Para Pengikut..

Klik Me =)

Friday, 30 August 2013

Hari hari hari raya

Salam uolls. 

Marilah kita menyambung cerita raya sementara kita masih dalam mood Syawal neh. Ok. Sebelum raya hari tu kawan satu sekolah yang kamcing dari form 1 paksa datang raya umah dia. Tapi siap bagi syarat dia ada kat umah raya ke4 je kan. Memandangkan masa dia deliver baby itu hari pun saya tak sempat pegi jenguk. Si Adam pon dah besar dah ha. Jadi hari ke4 terus la plan ngan en.beliau.

Pagi tu kami melepak kat rumah je. Penat open house semalam tak hilang lagi. Lepas zohor gerak ke rumah mak dulu sebab jiran sebelah rumah buat open house plus majlis tunang anak beliau. Lepas dah kenyang-kenyang tu terus gerak ke rumah kawan saya Nani. Lama sungguh tak jumpa. Padahal rumah bukannya jauh pun kan. Geram aku tengok anak mu ni Nani. Rasa nak culik kejap bawak balik rumah boley? Hakhak. Si Adam ni kalau orang sua camera bulat je mata tuh tengok camera. Mama masa mengandung suka photogedik eh dik. Haha. Lama jugak raya rumah Nani. Yang sembang kencangnya bukan kami berdua tapi en.beliau dengan hasben si Nani ngan abang Nani yang duk sembang pasal kereta kan. Kami yang pompuan ni tadah telinga je la kan.



Auntie tak boleh tengok la dik renungan matamu. Heheehee.

Malam hari pulak beraya ke rumah kawan en.beliau. Bukan raya sangat pon kan. Sesi mengeteh dan melepak je la sampai lewat malam. Aiolss dah menguap dah. Dalam kereta odw balik tido krohhh dah sampai rumah baru en.beliau kejut. Pasrah je la takde orang teman masa awak drive eh.

Keesokannya pagi  5 Syawal tu kawan satu sekolah menengah msj cakap nak datang raya kat rumah lepas Zohor. Okey. Bersorak riang lah. Lagipun en.beliau keluar beraya dengan kawan-kawan beliau. Aiolls tak ikut la jadi duk rumah bosan sangat. Sukalah kawan nak datang raya kan. Lama tak jumpa geng satu sekolah. Dua tahun lepas kot kitorang konvoi raya. Bila masing-masing dah kawin agak sukar la kan. Ada yang balik kampung mertua dulu la, ada yang merantau keje di Kolumpur la. Jadi kita beraya dengan mana yang ada je la eh. 

Saya sempat la buat puding karamel untuk kawan. 


Kemudian, pegi rumah  Edah pulak. Satu kampung je ngan saya. Hari-hari lalu depan rumah Edah tapi raya baru nak singgah kan. Heee. Roger pulak Hani suruh datang sekali. Yelah jumpa setahun sekali kan. Padahal masing-masing bukan duk jauh pon. Nak buat camno, masing-masing sibuk dengan kerja masing-masing. Yang penting raya kita leh kumpul =)



Pastu pegi rumah Kak Di pulak. Masa ni nak maghrib dah pun. Keluar dari rumah Kak Di dah gelap dah. Tapi tetap nak pegi jugak. Kata jumpa setahun sekali kan.

Keesokannya dah keje. Hari Selasa. Selasa dan Rabu je kerja. Khamis cuti balik. Petang balik kerja sempat lagi singgah beraya rumah Fauziah. Semua ni kawan-kawan masa sekolah menengah. Kitorang budak akaun. Dua kelas akaun Al-Furqan dan As-Saff. Dua-dua kelas memang kamcing. Budak laki pon tak ramai. Dalam lima orang je kot eh.

 Okey. Hari Rabu pegi kerja. Bosan oii. Parking banyak kosong. Ramai lagi yang bercuti. Jadi time rehat kitorang keluar raya rumah Yana. Best lepak-lepak rumah Yana. Tak henti-henti makan biskut raya oii. Kat rumah sendiri tak makan. Hehe.

