollss.


Dah berkurun dah takde entri baru. Seriously sejak demam batuk neh sangat takde mood nak berblog. Maafkan saya blog.

Hurm. Hari ni dapat perkhabaran menggembiraan buat seorang sahabatku. Alhamdulillah syukur buat beliau. Tapi hati ini sangat rapuh. Terus airmata mengalir menangisi nasib diri. Ewahhh. Bercucuran air mata. Tapi cepat-cepat istigfar.

Maafkan daku Tuhan bila kadang kala aku bersoal denganMu tentang hal ini.

Aku yakin segala yang kau berikan ada hikmah disebaliknya kerana engkaulah Allah sebaik-baik perancang.

Sabar dan terus berdoa.

Semoga suatu hari saat akan tiba rezeki itu buat kami. Amin..

Monday, 17 June 2013

Dok Rock.

Salam uollss.

Saya sebenarnya macam-macam benda merepek nak story kat sini. Tapi apakan daya saya diserang virus chenta. Eh, virus demam la. Hari tu asben yg demam. Kemudian berjangkit ngan saya pulek. Badan tak panas sangat cuma batuk koh koh sampai tak larat sangat badan ni ha. Pegi kelas selama dua jam yang jaraknya 10 langkah tu pun kena bawak air masak kan. Ok. Nanti bila mood rajin kembali saya akan datang sini balik tau.


Hye Mrs Panda.

Sunday, 16 June 2013

Baby with headband

Salam uollss..


Aiollss suka sangat tau tengok gambar-gambar baby pakai headband ni. Comel sangat. Heee..

Hari tu ada kat fb ni kuar gambar baby ni comelness sangat. Sampai saya terbayang dalam mimpi. Hoverrrr. Pastu terus jadikan wallpaper henfon kan. Asben jangan jeles tau.


Comel sangat kan. Geram tau. Rasa nak cubit-cubit pipi dia. Eh, eh, tau di mak dia habis dia pang saya dulu. Sukati nak cubit anak orang. Hakhak.









Gambar baby cilok kat google yer. Ampunkan saya mak-mak baby sekalian.

Monday, 10 June 2013

Kedai makan murah.

Salam uollss..

Semalam balik kerja singgah rumah mak. Eh, singgah ni kalau kita kebetulan lalu kawasan tu kan. Ini bukan singgah, ini memang sengaja balik rumah mak sebab nak basuh kereta. Hikss. Asal nak basuh kereta je balik rumah mak, asal balik rumah mak je basuh kereta. Haha. Nasib badanla yang tukang bawak kereta tu en.beliau. Jadi dia bab-bab kereta ni sangat mengambil berat. Lelaki kan. Kalau saya ni kereta adalah kemudahan untuk naik kemana-mana. Tak care sangat. Dulu kalau jumpa dia time kereta kotor memang kena marah, kalau kereta takde perfume pon kena marah. Kesian aiolsss. Haha. Tapi marah untuk kebaikan kan. So, kalau nak jumpa dia memang akan basuh kereta bersih-bersih. Haha. Dasar betul kan. Sekarang bila dia yang bawak kereta tu haruslah dia basuh sentiasa. Kadang-kadang dua kali seminggu okeh. Nanti bil air rumah mak kita bayarla okeyy. Haksss. Terima kasih kamu.

Eh, dah kelaut ni..nak citer pasal kedai makan ni kat area rumah kitorang. Kedai makan berkonsepkan Jawa. Kedai makan ni kecik jer. Menu dia yang spesel rojak ayam dan mee jawa. Kitorang pernah hari tu makan sini. Malam tadi en.beliau teringin nak makan mee jawa jadi kami terjah lagi. Tukang masak adalah suami isteri. Pahamlah kalau orang veteren yang masak berapa banyak tahun dah pengalaman diorang kan. Haruslah nasi sesedap rasa.

Saya makan nasi goreng kampung (haha. nampak sangat masih kempunan nasi goreng kampung yang en.beliau habiskan hari tu)


Makan sampai kenyang lah kan. Licin pinggan aiollss. Bangga tukang masak tengok pinggan aiolls kan. Haha.


Tapi makan kat kedai ni murah sangat. Dah la selalu bagi diskaun. Kitorang makan total RM10.20. Tapi dia bundarkan RM10 je.

Nasi goreng kampung
Telur dadar
Mee Jawa
Milo panas
Nescafe o suam

Total semua adalah RM10. Murah kot kan. Ok. kedai wajib terjah next time. Daaa..

Sunday, 9 June 2013

Kejadian makan-makan minggu lepas.

