Salam uolls.
Salam 5 Ramadan. Sebenarnya ayam ungkep ni saya masak sebelum puasa hari tu lagi. Tetiba tengok ada gambar kat gallery hp. 1st time masak menu ni. Resepi Google jer. Mudah sangat. So kita simpan sini sebab kadang-kadang mati idea tak tahu nak masak apa sebab ayam antara haiwan wajib ada stok dalam fridge. Haha.
RESEPI AYAM UNGKEP
Beberapa ketul ayam dibersihkan dan ditoskan.
3 ulas bawang putih
Setengah inci halia
Setengah inci kunyit hidup
Garam sikit
4 bahan atas ditumbuk dan dilumur pada ayam. Perap dulu biar meresap pada ayam.
3 ulas bawang merah
1 sudu ketumbar
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
Cili padi 2 biji
1 keping asam gelugur
2 serai diketuk
Kisar halus semua bahan kecuali serai tu. Panaskan minyak lepastu tumis bahan kisar dan serai. Kemudian masukkan ayam yang diperap. Tambah sedikit air. Perasakan dengan garam dan gula.
Makan dengan nasi panas-panas. Sedapnya.
Garam sikit
4 bahan atas ditumbuk dan dilumur pada ayam. Perap dulu biar meresap pada ayam.
3 ulas bawang merah
1 sudu ketumbar
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
Cili padi 2 biji
1 keping asam gelugur
2 serai diketuk
Kisar halus semua bahan kecuali serai tu. Panaskan minyak lepastu tumis bahan kisar dan serai. Kemudian masukkan ayam yang diperap. Tambah sedikit air. Perasakan dengan garam dan gula.
Makan dengan nasi panas-panas. Sedapnya.
terliur tengok...
ReplyDeleteops puasa...
Haha. Opss.
DeleteMakanan pebret
ReplyDeleteSedap3
Sedap. 1st time makan. Pasni boleh buat lagi.
DeleteSedapnya nampak.. nyummm 👏👏
ReplyDeleteTak pernah makan masak ungkep ini.. cam menarik..
ReplyDeleteNyum nyum nyum. Sedapnya.
ReplyDeletelooks so good even ray x penah rasa
ReplyDelete