Mekasih Yana koktail yang sedap sampai ai makan dua mangkuk kan. Eh, ai memang dasar tak tahu malu. Bab makan malu tolak tepi la kan.

Macam dah jadi acara wajib kan. Tiap kali pegi beraya konfirm ambik gambar semua beramai-ramai kan.



Malam tu saya masak rendang. First time kot masak rendang sendiri. Biasanya setiap tahun time raya tolong kakak saya masak rendang. Alhamdulillah. Tukang kritik masakan kat rumah tu cakap sedap. Thehehe. Bangga aiolss percubaan pertama menjadi. Masuk kuali angkat sendiri pon boley kan.

Sebenarnya hari Jumaat tu ada kawan saya nak datang. Jauh dari KB uollss. Jadi dah masak rendang tu untuk dia. Tapi sebab dia datang pagi opkos la nak breakfast kat rumah saya kan Ani. Jadi masak jugak nasi himpit dan kuah kacang. Pon pertama kali percubaan. Oiii nasi himpit toksah bangga sangat okey. Masak pejam mata pon boley. Haha. Maaplah aiolss. korang mungkin rasa eleh setakat masam kuah kacang tu pon nak kecohhh kan. Korang tak tahu kat rumah saya tu ada pengkritik masakan yang cerewet amat. Chef Joe pon kalah kan. Jadi kalau beliau puji itu adalah satu kejayaan besar untuk saya walaupun bukan jadi peserta masterchef kan. Hakhak.


Gambar atas tu si Ani yang snap. Saya duk dapur masa ni duk buat air. Dia snap attach kat grup whatapps geng gedik kami. Hehe. Ani ni kawan dari USM coursemate dulu. Dia jela kawan dari Terengganu, yang lain negeri jauh-jauh so time raya susahlah nak hang out sekali kan. Tunggu kita wat reunion yer sayang-sayang sekalian.

Petang tu pulak ada kawan satu sekolah menengah dulu jemput ke rumahnya. Ada open house. Baiklah. Kami laki bini bab makan free laju la bersetuju kan. Haha.

Masa sekolah dulu saya pernah la duk hostel zaman exam besar PMR dan SPM. So, kamcing la dengan Diyana ni. Selalu jugak ikut dia balik rumah dia time weekend. Mak dia ingat lagi saya. Hee. Dah 10 tahun berlalu dah sebenarnya. Cepat masa berlalu. Huhu.


Okeyyy..Penat dah entri ni duk dalam draf katanya.  Raya tahun ni agak meriah la. Pertama sebab raya kampung mertua, kemudian rumah mak buat open house pulak kemudian banyak raya rumah kawan-kawan dan yang pasti raya di rumah sendiri. InsyaAllah tahun depan boleh buat open house pulak. Amin.

Eh, hari tu kat opis ada jugak buat open house. Nanti la kalau mood raya masih segar saya update la. Kalau malas simpan tahun depan la boley? Hakhak.

Okey..daaaa..

Tuesday, 20 August 2013

Open House Syawal ke-3

Salam uollss.


Gigih ai ollss tau. Tetap nak post lagi entri pasal raya kan. Hari raya ke3 kat rumah my mom ada buat kenduri sikit. Buat tahlil plus mini open house untuk famili dan jiran terdekat. Sembelih kambing sekor untuk akikah Aleesya anak my brother.

Pagi-pagi lagi dah pegi rumah mak (eh, pagi sangat tak la kan). Aiolss kena task potong memotong la. Masa sampai tu pun anak-anak buah dah sibuk potong memotong jugak. Bila berdiri sebelah diorang rupanya empat orang dah anak buah lebih tinggi dari saya. Eh, tak boleh jadi neh. Hee. Anak buah yang paling sulong dah umur 15 tahun pon. Tinggi mengalah dah. Ok. Dah dah la membebel jom kita potong memotong.