Salam uollss..

Ok. Lepas melepaskan ketensenan pagi tadi terus kirim nasi dagang kat student. Then makan nasi dagang. Ya. Sebenarnya tensen sebab lapar kan. So dah kenyang terus hati lega. Amboihh. Over kau wahai perut.

Jadi bila dah kenyang sangat lunch tak de rasa nak makan makanan berat da. Beli kuih muih jer. Beli kuih gulung dan bingka ubi. Makan sampai licin. Haaa. Ambik kata kenyang kan.

Okes. Alkisahnya minggu lepas sangat malas ke dapur plus sibuk dengan audit kan. Rasanya 2-3 hari jugak balik malam lewat malam sampai tak terdating dengan bff. Kesian bff kan. En.beliau pun makan kat luar jer dah tau bini penat kan. Hikss. Lagipun kebetulan minggu lepas en.beliau sibuk sangat duk tolong kawan dia kemas barang baru pindah rumah. So, kitorang jarang dapat masa berkualiti untuk sembang-sembang. Sembang dalam kereta time pegi balik keje je la jawabnya. Huaaaa...

Tapi kan, aiolss ada jugak time rasa nak makan nasi kat rumah. Tetap gigih ke dapur. Masak simple jer.

Sotong masak kicap. Nyumnyum. Sedapnya hirup kuah sotong yang manis itueww..

Sayur campur goreng versi pedas.

Lepas tu keesokannya en.beliau sampai demam konon bersungguh sangat duk kemas rumah kawan dia tuh. Beliau rekues la nak makan nasi goreng kampung pedas. Ingatkan dia takde selera nak makan kan. Jadi masak sikit jer dengan harapan dia tak dapat habiskan dan isteri boleh tolong habiskan kan. Eh. Eh. Sudahnya dia habiskan pulok aoiii. Aiollss makan sesudu jer kot. Bila asben tanya nak tak aiollss jawab NAK dalam hati jer, keluar kat mulut cakap TAK NAK kan. Kesian kot tengok dia sehari tak makan sebab xde selera. Haha. Boleh tak hati nak berbunga riang disitu bila tengok orang demam makan sampai licin. Saya rela tak makan asalkan awak kenyang. Auuuww. 


Nasi goreng with ayam goreng kunyit.


Heee. Ok ni malam keesokannya kami ke Giant nak beli ayam dan sayuran. Kemudian opkos la list paling atas adalah eskrem kan. Dua-dua hantu eskrem neh.


Kemudian nak makan sate. Kat kedai yang biasa kami makan tu la. Eh, sate dah naik harga dah la. Dulu 50sen secucuk. Now dah 60sen secucuk.



Jadi nisbah makan sate saya dan awak adalah 1 nisbah tiga.

Lipton pon best jugak kan.

En.beliau...sangat kesian la awak neh. Keesokannnya terus takde selera nak makan nasi. Jadi buat sup + nasi air. So kalau takde selera makan nasi sila hirup sup banyak-banyak supaya demam cepat sembuh hokehhh..


Ok. Tu je kejadian makan-makan minggu lepas. Minggu ni dah kurang sibuk boleh balik macam sediakala dan boleh masak macam sediakala. Yeayyyy!!

Post time bosan.

Salam uollss..

Hari ni pagi-pagi lagi mood dah kelaut. Rasa lapar, luga, tak sedap badan, nak marah, sakit hati, geram..Fine. Maafkan saya blog mengadu pada kamu. Saya benci bila terpaksa menjadi seorang HIPOKRIT. Saya benci bila kebenaran yang saya buat dipersalahkan. Saya benci bila terpaksa mengubah kebenaran itu kepada satu kenyataan palsu. Ya. Rasa nak makan orang sekarang sebab saya lapar.

Ok. Positifkan diri. Sebenarnya ia hanyalah perkara sekecil kuman. Tapi sebab saya tengah lapar terus saya nak jadikan ia macam bom atom.


Ok. Nasi dagang saya dah sampai. Nanti saya sambung semula.

Thursday, 6 June 2013

Lega.

Salam uollss..

Lama kan aiollss tak update blog. Hee.. Sekarang sehari tak update pon dah rasa lama. Boleh eh gitu. Hikss. LEGA sangat sebenarnya aiolls dua hari ada audit semalam dan hari ini. So sekarang baru rasa lega sedikit. Harap keputusan audit ni semakin melegakan saya. 


Ok. Maybe minggu depan pon dah kembali bizi dengan semester baru-semester panjang. Lama sangat dah rasa tak mengajar neh. Rindu pulak nak kembali ke rutin harian. Eh?Rindu ke??Ahakz.

