Para Pengikut..

Klik Me =)

Friday, 27 February 2015

Kenduri tahlil.

Salam uollss..

Cuti CNY pegi mana? Hari Jumaat buat tahlil kat umah mak. Kakak,abang,adik yang duk Klang ngan Putrajaya balik. Hari Khamis cuti. So hari Khamis keluar ngan my sis pegi beli barangan untuk kenduri.
 
 
Ayah plan nak gulai ayam kampung, gulai daging, ayam goreng. Ayam kampung tiga ekor je tangkap ayam peliharaan mak je. Anak-anak buah dah besar mengalah dah. Semua dah boleh harap buat kerja. So, senang skit kerja mak sedara uolls kan. Pantau jer. Hakhak.
 
Ayam kampung isi liat skit kan. So, kena rebus dulu. Buang bulu dia, bakar pulak sikit. Tapi ni ayam muda belia. Isi tak keras sangat pon. Sedap. Suka sangat gulai ayam kampung. Ayah kalau anak-anak ramai balik suka la masak gulai ayam kampung. Bertambah-tambah la makan nasi weolls neh. 

 
Nak buang bulu ayam dengan senag kena celur dulu dalam air panas tu. Rebut-rebut anak buah ha. Tak pernah cabut bulu ayam kan. Pengalaman berharga sangat tuh. Heeheee.


 
Peace yoo. Sempat lagi yer.

 
Anak-anak buah lagi. Cepatnya korang membesar yer.

 
Ni budak Aleesha geramnya dia ni...
 
 

Malam Khamis plannya mak mertua datang. Dengan asben dan adik ipar. Pastu adik ipar whatapp cakap ma tak dapat datang. Kena jaga kedai. Huhu. Takpelah. Takde rezeki lagi ma nak datang tido rumah kecik kami. Then ma pulak msj say sorry. Takpe ma. Nanti Kak Long balik sana je okey. Dah itu ceritanya. Tunggu punya tunggu. Asben suruh bersiap terus. Nanti sampai je terus keluar makan.

Bunyi je enjin keta asben terus kita turun. Bukak pintu kereta terus terkedu. Tengok mak mertua tersenyum dalam kereta. Hahaha. Kan dah terkena. Semua pakat duk gelak kan kita. Huwaaa. Kena tipu hidup-hidup la neh jawabnya.

Keluar cari makan. Balik tido terus. Esok nak bergotong royong umah mak pulak.
 
*****
 
Jumaat.

Pagi-pagi dah turun. Macam-macam la kena handle. Blend bawang, goreng ayam, mesin kelapa, sediakan bekas pinggan cawan n sediakan tempat. Fuhhh. Yang tukang masak ayah,mak, abang n ada mak sedara dan jiran sebelah rumah.

Alhamdulilah. Nasi dan lauk ngam-ngam habis. Petang keluar jalan-jalan ngan mil,asben n adik ipar. Dapat sehari pun takpelah. Bukan senang nak culik ma neh. Dah balik rumah, asben pulak pujuk ajak balik Dungun. Adehh. Baik lah asben. Terus pecut. Kita drive keta dengan ma dan adik ipar. Asben ngan sepupu naik keta asben. Dua minggu kot tak balik umah mil.

Okey. Tu jela sembang kosong weekend yang lepas. Daaa..

Wednesday, 25 February 2015

Hari mengidam sedunia.

Salam uollss..

Hari ni memang hari mengidam sedunia eh. Dari pagi lagi mengidam. Mula-mula nak sangat makan nasi minyak Pok Man, ayam goreng kuah sambal. Sedapnya. Datang awal opis semata-mata nak beli nasi minyak. Setengah jam awal okey. Biasa kau thumbprint 8.57am kan. Heheh. Pastu duk ralit buat kerja tengah hari baru makan. Habis kena serang semut. Gigih buang semut sekor-sekor. Harap maklum la kalau ada terlepas sekor dua masuk perut. Muahaha.