Menu untuk makan-makan adalah:
1. Nasi putih + Gulai lembu + Gulai kambing + Ayam Goreng Kunyit +Acar + Sambal belacan
2. Rendang + Nasi impit
3. Laksa kuah putih + ulam ulaman

Bab masak nasi dan gulai-gulai serah kat ayah dan anak laki dia la. Ayah ai ollss terror la jugak masak untuk kenduri ni. So kalau buat kenduri biasanya ayah masak sendiri la. Abang yang-2 dan ke-3 pun nampaknya mewarisi kepakaran ayah. Suka bila tengok orang laki masak neh. Hope asben aiolls pon nanti diturunkan jugak kepakaran tuh. Thehehe.

 HafizHafizol ni pon bizi jugak dia. Kejap duk kacau gulai, kejap naik mesin kelapa. Sibuk uolls Jo.

Saya bab-bab kuantiti ni saya kurang arif skit tak ambik tahu sangat berapa kilo berapa pikul bahan-bahan mentah yang ayah beli. Hakhak. Biasalah bukan orang penting pon kan.


Rendang ayam tu kakak saya yang buat. Sedap. Setiap tahun memang dia ditugaskan untuk masak rendang. Thehee.
 Dah masak dah bleh hidang pon. Tunggu tetamu datang jer.

 Air tu Hafizhafizol yang buatkan. Sirap limau ais. Khelas uolls Jojo. Jojo AJK minuman. Kalau bulan puasa pun yang tukang bancuh air dia lah.

 Kemudian saya balik rumah kejap semayang zohor tukar baju semua. Time takde orang datang kami sibuk duk posing. Aishh. Asben kenapa muka bersinar sangat tuh. Hehe. Yang atas riba dan belakang tu anak buah. Yang duka atas riba tu muka macam tu sebab dia takut kat Achik Iwan dia. Tapi bila Achik Iwan suh peace laju pulak jari tu kan.


Ini Aleesya. Anak buah yang ke-19. Ramai kan anak buah aiolls.



Kawan-kawan datang tak ingat pon nak bergambo. Adess.

Sampai ke malam duk rumah mak. Petang tu kemas-kemas dapur, basuh pinggan periuk semua. Sakit pinggang oiii. Achik Iwan rupanya bersenang-lenang jadi pengasuh eh. Saja nak mengelat neh.
Dia cakap suka dukung Aleesya sebab Aleesya ni baik je. Tak nangis pon. Amboi. Nanti kalau anak nangis terus tak suka dukung la eh. Haha.
Happening sangat dia neh dengan budak-budak. Yes. En.beliau memang suka layan budak-budak. Boleh pulak dia ajar budak-budak main game dalam hp aiolls. Habis bateriku. Huwaaa.

Nah gambar terakhir Achik Iwan dah Aleesya.
Aleesya redo je kena buli dek Achik Iwan kan.



Wednesday, 14 August 2013

Aidilfitri 2013 - Edisi di kampung mertua

Salam uollss..

Wah. Raya sakan yer. Syawal ke 11 baru nak update blog kan. Sebenarnya dari hari Selasa dan Rabu lepas dah mula menaip sebab dah start keja. Tapi al-maklumah lah bizi sikit asyik tertangguh jer kerjanya. Hari Khamis , Jumaat, Sabtu pulak kembali bercoti jadi laptop gudbye to u la. Hari ni dah start keje balik marilah kita update citer pasal Aidilfitri. Yeayyy!

