Salam uollss..
Hari ni masak laksa. Lama sangat tak makan laksa rasanya. Tanya asben dia pun on. Memang favourite kami berdua laksa ni. Kat Terengganu biasanya makan ngan kuah putih. So pergi pasar pagi tadi beli bahan-bahan nak masak.
RESEPI KUAH LAKSA TERENGGANU
Laksa 1.5kg
Santan
Ikan selayang
Bawang merah 5 ulas
Bawang putih 2 ulas
Halia 1 inci
Lada hitam 1 sudu
Garam dan gula.
Mula-mula rebus ikan. Letak garam dan asam keping. Siap tu asingkan tulang. Ketepikan.
Tumbuk lada hitam, kemudian bawang. Dah lumat tu masuk ikan tumbuk sikit.
Masukkan santan dalam periuk. Lepastu masukkan bahan yang ditumbuk tadi. Tak perlu tumis dengan minyak yer. Kuah ni kena kacau selalu. Kalau suka kuah tu rasa masam sikit boleh tambah asam keping 1. Dah mendidih tu masukkan garam dan gula secukup rasa.
Kacau sampai bawang tu masak.
Dah masak boleh hidangkan dengan ulam-ulam seperti timun, kacang panjang dan taugeh. Makan dengan belacan dan cili boh atau cili padi yang ditumbuk dengan garam.
Style orang Terengganu makan laksa ni dengan tangan tau, bukan dengan sudu.
penah rasa sekali. tapi time tu ingat kuah laksam tapi makan dengan laksa..
ReplyDeleteHaah. Sama je siti. Boleh jugak makan ngan laksam.
Deletebaru tahu terengganu ada laksa.. dia macam laksam lah kan kiranya
ReplyDeleteYup.kuah dia sama la ngan laksam.
Deletelaksa terengganu kuah merah... kuah putih asal kelate... tapi makan dgn kuah putih memang lagi sedap
ReplyDeleteHaha. Yeke. Sebab mak ayah memang asal org tganu dan dari kecik memang makan laksa kuah putih.ingatkan asal terengganu.
DeleteAyah asal kelantan,mak asal terengganu tapi dari kecik makan kuah putih kalau balik terengganu
DeleteTerengganu mmg ada 2 jenis kuah putih & kuah merah..yg kuah putih kt kelantan tu laksam..
ReplyDelete