Pastu mengidam pulak nak makan bubur jagung. Sedapnya. Kedai sebelah opis je pun. Turun opis bubur belum masak la pulak. Pastu tengok ada opismate kat kedai. Terus kirim diorang belikan. "Make sure korang tunggu bubur masak baru naik opis tau" haha. Apalagi teruslah daku dicop mengidam kan.

Mengidam lah sangat. Ni ha lemak ni yang mengidam bukan saya. Hehehe.

Okey, nak menikmati bubur jagung mabeles tip top jap. Nyumnyum.






Tuesday, 24 February 2015

Mr.DIY di Kuala Terengganu.

Salam uolls..

Mr. Diy ni baru bukak cawangan kat Kuala Terengganu. So aiolls ni suka la masuk kedai macam tu. Eh,bukan saya je la. Korang pun kan. Buat-buat tak ngaku pulak. Pastu mulalah berkenan yang itu, berkenan yang ini.

Hari tu, time lunch hour saya keluar ngan opis mate. Habis lorong saya terjah. Dari kelengkapan dapur, alat tulis sampai lah aksesori kereta. Ni kalau ajak asben mesti teruja sangat neh.

Cantik sangat alas kaki ni. Bulu-bulu bentuk love lagi.



Kali ni beli alat tulis je. Tupun ada yang takde dalam list. Tapi dah rasa ia keperluan beli lah jugak.



Aksesori kereta ada jugak. Ni kalau masuk ngan asben kat pintu kedai dah berpisah. Awak g sana, kita g sini. Nanti siapa siap dulu cari lah. Hehe.



Ikutkan banyak lagi alat tulis lain nak beli. Tapi nafsu semua tu fizah, nafsu. Dan-dan bisik kat diri sendiri kan.



Tak tau apa motif beli notebook hijau ni. Tapi saya suka design kulit dia. Bleh tulis diari kot. Habis yang diari kau 2-3 bijik kat rumah tu apa??Ehehe.



Tak sabar tunggu asben balik nak menerjah lagi. Banyak list bermain di benak fikiran ni. Haha.




Wednesday, 18 February 2015

Kisah suami isteri - Kenangan menggeletek hati.

Salam uollsss..
 
 
Lamanya tak mencoret disini. Sibuk sangat kerja kononnya. Bukak blog pon sempat jeling-jeling sepintas lalu. Nak ajak jari menari-nari atas keyboard pon tak sempat menyempat.
 
Weekend yang lepas asben balik. Adik ipar, Ateh pon ikut sekali. Ada satu malam tu kitorang keluar ambil angin lepak kat Pantai Batu Buruk. Biasalah weollss. Macam-macam cerita la keluar. Pastu macam mana ntah sekali terkeluar cerita masa kitorang mula-mula kapel dulu.
 
Ateh : Ingat lagi abang (asben) masa dulu-dulu. Nak ngorat Kak Long (me). Konon nak tunjuk jiwang sangat lah bagi ayat-ayat romantik tapi copy lirik lagu.
 
Bhahaha. Kan dah kantoi..
 
Asben : Hahaha. Padan muka, nak sangat jiwang kan. Kira ok la bagi jugak lirik lagu pun.
 
Kikiki. Perempuan kan suka sangat bagi ayat panjang berjela-jela puitis kononnya. Eh, ke saya jer??haha. Pastu kalau kekasih tak reply mulalah nak merajuk. Hoihh..orang sibuk kerja mana ada masa nak layan ayat-ayat puitis ko. Hahahh.
 
Pastu bila merajuk sebab kekasih tak reply ayat bunga-bunga (hahahha..pun ada kerrr) terpaksalah kekasih taip ayat panjang lebar..barulah senyum sampai telinga.
 
Then satu hari tu saya dengar radio..eh, macam kenal je lirik lagu ni. Macam pernah dengar. Cisssss, copy lirik lagu rupanya.

 
 
^______^
 
 
 


Wednesday, 11 February 2015

Jom shopping di LAZADA =D

Salam uollsss..
Memandangkan tahun ni banyak sangat wishlist yang kecik, yang besar saya nak beli terus bukak website Lazada sebab kata orang ibaratnya semua bendalah ada kat Lazada ni kan. Baik sekecil-kecil sudu sampailah sebesar-besar almari. Hehe. Cantik perumpamaan tuh.