Tahun ni giliran beraya belah en.beliau. Mari kita lihat adakah planning giliran berhari raya dituruti sepenuhnya. Hari Selasa sebelum raya saya dah ambil cuti. Sebab sepanjang Ramadhan tak berkesempatan langsung nak balik rumah mil. Jadi plan nak balik hari Selasa. Sempat la dua hari berbuka bersama.
Alkisahnya pasal baju raya. Nak cerita jugak tak kira. Saya ada la tempah baju raya dengan sorang kawan jahitkan. Awal-awal dan cop nak tempah dengan dia cuma saya hantar kain lewat. Dua minggu sebelum raya kot baru hantar. Dah agak dah mesti tak sempat siap punya. Amik kau. Memang tak sempat siap. Konon nak berpeplum kan raya ni hancur lebur impian. Haha. Sebab fil plan nak pakai maroon dan en.beliau pulak nak pakai baju nikah kaler cream tu. So baju saya tu dwi tone la maroon + cream. Sedeh jugak kan. Nak buat macam mana. Jadi sebelum tolak balik ke Dungun pagi Selasa tu kami sempat la cari baju raya saya kat TTC. Terengganu Trade Centre. Biasanya kalau raya memang selalu ada orang jual-jual macam-macam terutamanya baju raya ready made la. Nak kata murah tak la murah sangat tapi banyak pilihan kedai dan boleh tawar menawar. Cari baju kaler cream takde pon. Dua-dua dewan tu kami pusing. Huwaaa. Nasib baik la en.beliau ni layankan aje kemahuan si isteri. Last-last jumpa baju kaler jingga. Beli la jugak walaupun tak match in kan. Okey. Dalam hati tetap gumbira sebab tak tak perlu pening kepala cari baju kat Dungun nanti. Alhamdulillah pertama kali makan bersama keluarga in law yang cukup ahli.

Hari Rabu dua-dua adik ipar yang perempuan tu masih keje. Jadi menantu kesayangan je la tolong masak juadah untuk raya esok. Hakhak. Kesayangan sangat kan. Menu raya adalah nasi impit + kuah kacang+sate jugak nasi arab ayam berempah. So sehari sebelum raya mil dah prepare kuah kacang. Suka kalau duk dapur dengan mil. Macam-macam tips di ajarnya. Pasni nak try buat kuah kacang la. Kuah kacang ma pekat likat. Sedap sangat. Dia masak lama berjam-jam.

 Ni untuk dalca nasi arab. Yang ni pun ma masak siap-siap sehari sebelum raya. Sebab malam raya dah plan nak bakar sate pulak.


Malamnya kami buat sate. Sate pon ma buat perencah sendiri. Buat sendiri dapat banyak sikit kan. Dah la anak-anak diorang suka makan sate especeli dua-dua anak laki tu.



Dah siap cucuk semua mula-mula plan nak bakar pagi raya jam 4.00 pagi kononnya. Tapi takut tak terbangun karang so jam 12.30 malam adik ipar nak start dah. Bakar sate la kita. Lepas tu baru tido. Tapi adik ipar katanya tido lewat sebab tunggu kek cokelat moist dia masak dulu. Kak Long kawasan dah ngatok sangat dah. 


Pagi raya tu goreng dulu ayam berempah tu untuk makan dengan nasi arab. Kang dah pakai baju raya duk dapur berbau plak baju tuh. Hehe.
Siapkan juadah sikit-sikit. Yang ni paling menggoda kalbuku. Hehe.

 Masukkan biskut raya. Semua tunjuk kedai jer. Biasanya adik ipar yang pompuan dua orang tu suka benor buat biskut raya. Tapi tahun ni dua-dua kerja bizi sampai ke malam. So, tak merasa la air tangan diorang.
Sate..ni konfirm sekejap je letak dah ada yang bedal habiskan.


Ni la hantu-hantu sate. Ampun bang.. Hehe..
Dari kiri wajah kesayangan hamba,kazen beliau dan adik ipar, Achik.

Kitorang punyalah duk menunggu ayah mertua balik sembahyang raya punyalah lama. Ayah ni agaknya pegi beraya kemana-mana dulu ntahnya. Jadi mari kita berposing sakan dulu. Nak makan tak sampai mood pun lagi. Satu lagi perut kena kosongnkan sebab nak pegi serang rumah orang lain dulu kan. Hakhak.

Nak pewiiiiiiit kat gambar sendiri boley??

(Bersama pemilik kunci pintu hati)..ewahhh.

Dari kiri (Kak, Kak long, Achik dan Adik kat depan)

(Kak, Ateh, Achik dan ma kesayangan)
  
Lambat sangat ayah balik jom bersalaman dengan ma dulu. Salam dalam bilik pon boley. Heee. Kalau mintak maaf dengan ma mesti beliau selalu cakap "Sebab pe nak mintak maaf dengan ma, Fizah takdok salah pon dengan ma". Hikhik. Takpe la ma. Kadang-kadang saya tak sedar khilaf saya. Ampun maaf dipinta ma dari hujung tudung sampai hujung kasut.

