Para Pengikut..

Monday 31 May 2021

Resepi Nasi Dagang Terengganu

 Nasi dagang ni one of my favourite dish jugak. Yelah orang Ganu lidah pior Ganu nasi dagang mestilah dihati. Ceewah gitu. Haha.

Dulu-dulu zaman bujang duduk dengan mak kan mak selalu masak nasi dagang,  tapi yelah mak arung nasi bangun 3, 4 pagi kot. Kita masa tu kat bulan bintang lagi. Haha. Dah kahwin duduk sendiri barulah terhegeh-hegeh belajar masak. Tapi zaman now resepi dihujung jari kan. Ko pilih jer mana resepi ko nak cuba. Tinggal menjadi dengan tak jer. Haha. Ampun. Kalau tak jadi tu usaha lagi. Jangan putus harap. Hehe. Saya pun baru 5, 6 kali kot masak nasi dagang ni. Bila dah buat tu barulah rasa eh, tak lah leceh sangat. Ok dah habis membebel jom kita tengok resepi.

RESEPI NASI DAGANG

1kg beras siam wangi

2 cawan santan pekat 

1 cawan air

7 ulas bawang merah ( dihiris)

3 inci halia (dihiris kecil)

2 sudu kecil halba (direndam dalam air panas kejap)

Garam

Gula


Cara-cara:

Mula-mula rendam beras dalam besen. Rendam sampai tenggelam la beras tu. Dalam 8 jam. Saya rendam malam tu siap-siap untuk makan pagi esk.

Didihkan air dalam pengukus sampai mendidih. Masukkan beras ke dalam pengukus. Kukus sampai wap kepul-kepul naik. Dalam 20 hingga 30 minit macam tu.

Bila dah naik wap tu,  angkat dan letak dalam bekas besar sikit. Siram beras tu dengan 1 cawan santan pekat dan 1 cawan air hingga sekata.

Bila dah sekata masukkan bawang, halia dan halba. Gaul sekejap kemudian masukkan semula dalam pengukus.

Sementara tu 1 cawan santan pekat lagi tu masukkan garam dan gula. Kacau sampai gula dan garam hancur.

Apabila nasi dah masak angkat nasi dan masukkan dalam bekas sekali lagi gaulkan bersama santan bergaram gula tadi. Kami di Terengganu panggil teknik gaul-gaul ni 'arung'. Bila dah sebati biarkan sekejap dalam 5 minit supaya santan meresap dalam beras.

Kemudian kukus sekali lagi. Kukus sekejap kemudian boleh angkat dan hidangkan. Ada orang last step tu dah tak kukus dah. Tapi saya akan kukus supaya nasi lambat basi.

GULAI IKAN TONGKOL/AYA

Bahan A :

1 ekor ikan tongkol. Saiz sederhana. Saya guna aya hitam.

Asam gelugur 3 keping dan garam untuk direbus ikan.

Santan

Bahan B : Gaul sebati dengan air panas.

2 senduk besar cili blend tu.

3 sudu besar rempah nasi dagang (saya beli kat pasar cakap nak rempah nasi dagang)


Bahan C : Dikisar

10 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

1 inci halia

1/2 inci lengkuas


Bahan D : 

2 keping asam gelugur

4 inci gula melaka

1 sudu kerisik (optional)

Cili padi sebanyak mana korang suka

Garam secukup rasa

Minyak untuk menumis.

Ikan aya yang dah dipotong dan dibersihkan direbus bersama asam gelugur dan garam kasar. Nak sedap rebus la malam tu sebelum masak gulai esok pagi.

Untuk gulai ikan aya mula-mula tumis Bahan B. Minyak lebihkan sikit. Tumis sampai naik bau dengan api sederhana sampai pecah minyak. Kemudian masukkan bahan C. Tumis lagi.

Masukkan santan dan air. Saya masukkan air hasil rebusan ikan. Cuma kena rasa la nanti sebelum masukkan garam dan asam keping. Takut nanti terlajak masin pulak. Kacau selalu jangan sampai santan tu berketul.

Kemudian bila dah mendidih masukkan ikan. Masukkan gula melaka, kerisik dan perasa. Garam tu pandai-pandai la. Kalau dah cukup masin hasil air rebusan ikan tadi tak perlu tambah garam dah. Last sekali masukkan cili padi. Yang ni masukkan bila gulai dah masak. Okey dah siap gulai ikan aya.

ACAR MENTAH

Timun dihiris panjang.

Kobis dihiris nipis.

Carrot dihiris panjang dan kecil.

Cili besar merah dihiris.

Bawang besar dihiris.

Cuka 

Gula

Garam

Gaul semua dengan memasukkan cuka,  gula dan garam. Acar ni saya suka rasa manis-manis pedas. Terpulang pada selera rasa masing-masing.

Dah siap boleh dihidang dan dimakan. Jangan lupa tambah nasi yer. Hehe.


2 comments:

  1. nanti saya balik buat pulok deh =P

    ReplyDelete
  2. Beres awakkkk. Cepatlah covid berlalu pergi boleh semua balik kg. Huwaaaaa.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...