Pastu dah masuk Lazada terus rambang mata. Nak beli apa dulu ni. Nak cop apa dulu ni. Dah semua nak masuk dalam wishlist la pulak. Nasib baik harga murah-murah, banyak diskaun pulak. Hurrreeyyyyy.

Ok. Jom tengok apa checklist saya yang beria sangat nak beli neh!!


1. Panasonic Microwave Oven NN-ST342M Silver

Isteri mithali sangat kan. Bukak Lazada tengok bahagian barangan dapur dulu. Hehe. Nak sangat oven. Kita takde oven lagi tau. Nanti nak raya nak baking kek, biskut raya.

Harga asal RM 399
Lepas Diskaun RM329

Suka sangat mesin jahit ni sebab kaler dia purple. Cantik kan. Ni kalau dapat ni memang menjahit je lah kerja saya. Cikgu tukang jahit dah ada. Selalu duk tanya bila nak belajar menjahit dengan dia. Adeh. Kita kalau boleh nak ada mesin jahit dulu baru nak belajar. nanti dah pandai jahit balik rumah terus boleh jahit. Hahaha.

Harga asal RM239
Lepas diskaun RM129



Suka brand Akemi. Warna dia lambat sangat luntur. Ada sehelai saya beli zaman bujang masa belajar kat Penang. Sampai sekarang masih guna. Duk basuh selalu pun kaler dia tak luntur sangat.
And of course kaler lembut-lembut itu menjadi pujaan. Heheh.

Harga asal RM239.00
Lepas diskaun RM66.00 SAHAJA!!!



Okey dah beli belah untuk melengkapkan aktiviti kaum isteri kita jenguk untuk memuaskan hati kaum perempuan pulak. Hehe. Baju, handbeg, kasut, baju, handbeg, kasut, baju, ehhhh!!
  • Material : Korean Crepe with lace.
  • Princess cut.
  • Cuffs: Zipped to it wudhu friendly.
  • Concealed front zipped that makes it nursing friendly.
Harga RM99.00

5. Alfio Raldo YB-20153 Compartment Shoulder Bag Blue

Sekarang dah jatuh cintan dengan handbeg yang ada tali dwi fungsi. Boleh sangkut kat lengan macam mak-mak datin jugak boleh sangkut kat bahu. Macam style je. Hehe. Satu lagi handbeg saya berat sangat macam-macam ada dalam tu. So, handbeg yang berat ni lama-lama boleh sakit bahu. Jadi kita carik yang ada tali pendek gitu. Kalau bahu lenguh, boleh gilir dengan tangan.

Ada tiga pilihan warna, soft pink, kuning & biru macam bawah. Meriah gitu color.
Harga???

Harga asal RM239.90
Lepas diskaun RM143.90


Okeyyy...dah cukuplah dulu checklist. Ada jugak harga hari tu saya cek harga lain tau, tup-tup tengok wahhhhh makin banyak diskaun. So, kena bukak hari-hari la LAZADA ni eh??hikkssss.

Selamat membeli-belah uollsss..
 
 
You can check out the products at Lazada This post is an entry for the ShopCoupons Blogger contest. Being hosted by ShopCoupons. Lazada voucher sponsored by Lazada Malaysia.


Monday, 9 February 2015

Kisah laki bini - Boleh ke suami masak??

Salam uollss..

Apa ni wei, kisah laki bini pun nak publish kat blog ker??hahaha.

Okey, hari tu asben balik ngan cousin dia. So kitorang keluar makan sembang-sembanglah bertiga. Cousin ni malam kerja part time kedai makan. So dia cerita la dia pernah masak nasi goreng. Punyala sedap nasi goreng dia sampai semua pekerja berebut nak rasa. Ngan bos sekali rasa. Bos puji sedap plak tu. Kembang semangkuk la hidung. Kahkah.

Pastu saya pun terus cakap nak sangat asben saya buat nasi goreng. Sekali pun boleh lah.

