Para Pengikut..

Klik Me =)

Tuesday, 31 March 2015

Sakitnya tuh disini..

Salam uollssss..
 
 
Wah lamanya tak bersiaran. Hari tu sibuk dengan audit. Bukak blog pun rasa nak muntah atas keyboard (ada jugak eh macam tuh) plus macam takde story je nak citer. Sobsob.
 
Sakitnya tuh disini..bukan hati saya yang yang sakit tapi si tayar kereta tu tertusuk skru. Naik kereta rasa macam ada something je kat tayar. Ingatkan ada ranting kayu cek-cek takde apa pun. Semalam cek detail skit, raba-raba kat bunga tayar rupanya ada skru.

 
 
Nak tak nak lunch nanti kena keluar jugak tampal tayar tu. Aiolls selalu je berprasangka negatif bab tayar ni. Mungkin sebab banyak kali pengalaman eksiden, trauma. Sampai kalau ada bunyi pelik kat tayar mesti terbayang macam mana kalau masa tengah drive tayar tercabut, tergolek kena kereta orang lain. Haru betul. Ni terpengaruh citer action sangat neh. Heeee.

Apapun kita selfie mata panda dulu sekeping. Hikhik.

 
 

Thursday, 19 March 2015

Perkembangan si Kiko.

Salam uollsss...

Dah dua minggu Kiko menetap kat rumah. Manja sangat budak Kiko neh. Saya balik je kerja mengiau tak tentu arah. Bila kita duk atas kusyen terus dia naik atas riba lentokkan kepala atas peha. Comel sangat perangai. Nak bermanja rupanya.
 
 
Kalau saya baring pulak. Naik atas perut okey landing sedap je.

 
Hehe. Ni kita tak angkat pun dia letak atas riba. Pandai naik sendiri. Kalau letak je atas lantai balik mesti mengiau tak tentu arah. Kesian pulak. Agaknya tak cukup bermanja berkasih sayang lagi dengan adik beradik n mak dia terus saya bawak lari. Kesian awak Kiko. Heheehh.

 
Hehee. Suka betul kalau dapat lentokkan kepala dia macam tu.

 
Hari tu masa mula-mula dia datang saya kurung dia dalam bilik air. Konon nak dia belajar buang air dalam toilet. Tapi macam tak menjadik je taktik tu. So saya ajar dia membuang atas baju buruk letak tepi dinding kat dapur. Hari-hari kena basuh baju tu. Setakat ni dia akan membuang kat tempat yang sama tu je lah.

 
Makan pulak masa 2-3 hari dia datang saya bagi nasi dan ikan. Tapi dia macam tak berselera sangat makan. So saya bagi makan makanan kucing tu la. Beli sekilo. Setiap pagi letak dalam satu bekas. Letak air satu bekas. Nasib baik dia makan je makanan tu. Asalkan setiap hari dia membuang tu ok lah kot pemakanan dia kan. Hehe. 

 
Hari tu bukak laptop nak buat kerja. Kiko macam jakun je tengok laptop. Terus jalan-jalan atas keyboard. Pastu bila kita marah terus dia terselit atas riba tengok kita buat kerja. Hehe.

 
Semalam hantar Kiko balik rumah mak. Jakun pulak dia dah dua minggu tak balik kan. Dicium-ciumnya segenap ruang kat dapur. Petang ni balik rumah mil tiga hari. Terpaksa la tinggalkan Kiko kat umah mak. Lepas ni tak tau la nak ambil balik ke tak. Hehehee. Ni namanya hangat-hangat taik ayam neh. Bela sekejap hantar rumah mak balik. Heheheh.
 
 
 
 


Monday, 16 March 2015

Spaghetti pedas berapi yang simple

Salam uolls..

Hari tu asben teringin nak makan spaghetti. Lama dah tak masak spaghetti neh. Taun lepas kot eh. Terus terjah pasaraya beli bahan-bahan. Gugel kat internet ni macam-macam resepi kan. So aiolls derhaka lah pada resepi-resepi yang ada.
 
Bahan-bahan yang diperlukan :
 
Spaghetti (saya makan untuk dua orang tak sampai separuh pun guna). Rebus mee spaghetti ni. Buh minyak sikit supaya tak melekat nanti. Buh garam skit. Nak tau masak tu pandai-pandai la. Haha. Ada orang baling kat dinding eh nak tau dah masak ke tak. Haha. masa 1st time buat dulu pernah jugak lempar. Gigih sangat haku. Padahal rasa je la dah masak ke belom kan.
 
