Pages

Saturday, 27 July 2013

Popia Sira Perisa Kari

Salam uollss.

Hari ni Sabtu. Bosan duk kat rumah sorang-sorang. Mulalah nak beraksi kan. Eh, beraksi macam pelik je bunyik kan. Hewhew. Beraksi di dapur jer. Seminggu lepas kot saya beli kulit popia tu. Tersadai je dalam peti ais. Ingat nak goreng popia tapi bila nak buat tu asyik bahan tak cukup je kan. (alasan je sebenarnya. hehe). Lalu gigih la nak buat popia nestum tuh. Ramai jer orang jual kan. Tapi sebab saya nak try buat sendiri. Tak pernah pon orang rasa air tangan saya membuat popia neh. Hampoiii air tangan la sangat kan.

Tapi nestum takdepon. Dan malasnya nak bersiap bagai turun ke kedai. Lalu kita tukar la plan buat popia sira. Bagitau en.beliau. Dia pon setuju je sebab dia tak pernah makan dan nak tengok sendiri macam mana bentuknya. Eh, rupanya en.beliau baru tahu popia goreng tu orang buat guna kulit popia ni je buh bahan-bahan gulung lipat goreng. Boleh pulak dia ingat susah nak buat popia goreng tuh. Hakhak. Kesian. (eh,korang paham ke cerita saya neh?)

Ok dah. Jom kita ke dapur. Ewah ajak ke dapur macam kau jadi pengacara ketuk-ketuk ramadhan kan. haha. En.beliau cadang letak serbuk kari ngan daun kari. Dia imagine rasa dia sedap skit kalau rasa kari. Alahai. Okey aiolls ikut je kalau tak sedap salah awak okey.

Kita takde guna lidi ke apa ke untuk gulung popia ni. Guna jari pon boleh je. Jadi almaklumlah ada yang besar kecik sederhana. Variasi saiz gituew.


Ni la rupa popia yang kita beli last week. Saiz kecik. jenuh la nak gulung kan. Kalau beli saiz besar boleh banyak sikit.


Lepas tu goreng popia ni. Eh, ni kejap bagi resepi kejap takde resepi kan.

Ok. Ok. Kita bagi resepi mudah senang ringkas ini.

Kemudian goreng sambal pulak. Senang je macam buat sambal-sambal lain jugak.

1. Tumis cili kisar sampai pecah minyak.
2. Masukkan bawang besar + bawang putih yang dikisar.
3. Tumis lagi sampai harum semerbak.
4. Versi saya letak kari kan, so buh la serbuk kari yang dibancuh dengan air panas.
5. Letak daun kari sikit nak bagi bau kari kan.
6. Jangan lupa perasa garam dan gula. Gula kena lebih sikit. Kalau suka letak perasa lain macam ajinomoto ngan kiub ikan bilis tu silakan.
7. Ok. Agak-agak dah sesedap rasa bolehlah sebatikan popia tadi bersama-sama sambal tu.
8. Jangan lupa masukkan la ikan bilis yang digoreng garing. Lagi best kalau buh kacang tanah yang dah digoreng dan bijan. Tapi dua-dua tu saya takde so letak ikan bilis pon dah memadai.

Ehem. Cili kisar tu tak pedas sangat pon. Kalau nak bagi pedas skit tumbuk cili padi dua biji tumis sekali la. Jangan la banyak sangat. Karang habis orang datang beraya kat rumah sakit perut. Hehehe.

Okey siap. Angkat tunggu sejuk sikit kemudian letak dalam bekas kedap udara.


Ala..penat duk menggulung tadi banyak tu je yang dapatnya. Dah la tak tau sempat nak makan untuk raya tak ni. Karang bosan tengok tv terus duk mengunyah kan. Ok. Jadi saya berazam untuk buat lagi sampai penuh bekas tu. K. Bye.



8 comments:

  1. cantinye gulungan dia.. hehe.. kita gulung main tibai suka hati.. senget menget sekali..

    ReplyDelete
  2. Shera : Hakhak. Takdela cantik sangat pon. Senget menget jugak sbnarnya. Hehe..

    ReplyDelete
  3. hani plan nak buat popia nestum...barang dah beli..vitamin R JE BLUM DTG..SKANG VIRUS M yang melanda..hihi

    ReplyDelete
  4. Oney : Hehe. Bahaya. Dahla penyakit M ni takde ubat kan. hehe..

    ReplyDelete
  5. isi la penuh wak..nak terjah umah awk nanti... :)

    ReplyDelete
  6. Sis : hehe. Okey. Sy akan penuhkan la utk awk.hehe.

    ReplyDelete
  7. Hye sis.. nmpk sedap., mohon share resepi ye.. t.kasih..

    ReplyDelete
  8. Hye sis.. nmpk sedap,, sblm ni dh puas buat ngn cornflakes.. sy mohon share ye resepi ni.. t.kasih..

    ReplyDelete