Para Pengikut..

Thursday 7 May 2020

Segment Share Resepi Perintah Berkurung by Mamapipie & Cariblogger - Resepi nasi minyak gulai ayam Terengganu style

Salam uollss..

Dah berhari-hari saya plan nak join segment Mamapipie ni tau. Hari ni baru berkesempatan. Sepanjang PKP ni mesti kaum ibu sibuk di dapur kan. Macam-macam resepi lah yang cuba masak. So apa kata para ibu sekalian jom lah kita support segment Mamapipie ni. Boleh klik banner di bawah okey.



Resepi nasi minyak gulai ayam Terengganu style

Di Terengganu lazimnya nasi minyak dimakan dengan kuah gulai ayam, acar timun dan sambal belacan. Kalau ada ikan kering lagi ngam lah. Ni merupakan lauk kegemaran saya kalau nak masak nasi minyak. makan memang bertambah-tambah. Okey jomlah tengok macam mana cara-caranya.

Resepi Nasi Minyak

Beras Basmathi 3 cup
 ( Sukatannya 3 cup beras = 3 cup setengah air + 1 cup susu cair)
Minyak masak setengah cawan
Planta 1 1/2 sudu

Kayu manis 1 batang
Bunga lawang 5 biji
Buah pelaga 7 biji
Bawang besar 1 biji - hiris
Bawang putih 4 ulas - ketuk
Halia 3 inci - ketuk
Daun pandan 4 helai - simpul
Garam 2 sudu kecil.

Masukkan minyak dalam kuali diikuti planta. Lepas tu tumis kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau. Seterusnya masukkan bawang putih, bawang besar, halia dan daun pandan.  Kacau sampai naik bau yang harum semerbak. Jangan sampai hangit pulak bawang tu yer.

Masukkan air dan susu. Dah mendidih masukkan garam. Lepas tu tuang dalam rice cooker yang ada beras yang dah dibasuh tu. Kacau-kacau sikit tekan on suis. Nanti dah masak cucuk tiga lubang guna chopstick. Masuk kan pewarna kuning. Biar kejap pastu gaul nasi tu. Tapi kalau tak suka pakai pewarna pun terpulang.

Resepi Gulai Ayam

Ayam dibasuh bersih
Santan
Kayu manis 1 batang
Bunga lawang 5 biji
Buah pelaga 7 biji
*Bawang besar 1 biji
*Bawang putih 3 ulas
*Halia 2 inci
*Lengkuas 1 inci
Cili boh 4 sudu / blend cili kering
Rempah gulai 2 sudu
Kerisik dua sudu
Ubi kentang

Masukkan minyak, dah panas tu masukkan cili boh. Gaul sampai garing. Lepas tu masukkan kayu manis, pelaga dan bunga lawang. Kemudian baru masukkan bahan-bahan bertanda * yang dah diblend dan rempah gulai. Rempah ni saya beli kat pasar siap dah.. Bila dah naik bau masukkan ayam dan ubi kentang. Gaul dulu kejap pastu barulah masuk santan dan air. Masukkan kerisik. Kerisik ni menyedapkan rasa kuah tu. Bila dah mendidih boleh masukkan garam, gula dan perasa.

Ok done. Resepi simple tapi sedap. Selamat mencuba.


5 comments:

  1. Selamat bersegmen 😊

    Jemput join segmen ya 😊

    https://ejulz.blogspot.com/2020/04/segmen-ucapan-buat-frontliners-covid-19.html?m=1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah segmen lagi. Ok nanti free iza singgah =)

      Delete
  2. wow menarik segmen macam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah kan. Boleh join jugak awak =)

      Delete
  3. Waduh sedapnya Nasi minyak bersama Gulai ayam Ni. Teringin pula mama nak cuba.. terima kasih join Segment mama.. good luck ye.

    Mama x jumpa bloglist. Minta masykkn blog penaja Dlm bloglist ye

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...