Para Pengikut..

Friday, 19 October 2018

Resepi nasi ayam ala kfc

Salam uollss.

Anak teruna mami tido awal malam ni. Sebab hari ni seharian dia main sampai tak hengat nak tido. Malam ni pukul 9.30 dah ajak "dido". Haha. Kalau tak pukul 11 tu tak tidur lagi last2 mami tutup semua lampu paksa tidur. Payah benor nak tido. Mami masa ngandungkan awak asyik tidur je kerja tau. Lepas isyak terus tido. Muahaha. Okey. 

Nak tempek resepi nasi ayam pon sempat lagi membebel yer. Ketahuilah korang sesungguhnya mami suka membebel ditangan. Dimulut jarang membebel. Haha.

Hari tu saya beli tepung goreng ayam cap bestari. Mesti ada yang familiar kan jenama ni. Sedap la kan. Beli yang spicy. Daniel makan banyak pedas2 pun. Pastu ada kawan suggest perap dulu dengan bawang putih dan lain2 baru salut dengan tepung goreng bestari tu. Bila cerita kat asben dia plak teringin nak makan. Saya pon terfikir la nak goreng ayam then makan dengan nasi ayam ala kfc tu. Hikhik. Terus keluar beli ayam kebetulan dah habis stok ayam kat dapur.

Senang je. Macam buat nasi ayam biasa jugak. Cuma ayam goreng tu lain sikit.



RESEPI NASI AYAM ALA KFC

Ayam goreng ala kfc

Ayam lapan ketul
Tepung goreng ayam (tak kisah la brand apa. Saya guna brand bestari)
Bawang putih 4 ulas
Secubit lada hitam
Sedikit serbuk lada putih
Cili giling
Garam sikit

Tumbuk lada hitam, kemudian bawang putih. Pastu gaul sekali dengan cili giling, garam dan serbuk lada putih. Perap ayam lebih dari setengah jam.

Dah setel semua baru goreng ayam. Salut ayam dengan tepung goreng bestari pastu goreng dengan minyak yang banyak dan api sederhana. Balik2kan sentiasa ayam tu.

Air rebusan ayam

Ayam tadi ambik sikit part yang ada tulang-tulang untuk buat sup pulak. Sebelum jadi sup kita rebus ayam ambik air rebusan ayam untuk masak nasi

Bawang putih 5 ulas
Bawang merah 3 ulas
Halia 1 inci
Kiub ayam 1 ketul

Rebus ayam masukkan bahan di atas. Bawang2 dan halia tu tumbuk dulu la yer.

Nasi ayam

Planta sesudu
Bawang putih 3 ulas (tumbuk)
Halia 1 inci (tumbuk)
Daun pandan 2 helai (simpul)
Sedikit lemak dan kulit ayam dihiris2 halus.
Garam
Sedikit kunyit untuk warna kekuningan

Masukkan planta ,tumis bahan2 diatas sampai bau harum. Masukkan beras yang dah dibasuh kemudian gaul-gaul sebati dulu. Dah siap baru masukkan dalam rice cooker dan masukkan air rebusan ayam mengikut sukatan anda masak nasi. Masukkan sedikit garam dan kunyit. Gaul sebati. Jangan lupa on suiz ya. Haha.

Sup ayam

Baki air rebusan ayam tadi ditambah garam, daun sup dan bawang goreng.

Sos 

Saya takde tomato sebab last minit plan nak masak nasi ayam kan.

Bawang putih 2 ulas
Cili merah yang besar tu 2 biji
Cili padi 3 biji
Sos cili 3 sudu besar

Blend kesemua diatas dengan air yang sikit jer. Sebab nak sos ni pekat nanti boleh cicah ngan ayam goreng. Dah setal baru boleh adjust rasa nak manis ke masin.
Ok. Done. Asben sampai bertambah 2x. Haha. Dah memang pencinta ayam goreng katakan. Next time boleh try lagi. Tapi asben dan bebel jangan biasakan Daniel makan pedas. So hari ni kita beli tepung goreng yang original. Tapi brand nona sebab brand bestari tu habis licin. Nanti try yang nona pulak ok ke tak rasa dia.

Bye. Tq sudi membaca.










2 comments:

  1. Wow. Menarik . Selalu nasi ayam ni ..ayamnya kukus @ bakar je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula. Kita pun 1st try.sedap makan makan kat kfc.hehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...