Salam uollss..
Hari tu asben balik dia bawak balik ikan aye atau ikan tongkol. My fav sangat ni. Buat singgang lagi sedap kan. Atau masak sambal makan ngan nasi lemak. Yummy sangat.
Pagi tu saya tanya asben nak saya masak macam mana. Bagi pilihan siap-siap..singgang, kari, sambal or gulai. Haha. Senang kan pilih je yang mana. Asben jawab nak makan kari. Isteri paling stress kalau tanya suami nak makan apa, dia plak tanya kita balik kan. Kalau boleh pagi tu dah decide nak masak apa untuk lunch. Haha. Jom try kari ikan versi saya.
RESEPI KARI IKAN AYE
(Masakan untuk seekor ikan aye saiz kecik)
Ikan aye
(rebus dengan garam dan asam gelugur dulu)
Bawang merah (5 ulas)
Bawang putih (3 ulas)
Halia (1 inci)
*Hiris halus kesemua bahan diatas.
Halba
Jintan putih
Jintan manis
Biji sawi
*Tumbuk kasar kecuali halba dan biji sawi
Serbuk kari (2 sudu besar)
Cili kering diblend (3 sudu besar)
Asam jawa
*Bancuh dengan sedikit air
Daun kari
Bendi
Tomato dipotong empat
Bahan perasa
Mula-mula tumiskan bahan hiris. Minyak lebih sikit. Tumis sampai naik bau kemudian masukkan halba dan rakan2nya.
Pastu masukkan bancuhan serbuk kari tadi. Tambah air sikit jangan sampai hangus yer. Tumis sampai garing pastu masukkan daun kari dan santan.
Kacau sentiasa supaya santan tak berketul.
Dah mendidih masukkan ikan aye. Lepas tu boleh masukkan bahan perasa seperti garam dan gula. Kena adjust rasa bebaik sebab tadi dah rebus ikan aye dengan garam kan. Jangan terlebih masin pulak okey.
Owhh. Bendi dan tomato jangan dilupa tau. Dah masak boleh tutup api. Sedapnya makan kari dengan nasi panas-panas kan.
Selamat mencuba. Kalau resepi korang lain share la dengan saya jugak😊
sedap awok. cicah budu
ReplyDeleteSedak awok.
Deleteermmmm..sedapnya...
ReplyDelete