Saya : Syg harap kalau mengidam nanti nak mengidam nasi goreng yg dimasak oleh suami syg.

Asben : Haha. Boleh je. Nanti b beli nasi goreng balik rumah b kata b masak.hahaha.

Cousin : Panaskan dulu nasi goreng tu. Buh minyak sampai berasap. Guna dua sudip mcm kedai makan biasa masak tu..

Asben : Pastu sudip tu biar bunyi bising-bising skit. Ketuk acap kali kat kuali tu biar real skit masak. Hahaha

Cousin : Pastu polisterine wat tapau tadi buang la jangan tak buang pulak. Kang tak pasal-pasal kantoi.

Asben : Okey, buang jauh-jauh sikit, dalam semak belakang rumah ke. Buh nasi goreng cantik-cantik dalam pinggan. Nah! Siap dah. Pandai kan b goreng nasi.

Huwaaaa...


Saturday, 7 February 2015

Resepi Bihun Sup pun bolehlah..

Salam uollss..

Malam ni teringin sangat nak makan mee sup. Teringat Khamis lepas kita pergi beli barang dapur ngan asben. Beli mee sebungkus. Konfident sangat mee ada bersilat lah kita kat dapur masak sup. Kali ni sup resepi durhaka skit. Cedok situ sini sana nasib baik masih rasa sup. Dah masak sup nak celur mee carik mee tak jumpa. Habis tempat geledah. Macam besar sangat je dapur kita tu. Yakin sangat kita memang beli mee. Tak taulah tertinggal kat pasaraya ke, dalam kereta asben ke atau kita memang tak beli pun mee tu. Adeh. Faktor usia ni, takpe boleh dimaafkan. Heheh. Nasib baik ada bihun. So makan bihun je la.

Resepi bihun/mee sup semudah ABC

Bawang merah 10 biji yang kecik-kecik tu
Bawang putih 7 biji
Halia 1 inci (ketuk)
Bunga lawang, kayu manis & buah pelaga. Kita biasa beli sepeket dah campur siap-siap.
Serbuk sup Adabi (2 sudu)
Serbuk kurma (1 sudu)
Ayam potong kecik-kecik
Taugeh
Bawang goreng
Garam dan perasa

Okey, mula-mula hiris bawang merah dan putih kemudian tumis dengan halia yang diketuk tadi. Buh skali rempah tiga sekawan tu (bunga lawang dll). Serbuk sup dan kurma bancuh dalam air skit pastu buh dalam periuk.

Masukkan ayam dan air. Sukati la nak banyak mana. Pastu letak la serbuk perasa. Dah ok secukup rasa tu buh la bawang goreng. Ok. Siap.

Saya suka makan pedas jadi buat lah sambal kicap.

Cili 7 biji
Garam
Gula
Kicap manis.

Tumbuk cili, garam dan gula sampai lumat. Kemudian letak kicap.

Celur mihun or mee dan jugak taugeh. Taugeh celur kejap je nanti layu tak sedap.

Okey. Selamat menjamu selera!!


Ikhtiar untuk hamil.

Salam uollss..

Perkongsian dari Tanyalah ustaz/13hb. Jan 2015. Tak ingat masa ni ustaz mana yang bersiaran. Tajuk pun tak ingat dah apa tajuk ntah. Hehe. Lama duk tersimpan dalam note hp ni, harini baru nak publish.

Masa ni ada sorang mak cik bagi soalan kat ustaz, dia bagitau anak dia dah lama kahwin tak dapat rezeki zuriat lagi. So ustaz pun bagi tips la kan.

Antara yang sempat saya salin.

1. Daun mengkudu carik2 kan buh dalam air panas campur cuka sikit, rendam tunggu air jadi suam minum lah. Suami isteri kena amalkan. Minum pagi dan malam.

2. Suami isteri bersama dlm selimut. Kalau tak berselimut bimbang syaitan akan makan benih yang terhasil.

3. Setiap kali berdoa,fikirkan kebaikan yg kita buat. Contoh kita bagi minuman kat kucing. So doakan atas kebaikan kita tu Allah balas zuriat untuk kita. Bagus jugak. Melatih diri untuk sentiasa berbuat amal dan kebaikan.

