Pages

Saturday, 12 October 2013

Barang basah.

Salam uollss.

Selamat pagi Sabtu. Thehehe. Tiba-tiba thehehe apesal? Hari ni nak sembang pasal barang basah. Plis la. Nampak sangat takde story kan. #sukahatikitaladengkiapesal. Masa mula-mula duk rumah sewa kitorang ni memang kaki makan , jadi otomatiknya saya jadi kaki masak. Setiap malam kot makan nasi. Konpemla barang basah tu banyak kena beli. Awal bulan dah beli pastu dua minggu kemudian pegi pasaraya lagi. Agaknya salesgirl kat pasaraya tu pon dah cam muka kitorang. Thehe. Pastu kitorang kan selalu pegi dua pasaraya berasingan. Mula-mula pegi pasaraya A beli itu ini kemudian pegi pasaraya B pulak untuk beli barang basah.

Sekarang en.beliau dah kurang makan malam. Sebab selalu makan balik keja lewat petang, so malam tak makan da, kadang-kadang pegi makan roti canai. Seboleh-bolehnya dia nak elak makan nasi malam-malam. Aiolss? Haha. Nasi dan saya kan tak boleh dipisahkan. Kalau siang hari tak makan nasi terus dalam kereta balik keje dah plan nak masak lauk apa malamnya. Saiko je perut ni. Padahal boleh je makan buah kalau nak diet kan.

Jadi secara kesimpulannya sekarang jarang sangat beli barang basah. Kang beli banyak-banyak last-last ikan dah tak rasa ikan kan. Jadi mak mertua ajar saya kalau nak bagi ikan tu tahan lama jangan siang lagi ikan. tu. Kang nak masak baru siang. Kalau siang awal-awal kang seminggu dah tak rasa isi ikan. Jadi sekarang kalau ikan disimpan sampai dua minggu pon masih tetap terasa ikannya. Kalau kat rumah mak tak pernah pulak buat macam tu, biasanya beli je ikan terus siang sampai habis. Maybe kat rumah mak hari-hari makan ikan, jadi senang tak kan hari-hari nak siang. Bagus jugak ada banyak mak ni macam-macam ilmu dapat. Heeee.

Saya takde nak beli barang basah banyak-banyak pon. Yang selalu beli ikan selayang, kerisi dan ikan tongkol je. Beli sekilo cukuplah. Pastu beli ayam seekor. Kadang-kadang beli sotong ngan udang. Sebab tu la lauk saya asyik sama je kan. Kikikiki.


Ayam pulak saya akan potong kecik-kecik letak dalam bekas asing. Biasanya nak buat ayam goreng kunyit ke, buat sup atau tom yam ke. Senang sikit. Cepat sikit kadar pencairan. Pencairan???

Ayam dan ikan atau sotong ke udang saya jarang rendam dengan air untuk cairkan ais kan. Sebab nanti lama-lama rasa jadik tawar. Ye lah aiolls kadang-kadang tiga minggu tak habis lagi ayam yang seekor tu tau. Biasanya kalau en.beliau balik keje awal dan nak makan pape malam tu dia akan keluarkan dulu. So sempatlah saya balik kerja. Biasanya lepas maghrib baru masak.  Sebab tu la asyik makan lewat je kannnn..



What you expecting??



Haha...kebanyakan surirumah tahu la neh. Nasib baik la en.beliau tak terpedaya tengok bekas eskrem, bersusah payah bukak rupanya isi menda lain. Tak pasal-pasal ada yang kena baling dek bekas eskerem berisi ayam. Metafora sangat. Haha.

Eh, hari tu kan ada kat fb kt ig diorang duk post pasal gambar bekas eskrem berisi ayam ni kan. Sentap aiolss tahu dakkkk. Dah la amik contoh bekas eskerem kaler kuning jugakkkk. 

Terus macam "Eh, ingat kita je macam ni kan". Sape lagi angkat tangan. Thehehe.


 Hehe. Okey. Barang basah yang teringin sangat nak beli tapi takde jodoh lagi dengan dia ialah kerang. Bestnya kerang rebus. Tiap kali nak terjah mesti dah habis tau. Kecik hati. Pasni nak pegi pasar tani lepas subuh la baru tahu kan.

K.Bye!!


4 comments:

  1. Mak sya sllu wat cenggini..bekas aiskrim letak mcm2..sambal tumis,kari dan mcm2 lg.hehe..

    Salam kenal..folo blog izahafizah..jika sdi,snggah ke blog y :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.tula.kita pn.ada lg bekas eskrem tu buh perencah tmyam,sup pastu buh stok garam,kunyit.mcm2 kegunaan kan.

      Delete
  2. imah dulu masa beli stock barang basah untuk seminggu memang xsiang ikan. time nak masak baru siang sbb ikan akan rasa fresh lagi. hehe..tp skrg just beli untuk 2 atau 3 hari je. siang siap2, senang nak masak bila balik keja. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.ok la.kita ni mls nak g pasar byk kali.hehe..lau siang siap2 sng nk masak kan.

      Delete