Para Pengikut..

Wednesday, 22 August 2018

Resepi nasi air yang mudah dan sedap

Salam uolls.

Siapa suka makan nasi air. Nasi tu kita tanak sampai jadi lembik. Pastu makan ngan sup , sambal ngan bilis goreng. Tu yang utama la.  Kalau rajin boleh la makan dengan bahan-bahan lain macam taugeh, telur masin atau begedil ker.



Nasi air ni mak saya suka masak masa kitorang adik beradik kecik-kecik ritu. Memang seperiuk besar la kalau mak masak. Bertambah-tambah la makan. Pastu dah kawin saya try masak untuk asben. Alhamdulillah asben suka sangat. Kalau takde idea nak masak apa dia selalu request la nasi air ni.


RESEPI NASI AIR

Tanak nasi
Beras saya tanak dua pot kecik jer. Biasa makan 2-3 orang jer. Tanak beras letak air agak-agak la. Kalau air dah kering dan nasi tu tak lembik sepenuhnya boleh tambah air lagi.

Sup ayam
Dalam periuk lain masak sup pulak. Biasa masak sup ayam jer. Sebab asben kureng la sup daging. Ni resepi kita tau. Masing2 ada jer resepi lain2 kan. Lain air tangan lain resepi. Hehe.

Ayam potong kecil-kecil. Anggaran la nak makan banyak mana. Basuh bersih2 toskan.

Bahan A
Bunga lawang 3 ketul
Buah pelaga 3 ketul
Kayu manis 1 ketul

Bahan B
*Lada hitam 1 sudu kecil
*Bawang putih 5 biji
*Bawang merah 3biji
*Jintan 1 sudu kecil
Halia 2 inci

Bahan C
Kiub ayam 1 ketul (apa2 brand terpulang)
Perencah sup (yang serbuk tu) 1 sudu
Garam
Bawang goreng
Daun sup

Okey. So step dia, mula2 korang tumbuk Bahan A lada hitam dan lain-lain tu kecuali halia. Then dah lumat tu baru letak halia dan ketuk sekali dua. Halia ni tak yah lumat pun takpe.

Then letak minyak, tumis Bahan A, kemudian Bahan B yang ditumbuk tadi. Lepastu letak ayam yang potong tu. Gaul-gaul sampai sebati. Saya biasa masak macam ni nak kurangkan rasa hanyir ayam.

Bolehlah masukkan air. Agak2 cukup dengan kuantiti perut yang nak makan tu. Haha. Masukkan kiub ayam dan perencah sup. Dah mendidih masukkan garam. Bila dan sesedap rasa sup tu taburkan daun sup dan bawang goreng dan tutup api.

SAMBAL
Cili besar 2 biji
Cili kecil 6 biji
Garam
Gula
Cuka
Sedikit air

Blend cili dengan cuka, masukkan garam dan gula sesedap rasa.

Sedia untuk dihidangkan.

Boleh hidangkan dengan bahan berikut yang mana ada stok dirumah:

1. Ikan bilis yang digoreng garing.
2. Taugeh yang dicelur
3. Daun sup
4. Bawang goreng
5. Perahan limau nipis
6. Telur masin
7. Begedil


Makan panas-panas confirm bertambah-tambah tau.



2 comments:

  1. ini memang fevret tak kisah demam ke x.. orang utara panggil moi sup.. hehe first time dnngr istilah nasi air masa pegi Kuala Berang awal tahun ritu. baru tahu nama dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah lama xdengar moi sup.kita study penang ritu biasa g pasar mlm beli moi sup.hehe.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...