Untuk kuah spaghetti :
 
Bawang putih (tiga ulas - cincang halus2)
Bawang besar sebiji (yang holland tu sedap skit - potong dadu)
Ayam (asben kureng sangat daging. So beli ayam la. Yang hancur bentuk bunjut tu)
Sos prego (saya guna jenama Kimball tu)
Capsicum (potong kecik2)
Cili api (sebab kitorang berdua suka makan pedas2)
Bahan perasa (saya letak garam, lada sulah, daun pasley ngan oregano)
 
Mula-mula tumis bawang putih sampai naik bau. Kemudian bawang besar pulak. Pastu letak la ayam. Gaul-gaul sebati kemudian buh sos prego. Saya main agak-agak jer sukatannya. Tambah air skit. Kemudian letak la capsicum. Jangan lupa bahan perasa. Saya tak suka masam sangat so tak letak buah tomato ke tomato puri ke. Biasa tengok orang lain letak kan. Rasanya sos prego tu pon dah masam dah. Bergantung pada selera masing-masing lah.
 
 
Terima kasih asben sebab puji sedap, makan bertambah sampai menjilat jari. Kikiki.
 
Tiba-tiba rekues nak rendang ayam la pulak. Mengidam betul dia neh. Heheh.

Monday, 9 March 2015

Tiga tahun yang lalu =D

Salam uollss..

09.03. Malam ni kita akan dinikahkan dengan jejaka pilihan hati,ececece. Nebes ni. Semua kerja serba tak kena. Risau jugak. Macam mana tetiba bakal suami jadi speechless masa jabat tangan ngan tok imam. Hahaha.

Alhamdulilah tu tiga tahun lepas punya debaran. Semuanya Allah permudahkan. Tiga tahun dah??kejapnya. Rasa macam baru tiga bulan je. Hakhak.

Terima kasih Allah kurniakan dia untuk saya. Walaupun dulu selalu prasangka negatif, boleh ke dia itu,boleh ke dia ini. Tapi dah Allah cakap dia lah jodoh kita, jumpalah cinta pertama sebelum dia yg berpisah bagai nak gila..jumpalah cinta2 lain selepas dia pun tetap akhirnya dengan dia jugak.
Alhamdulillah, punya dia yang menjaga saya sebaiknya. Semoga Allah panjangkan jodoh kita, untuk menjadi tempat menumpang bahu dikala kedukaan, menumpang senyum dikala kegembiraan. Terima kasih atas kebahagiaan ini Allah.
So, terobek gambo kawin sikit boleyyy??






Hurmmm, sayu dengar wish asben.."Semoga Allah panjangkan umur kita dan makbulkan doa-doa kita syg" InsyaAllah. Aamiin..

Sunday, 8 March 2015

Mumy dah ada baby lah =)

Salam uollss..
 
Hari tu umah mil ada beberapa ekor meow baru beranak, so diorang adik-beradik copkan untuk Kak Long sekor. Nama Jojo. Tapi jenuh jugak nak bawak balik umah sewa sampai ke sudah tak tau bila nak bawak balik kan. Biasa pagi saya tolak dari Dungun terus masuk kerja. Macam mana nak bawak seekor kucing travel kan. Nak harapkan asben bawak balik. Sori naik lori katanya. Haha. Kedekut betol keta dia. Meow nak tumpang sekor pon jangan haraplah.
 
Kemudian Jumaat lepas asben balik bagitau Jojo dah mati. Haaa????speechless lah kiter. Takde jodoh nak bela awak Jojo.
 
Pastu kat rumah mak pon ada kucing beranak. Mak kucing beranak 3 ekor anak, anak dia pon beranak jugak 2 ekor. Sampai anak kucing pon konpius mana mak dia, mana nenek dia. Main tibai je isap susu mak or nenek. Kelakar betol. Hehe. Semalam balik rumah mak. Eh, macam mana ntah hati mumy terpaut dekat awak.
 
KIKO.
Ni kot orang cakap dari mata turun ke hati. Ceeewahhh. Hope mumy tak syok sendiri lah. Haha.
 
Mak dia jinak, suka bermanja. So anak dia pon mewarisi lah kemanjaan tuh.