4. Masa berdoa berjanjilah dengan Allah. Contoh berjanji nak berpuasa tiga hari berturut-turut kalau dapat apa yang kita mintak. Tapi berjanji tu ikut kemampuan kita lah. Jangan berjanji tapi tak mampu penuhi.

Allah dah janji akan tunaikan segala permintaan kita pada waktu yang tepat. Usaha,doa dan tawakkal. InsyaAllah.

Frame dah gantung.

Salam uollss..

Dah seminggu frame yang beli kat Romantika tu terperam dalam plastik. Konon nak beli paku lah. Macam rajin sangat je saya neh. Kelaut dalam la rajinnya. Heheh.

Malam Khamis asben balik. Hurreyy. Haha hurrey sebab ada tukang gantung frame. Petang tadi asben pegi carik cangkuk ngan paku. Kejap je dah settle. Letak sebelah menyebelah. Tapi tengok macam kecik la pulak. Macam banyak ruang kosong je. Huhuk. Macam nak kena beli frame lain pulak je ni. Macam-macam la pulak kan. Haha.

Btw tq asben, kalau awak takde gamaknya tunggu raya pun tak tergantung lagi. Kihkih.









2,3 hari ni penat sangat. Macam-macam nak clearkan kat rumah ni. Yelah weekend jarang sangat nak ada kat rumah. Kalau tak balik rumah mak, balik rumah mil. So weekday la kena clearkan semua. Huhu. Siap buat checklist nak kemaskan itu ini. Hehe. Lau tak mesti tak bergerak. Bila tengok checklist baru lah semangat. Just tinggal lagi nak kemaskan bilik stor. Bila ntah mood rajin nak datang neh.. iZafiza'S BloG

Wednesday, 4 February 2015

Jalan-jalan di Pantai Kemasik.

Salam uollsss..
 
 
Tak habis lagi story weekend yang lepas. Lepas menerjah Romantika dan makan nasi kukus adik ipar merengek ajak pergi Pantai Kemasik. Oklah. Lama sangat tak pergi Pantai kemasik. Alang-alang dah sampai Kerteh pon jom lah pergi sana. Singgah kejap je pun. Ambik gambo rehat kejap terus balik. Dah lewat petang sangat pun. Kang ayah mertua bising kena tinggal lama-lama. Heeeee.
 
Pantai Kemasik cantik sangat. Masa ni ramai sangat orang. Parking pon padat. So, kitorang pegi tempat yang tak ramai orang. Just nak ambik gambo je pon. Kitorang kan kaki bergambo. Asben dah pening dah tengok mak, isteri ngan adik-adik dia. Thehehe.
 
 
 
Anak mak sangat ni. Kadang-kadang kalau isteri ada pon suh mak jugak buatkan air. Huwaaaa. Okeyy, isteri pasrah jer.
 

 
Hehe..menantu hantu ke menantu mithali.
 
 
Huwaaaa. Tak sanggup tengok diri sendiri dah kembang semangkuk. Huwaaaa.


 
Ni apa yang lucu sangat ni ha ma??

 
Dialog laki bini:
B, nak duit 2k nak g shopping.
2k takdok 20sen ada.nah g main jauh2.
 
Okey, dah lewat petang jom lah balik. Jauh lagi kita nak sampai ke Dungun. Nak maghrib baru sampai rumah.

 
Daaaa...


Tuesday, 3 February 2015

Menerjah kedai hiasan Vantage & English style di Romantika Home Mart, Paka, Terengganu

Salam uollsss..
 
 
Lepas hari tu yang 1st time pergi kedai vantage ni, terus terbayang-bayang nak pergi lagi. Sebab masa tu frame gambar tak beli pon. Nama pun window shopping. Touch n go je la. Kebetulan pulak minggu lepas adik ipar ajak pergi Paka untuk daftar TM strymx kat booth TM di Paka. Dah alang-alang tu plan terus nak ajak mak mertua terjah kedai Romantika ni. Habislah bawak ma, mesti rambang mata semua menda nak beli. Dah la ma suka bunga-bunga. Thehehe.
 