Sayang ma ketat-ketat.

Abang ni suka sangat menyakat si adik neh. Nak bagi duit raya siap berdrama bagai kan.

Ayah balik jer terus serbu ramai-ramai. Haha. Tipulah. Ikut giliran lah kan .





Ni sape boikot Kak long ni. Apesal gambar Kak long blurrrr.

 Gambar paling syahdu bila melihat lelaki yang kita cintai memeluk erat ayahnya dan menitiskan air mata untuk ayahnya. Aiolss turut termenangis syahdu. Huhu. Terus terbayang 30 tahun akan datang. Sobsb.


 Ok. Dah stop berdrama dah. Kemudian menuju ke rumah tok en.beliau. Kami panggil 'mok'. Kat sana dah berkumpul mak sedara dan anak sedara sepupu sepapat en.beliau.
 
Sampai je terus bedal nasi dagang. Yelah tadi kat rumah tak makan. Sampai rumah orang terus mengisi ruang yang ada dalam perut. Thehehe. Tak banyak gambar pon. Masa ni semua orang duk kat dapur.

Kemudian sepupu en.beliau sampai. Hehe. Yang pakai baju pink tu la kolej mate saya masa KMKN itu hari. Yang pertemukan kami. Selalu je dia bagi ayat 'Kalau aku takde mesti mu tak kenal Iwan kan' Haha. Baiklah sayangku Areda. Terima kasih perkenalkan daku pada sepupumu yang hensem, hebat, terbaik la. Hahaha. Over puji laki sendirik.



Kemudian pegi beraya di kawasan kejiranan kat situ. Sedara mara jugak lah. Ada jugak yang tak masuk minum air pon. Jumpa kat pintu rumah salam-salam raya kemudia gerak ke rumah lain. Heheh.

Pastu saya ni suka sangat biskut batang buruk tu. Suka melampau lah. Pegi la satu rumah ni. Masa tu rumah diorang penuh dengan sanak sedara diorang. Saya dah ushar bekas kuih tu ada la nampak biskut idaman hati. Tunggu green light jer terus mintak kat tuan rumah nak biskut batang buruk. Haha.
 Tak bleh bla tu siap rekues.
*****
Raya kedua pulak. Pergi raya jugak 2-3 buah rumah yang belum pegi. Pagi tu yang pompuan saja pegi. Yang laki dua orang masih ketiduran. Raya sangat diorang sampai ke awal pagi kan. Adik tecik tu pon tak nak ikut. Ma layankan je la anak dara dan menantu dia yang suka sangat bergambo neh.
Pegi rumah sepupu en.beliau yang dah jumpa semalam tu. Makan-makan sembang gosip. Pastu of os la acara bergambar. Heeee.

Ni orang duk sembang dia duk berfb pulak neh. Hee. Masing-masing duk ngadap hp. Masa ni depa duk bluetooh gambar kot eh




Balik rumah pulak ambik en.beliau. Sibuk nak ikut jugak. Pegi raya lagi sampai la tengahhari. Balik rumah je mesti nak posing sebelum masuk rumah kan. Dah tebiat suka bergambo nak buat macam mana kan.
Ayah dan ma buat keputusan nak balik kampung di Air Lanas, Kelantan. Jadi kami pon nak gerak balik KT jugak la. Sebab raya ke3 rumah saya buat makan-makan sikit. Sebelum tu pegi beraya rumah mak angkat kat Pantai Teluk Lipat.

En.beliau dah letak something dalam bonet sampai tak muat dah nak letak beg-beg gemuk kami ni. Huhu. Ni kalau anak 2-3 orang konpem kena tukar kereta eh asbeng? Hehehe.

Balik KT sampai rumah dalam kul 9.00 malam. Singgah rumah mak kejap jumpa kakak abang anak sedara semua. Tak larat dah nak tolong pape. Hehe. Tunggu pagi esok la baru nak pegi tolong pape. Nasib baik la kenduri tahlil lepas Zohor. Okey. Jumpa next entri pulak. Daaaa..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...