Para Pengikut..

Thursday, 4 October 2018

Hiking Bukit Maras, Kuala Terengganu

Salam uollss.

Ni cerita Ahad yang lepas. Ahad kan Terengganu cuti sempena kemenangan SUKMA. Kebetulan abang saya balik, so Ahad tu dia plan la nak ajak hiking Bukit Maras. Hari tu viral kat fb pasal bukit ni. Ramai orang hiking. Bukit ni baru diteroka. Asalnya hutan berbukit dan dibuat laluan untuk kemudahan paragliding pelancong asing. Lepas tu bila dah ramai teroka mula lah famous dan jadi tempat hiking. 

Haha. Ni cerita dari mak cik yang saya sembang masa hiking haritu. Taraf mak cik2 kampung hiking wei. Dah 6x plak tu hiking sampai ke puncak. Haha. Malu kita.

Kitorang gerak dari rumah dalam kul 8.15 macam tu la. Breakfast dulu siap-siap. Tak jauh sangat dari rumah saya sampai jalan besar 5 minit je. Pastu masuk jalan kampung pulak. Dalam 15 minit kot.

Hiking kali ni dengan abang, anak buah dua orang dan Daniel. Pon kena bawak jugak. Kalau papa ada boleh tinggalkan kat papa jer. Haha. Nasib baik ada jugak kasut Daniel even tak sesuai sangat. Nanti mami belikan sport shoes boleh teman mami jogging. Berangan mami. Hiking ni pon abang yang beria ajak. Kahkah.

Parking
Jangan risau pasal parking. Kawasan parking luas sangat. Kitorang kan first time datang. Masa sampai tu tengok padang yang luas sangat. Ada kereta parking kat situ. Kami pun join parking. Rupanya kena jalan pulak nak sampai ke kawasan kaki bukit tu. Dah jalan tu barulah nampak ada lagi parking lain kat depan sana. Redha jela. Tapi nampak macam parking situ pon penuh. Mungkin sebab cuti umum ramai umat manusia nak hiking wei.


Jalan dari parking kat padang nak ke kawasan kaki bukit.


Kaki Bukit


Ni kawasan kaki bukit maras. Kat kaki bukit tu ada gerai jual minuman, makanan goreng2, apa lagi entah. Eh. Baju tshirt pun ada jual tu. Kitorang dah kenyang tak beli apa2 pun. Cuma masa turun tu beli mineral water sebab bawak sebotol je kongsi 5 orang. Adoi.


Jom lah kita mendaki. Daniel ni kejap je dia jalan sendiri. Gilir-gilir kejap saya dukung, kejap abang then anak buah pulak. Huntung adik yer.


Saya ni lama sangat tau tak exercise. Terus kena panjat bukit. Semput gila wei. Memang jauh ketinggalan la kat belakang.


Tenang tengok pokok-pokok hijau. Akhirnya sampai la kat suatu kawasan ni. Ada tempat lapang sikit tak curam sangat. Ada bangku kayu jugak tempat berenti rehat. Saya berenti sini dengan Daniel. Yang lain terus naik ke puncak. Kesian plak Daniel. Kecik2 lagi tak nak push dia. Kudrat budak tak sama dengan kita. Lain la kalau dah biasa bawak hiking.


Dok kan leloh doh. Haha. Jahat tau. Maksud dia "Tak kan dah penat kottt" Saja nak naikkan semangat pendakian. Ceewah.


Takpelah. Mami memilih untuk selfie dan melihat gelagat orang naik turun je kat sini. Macam-macam umur tau. Dari budak yang muda dari Daniel lagi sampai la mak cik pak cik yang dah pencen panjat. Sampai ke puncak pulak tu. Takpe pak cik, next time saya pergi saya tawan bukit maras. Haha.


Tunggu punya tunggu akhirnya diorang pun turun jugak. Barulah kitorang gerak sekali turun bawah. Masa ni Daniel dah merengek nak susu. Nasib baik mami dah standby susu dia dalam kereta. Bangun tido pun kena kejut. Nasib baik tak meragam.


Berenti ambik gambar lagi.


Alhamdulillah sampai ke bawah dengan selamat. Sampai bawah tu dalam jam 10.00 am. So bajet naik turun bukit dalam 1 jam setengah lebih kurang. Masa kitorang nak balik tu pun ada lagi yang baru sampai. Panas dah time ni, matahari dah mula nak naik kan. Paling cantik hiking pukul 7 pagi. Barulah tak terasa sangat bahang matahari.

So next time kita repeat lagi okey👍👍

4 comments:

  1. okay repeat dengan saya plok k

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bereh awokkkk. Kena beli sport shoes ni. Hhahaha.

      Delete
  2. Replies
    1. Alhamdulillah seronok sekali sekala hiking sambil hirup udara segar kan.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...