Mula-mula asben tak nak ikut. Eh, tiba-tiba ubah fikiran pulak. So sementara tunggu abang bersiap-siap kita wefie dengan adik-adik dululah.
 

 
Sampai je Romantika kak long paling eksaited. Masuk je tak tahu tak pegi mana. Kanan ke kiri, depan ke belakang dulu. Haha. Over.

 
Ma dengan bunga memang tak dapat dipisahkan. Tengok bunga ni berkenan, tengok bunga tu berkenan. Takpe ma, nanti kita datang balik.
 



 
Pastu naik tingkat atas pulak. Arghhhh.. menjerit ma tengok bunga banyak-banyak. Hahha. Atas banyak lagi pilihan frame. Saya nak beli frame buh kat dinding atas tv. Nampak kosong sangat dinding tuh. Suka sangat banyak item ada diskaun. Diskaun sempena raya cina.
 
 
Baru sedar rupanya diri ini sangat cerewet dalam pemilihan hiasan rumah. Susah nak terima pendapat dan idea orang lain. Haha. Nak idea sendiri jugak. Pastu paksa asben cakap frame kita pilih tu lawa. Haha. Kesian awak asben. Agaknya puji-pujian tu sebab malas dah melayan kerenah isteri yang super cerewet. Hiksss.
 
 
Heee. Masuk kedai Romantika kan, nak romantik-romantik skit boleh x?hehe..
 
 
Ok dah. Beli frame je dua keping. Yang harga asal RM18 sekeping. Ada diskaun, so dapat la RM9. Yeayyy. Beli dua nanti nak buh sebelah-menyebelah. Bila ntah nak deco-deco neh. Ma pulak beli dua set cawan. Senang tetamu datang nanti asyik tak cukup cawan jer kan.
 
Pastu masing-masing dah lapar sangat terus cari tempat makan. Nasi kukus. Nyum-nyum sedapnya.
 
 
Okeyy..dah kenyang jom jalan-jalan ke pantai pulak. Bukan senang nak culik ma ajak jalan-jalan neh. Next entri jalan-jalan kat Pantai Kemasik yang super cantik tuhh =)

 
 
 
 


Monday, 2 February 2015

Dua kali terkejut. Dua kali speechless.

Salam uollss..
 
 
19 Januari yang lalu. Entri basi pon ada saya kesah. Pagi-pagi dah ada coklat atas meja. Wah kecintaan kita sangat ni. Tq opismate. Sweet sangat awak Saibah =)
 
 
Pastu opismate plan dengan student buat suprise besday party. Konon-konon nak jumpa student mengejut. Pelik jugak. Apesal kak siti ni sibuk sangat kemari-kemari. Tapi langsung tak dapat kesan bau-bau kek kan. Pappp!!tiba-tiba blackout. Pastu masing-masing ramai-ramai masuk nyanyi lagu besday bawak kek dengan tiga batang lilin. Huwaaaaaaaa..Puan Fizah is touching sangat.
 
Tengkiu semua!!


 
Alahhh..Apesal buh tiga lilin. Kita baru umur 19 tahun tau. Hikss..

 
 
Mekaseyyy semuanyaaaa!!!

 
Dapat gift comel-comel lagi. Macam tuan dia comelnya tau tak.

 
Kemudian keesokannya lagi ada kejutan jugak kat opis. Department kita yang kecik molek tuh buat kejutan lagi. Pagi-pagi nak masuk bilik tengok gelap semacam ke. Apasal semua lambat ke hari neh. Biasa kita paling lambat. Heheh.
 
Masuk ke bilik bukak lampu, nah bergema lagu besday dari tiga suara. Hehe. Comel sangat tersembunyi celah-celah lemari. Nasib baik tak masuk dalam almari je korang neh. Thankz. Kek sedap sangat!!

 
Tengkiu semua. Buat saya rasa dihargai sangat berada disini =)
 
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...