Para Pengikut..

Friday, 12 February 2021

Jejak Seni Warisan di Kota Lama Duyung

Salam uollss.

Hari tu saya ada bawa student melawat rumah tradisi di Pulau Duyung,  Kuala Terengganu. Actually setiap kali ada subjek Basic Drawing saya akan bawak diorang untuk hayati kesenian yang terdapat di kawasan tersebut. Sebelum ni pernah bawa diorang ke Muzium Negeri Terengganu dan rumah tradisi Kat Losong iaitu Rumah Warisan Haji Su. Kali ni bawak pergi Pulau Duyung pulak.


Macam biasa di musim pandemik ni nak masuk kena scan MySejahtera. Pakai mask sepanjang masa,  bawa hand sanitizer okey. Ada guard yang jaga kat rumah ni.


Saya memang suka pergi rumah tradisi macam ni. Meninjau dan menghayati elemen-elemen traditional yang terdapat pada dinding,  pintu,  atap,  tingkap,  lampu..semua lahhh.


Cantik kan ada beranda macam ni. 


Perabot yang ada pun sangat klasik.


Pelita zaman dahulu kala.

Hiasan dinding.


Pintu-pintu rumah dulu kebanyakannya berlubang macam tu kan. Kenapa yer? Agaknya nak memudahkan pengudaraan. Atau senang kalau ada yang ketuk pintu bolehlah mengintai tetamu mana yang datang. Heheh.


 Sebenarnya nak bergambar berlatar belakangkan anyaman dinding kat belakang.





Ceewah. Feeling kejap. Tq student layan saya bergambar. Hehe.


Permandangan rumah dari hadapan. Korang kalau datang Kuala Terengganu singgah lah rumah ni tau. Macam haku plak tuan rumah yer nak jemput-jemput bagai. Haha. Tapi memang open to public. Korang sangat dialu-alukan. Bawak anak-anak kita hayati warisan,  sejarah melayu kan.


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...