Ok. Tu je nak cerita plus takde gambar pon. Bye!


Monday, 3 June 2013

Petang nan indah.

Salam uollss..


Ewah kau. Asal sebut je pasal makan terus jadik petang nan indah kan. Cuba ajak pergi mancing mesti jadik petang yang membosankan. Owhh. Husbeng pliss nak pegi mancing sila jangan ajak saya. Kang saya mogok bawak satu guni junkfood kan. Hahaa. Harap awak baca entri neh.

Balik dari rumah mak selepas makan kat kenduri dah tu kan. Terus en.beliau ajak jalan-jalan ambik angin kat pantai. ok. Aiolls suka. Sebab nanti mesti kita boleh bagi mukadimmah sikit "Bestkan petang-petang gini pekena ABC". Hahaha. Nampak tak skill disitu berjaya.


Eh, tapi tipulah kalau ABC je kan. Pastu saya pergi ke kaunter intai-intai apa yang ada. En.beliau cakap beli sotong celup tepung. Fine. Tapi keropok tu buat saya terliur sangat. Terus beli dua menu tuh. Sampai kat meja bebel la en.beliau katanya membazir kan. Eh, aiolss makan je kan. Bukan nak buang pon. Cakap banyak je kan. Padahal tak dapat habiskan. Bungkus baki bawak balik rumah. Tulah. Sape suh beli lagi banyak-banyak kan.


Sekarang asyik rasa lapar je. Tambah-tambah kalau hari cuti. Asyik nak mengunyah jer kerjanya. Kedai runcit pulak bawah rumah jer. Asal lapar je turun beli pape untuk dikunyah.

Kemudian en.beliau cakap "Makan lah lagi banyak-banyak. Tengok perut tu dah bunch"
"Eh, tak baik tau kutuk bini sendiri"
"Biarlah. Nak kutuk sampai awak insaf"

BAIKLAH.BAIKLAH.
MULAI HARI INI SAYA AKAN DIET!
MAKAN NASI SEKALI JE SEHARI. TUPUN SIKIT JER
TAKKAN MINUM AIS LAGI.
MINUM AIR SUAM JER.


Puas hati awak kan.
Okey. Yang capslock atas tu saya akan sebut dalam mimpi malam ni okeyyy..

Sunday, 2 June 2013

Masak lemak jambu golok.

Salam uollss..


Now bersiaran dari rumah sambil menonton Cinta Jangan Pergi. Eh, tension aiollss tengok citer dengan housemate neh. Sebaris ayat je ai bersuara pasal citer neh konpem bertalu-talu dia tanya macam-macam. Hish. Hilang fokus ai tau. Dia ni gamaknya mata je tengok citer tapi fikiran tembus tv, tembus dinding. Sebab tu kot dia orang laki tak minat sangat drama-drama neh. Sebab fikiran dia selari jer kan. Pompuan ni fikiran dia bercabang-cabang. Episod pertama jer keluar konpem pompuan dah reka macam-macam kesimpulan untuk episod seterusnya kan.

Ok. Citer dah habis now boleh sambung membebel kan. Internet malam nie lembeb gilos okeh. Sabar jer la. Sebenarnya nak story pasal jambu golok. Eh, jambu golok ni panggilan orang Tganu kan. Jambu golok ni adalah buah gajus. Orang Kelate panggil buah ketereh kan. So ceritanya balik rumah mak semalam en.beliau la punya idea neh "jom kait buah jambu golok balik masak kat rumah". Ok. Fine. Pergilah dua orang neh masuk dalam semak nak carik jambu golok kan. Kemudian en.beliau mesin kelapa. Tak best langsung kot beli santan kotak tuh. Sobsob. Kadang-kadang beli jugak bila takde pilihan kan. Jadi time balik rumah mak jer mesti culik nyior. Hikss. Pastu singgah pasaraya beli sotong. Masak untuk makan malam.




Lepas tu goreng kacang buncis. Yeke nama dia kacang buncis? Hehe.
Ikan goreng. Nak sangat garing kan. Saya goreng sampai tulang nya rapuh boleh kunyah. Ok.

Sambal belacan. Selalunya buh perahan asam limau jer. Tapi tadi beli pauh. Terus tumbuk dengan pauh. Masamnyerrr.

Nyumnyum. Agaknya ni kali terakhir untuk tahun ni makan sayur lemak jambu golok. Sebabnya buah kat pokok tu dah habis stok da. Tunggu stok tahun depan la jawabnya. Daaa..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...