Pages

Friday, 18 June 2021

Resepi kuih bom inti ikan Terengganu

Salam uollss..

Hari tu saya follow page Masakan Terengganu di FB. Macam-macam la resepi Terengganu yang keluar. Aduh terliur la semua makanan-makanan tradisi Terengganu yang keluar termasukla kuih bom ni. Kat Terengganu kami panggil 'kuih paung sambal'. So weekend hari tu kita try la buat kuih ni . Resepi senang jer ambil dari FB Masakan Terengganu. Kita tempek sini nanti boleh cuba buat lagi next time. 

Resepi Kuih Bom Terengganu

Doh kuih bom.

1 cawan tepung gandum

2 cawan tepung pulut

1 cawan kelapa parut putih

Garam secukupnya

Air secukupnya. Saya letak air suam.

Cara:

Mula-mula buatkan doh dahulu. Gaul sebati tepung pulut, tepung gandum, kelapa parut serta garam.

Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang sebati. Doh yang dah ok dia tak melekat kat tangan.

Biarkan doh seketika. Sementara tu boleh siapkan sambal.


Bahan untuk sambal:

Ikan selayang 5 ekor sederhana besar

Nisan & Asam keping (untuk rebus ikan)

1 cawan santan cair

5 ulas bawang merah

1 inci halia

1 sudu kecil halba

1 sudu kecil garam

2 sudu kecil gula

Mula-mula rebuskan ikan selayang bersama asam keping dan nisan. Lepas tu asingkan isi ikan bersama tulang. Air rebusan tu jangan buang tau. Tapis air rebusan untuk buat sambal. Guna garfu untuk hancurkan isi ikan tadi.

Hiris bawang merah. Halia tu saya tak hiris sebab tak nak rasa halia sangat. Saya ketuk je sikit. So nanti siap sambal buang je ketulan halia.

Seterusnya dalam kuali campurkan santan, ikan, bawang dan halia. Masukkan juga halba, garam dan gula secukup rasa.

Masak guna api sederhana hingga agak kering. Tapi taklah terlalu kering tau. Kering lembab macam tu.

Seterusnya bila sambal dah ready bulatkan doh masukkan inti dan tutup.

Goreng dalam minyak banyak dengan api sederhana.

Kalau nak frozen kan boleh goreng sekejap dan sejukkan kemudian simpan kat freezer.



Saya buat untuk adunan ni dapat lebih dari 30 biji. Tak sempat nak buat stok frozen. Pagi esok dah goreng habiskan. Sedap makan panas-panas. Okeylah nanti buat lagi.



Puas hati dapat makan inti banyak. Biasa beli kedai inti sikit sambal pun kadang-kadang takde rasa lemak, ikan pun tak banyak.


Selamat mencuba!

Monday, 7 June 2021

Resepi Donat Lembut dan Sedap.

Salam uollss..

Sedapnya petang-petang makan donat bersalut gula. Saya suka donat dengan gula castor tu. Kalau letak topping chocolate kurang suka. Hehe. Masing-masing punya selera kan. Jom buat donat. Dijamin lembut dan sedap tau.

1 paket yis mauripan

2 sudu susu pekat

2 sudu gula

1 cawan air suam

Secubit garam

Campurkan bahan-bahan diatas dalam air suam. Kacau sikit biarkan yis mengembang naik buih-buih.

Sementara tu dalam bekas lain pulak ni.

1kg tepung gandum

4 sudu besar marjerin

Gaul gandum dengan marjerin. Bila yis dah kembang masukkan sikit demi sampai habis. Gaul sampai jadi doh. Kalau keras sangat boleh tambah air sikit-sikit. Doh yang elok dia tak melekat di tangan. Tumbuk-tumbuk doh tu seperti anda melepaskan geram pada musuh ada. Haha.

Biarkan sekejap sampai doh naik. Lepas tu boleh lah bentukkan. Ajakla anak anda join sekali. Cara goreng tu minyak kena lebih,  api jangan terlampau panas. Make sure minyak dah panas baru masukkan donat. Kalau nak simpan untuk frozen goreng sekejap jer lepas tu sejukkan dan letak dalam bekas bertutup.

Tabur gula castor pada donat. Nyum pekena dengan tea o panas sedapnya!


Selamat mencuba!