 
Petang tu terus bawak balik rumah. Tempoh percubaan seminggu. Kalau macam tak serasi Jumaat nanti hantar rumah mak balik lah jawabnya.
 
 
Sian betul. Masuk dunia baru terus mengiau tanpa arah tujuan. Tengok sekeliling lain pulak tuh. "Apsal rumah ni kecik sangat. Lari laju-laju kang terlanggar dinding tak sempat brek." ahahha.


 
Tapi kan mumy sampai tak bleh buat kerja kat dapur. Asyik nak bergayut je kat kaki. Bila mumy stop buat kerja rehat atas tangga dapur tu cepat-cepat dia panjat naik atas riba landing kat situ.
 
Ni buat mumy bertambah jatuh hati kat awak Kiko. Harap serasi lah kat rumah mumy. Dan harap awak berani sergah cik ti kalau nampak kelibat dia. Kehkehkeh.
 
Cuma asben dah tetapkan syarat, kalau nak bela meow boleh, jangan cium-cium, atau gosok-gosok meow pastu pegi kat dapur sediakan makanan ke..kebersihan kena jaga.
 
Baiklah asben. Menurut perintah =)


Friday, 6 March 2015

Daging goreng kunyit resepi mak mertua.

Salam uollls..

Tajuk kemain kan. Hari tu teringin sangat nak makan daging goreng kunyit. Pastu balik kerja singgah beli daging. Jarang sangat saya beli daging neh. Biasa umah mil beliau selalu masak daging goreng kunyit. Sedap. Tak payah lauk lain dah. Makan tu je ngan nasi.



Mula-mula hiris daging tu kecik-kecik. Orang cakap nak hiris kena betul. Tersilap hiris daging jadi liat. Saya main tibai je. Haha. Asal nipis sudah. Bersihkan daging tu.



Pastu, tumbuk bawang putih, bawang merah, halia dan kunyit. Ni saya oter skit. Biasa mil gaul daging dengan garam n kunyit je. Dah tumbuk, lumat gaul daging tu.



Masukkan dalam kuali, buh air. Air ni bergantung pada daging la. Nanti kalau dah kering air daging tak empuk lagi tambah lagi air.



Tutup kuali supaya daging cepat empuk. Sebelum tu buh la garam dan perasa siap-siap. Dah bolehlah naik tengok tv kejap. Kiki.



Bila air dah nak kering, daging pun dah empuk hiris bawang dan cili. Gaul sekali masukkan kicap sikit.



Kalau dah cukup rasa bolehlah angkat. Sedapnya makan dengan nasi panas-panas.

iZafiza'S BloGiZafiza'S BloG




Tuesday, 3 March 2015

Melantak chicken chop di Restoren Cakna, Dungun

Salam uollss..
 
Ni stok basi punya cerita lah. Nak release tensen skit jom menaip lah kan sementara tunggu balik neh. Weekend yang lepas-lepas. Biasalah weolls asal malam je jadi burung hantu lah cari makan. Dah bosan duk repeat kedai yang sama tak tahu nak ke kedai mana singgah lah Restoren Cakna ni. Memang lalu sokmo lah. Sebab restoren ni betul-betul tepi jalan pesisir pantai tu. Tapi tak pernah singgah pon. So apa kata kita try makanan sini ok tak. Yang penting dekorasi kedai klasik sangat. Malap je. Romantik lah makan bercahayakan lampu malap-malap macam neh. Kikiki. nak ambik gambo je gelap semacam je so takde sangat gambo surrounding.
 
Apa kata kita buh gambar syok sendiri dulu. hehe. Ni nak test lighting sebenornya. Keluarkan camera sederhana godang kita.
 
 
Asben sakit gigi. Eh, eh tiba-tiba dia cakap jom makan chicken chop lah. Nyummmmm. Sedapnya.
 
Muka orang sakit gigi. Kesian sangat.
 
Senyum lah sikit kan. Kena paksa bergambo. Kiki.
 

Eh, lebar pulak senyumnya.
 
Cikenchop dah sampai. Jom kita menternak lemak. Weehuuu..



 
Pasni jangan mengadu gigi awak bertambah sakit yer.
 
Harga oklah. Takdelah mahal sangat pon.
Rasa pon not bad. 4 markah out of 5.
 
Tq asben!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...