Para Pengikut..

Monday, 7 July 2014

Resepi bubur lambuk Terengganu yang simple

Salam uolls..
Saya macam pelik bila ada orang cakap..suka la bubur lambuk Terengganu, lama dah tak makan bubur lambuk Terengganu. Eh?bukan bubur lambuk ni sama je eh. Lain negeri lain resepi ker? hehe..bubur ni my peberet juadah berbuka jugak la. Biasa bulan Ramadhan je makan. Tapi kitorang ni duk kampung. Kadang-kadang kalau ayah or abang lalu tempat ada pucuk paku dikutipnya bawak balik. Terus buat bubur lambuk makan petang hari. Nyumnyum. Eh,lupa tengah puasa. Hehe.
Bagi saya kesedapan rasa bubur lambuk bergantung pada kuantiti bahan-bahan yang sama padan dengan kuantiti nasi. Kalau nasi banyak ikan sikit tak sedap jugak. Kalau nasi sikit , terlebih lada hitam pun tak sedap jugak. Nanti rasa pedas tu hilangkan rasa manis ikan. Eh,yeke. Macam tu je la pendapat saya. Hehe.
Saya pun bukan pro sangat. Biasa tolong mak je kat dapur. Puasa kali ni baru masak sendiri. Nasib baik la cukup rasa semua, asben ai kan juri tetap masterchef. Muahaha. Saya main agak-agak je pun. Dan tak masak masin sangat. Cuma saya tumbuk garam+lada bubuh dalam pinggan. Coz saya suka bubur yang pedas dan terasa masin sikit. Asben kan tak leh masin sangat. Tawar dia ok je. Jadi ikut tekak juri masterchef la. Haha. eh,panjangnya bebel. Ni nak bagi resepi ke tak ni. Haha. Saya masak untuk 3 orang. Cukup setiap orang makan 2 pinggan masa berbuka, then panaskan masa sahur makan 1 pinggan setiap orang. Hehe. Pendek kata pandai-pandai la agak. Ni semua sukatan saya agak-agak jer pun.
Resepi bubur lambuk versi saya.
Bahan-bahan:
Beras 1pot setengah (pot kecik)
Air untuk rebus beras. Eh,rebus ke.
Pucuk paku dan pucuk-pucuk lain
Santan
Bawang merah 4 ulas
Halia 2 inci
Lada hitam 2sb
Ikan selayang 1 ekor (saiz besar)
Budu 1 senduk
Garam dan bahan perasa
Mula-mula rebus beras. Rebus dalam periuk besar untuk masak bubur lambuk terus. Atas dapur gas, bukan rice cooker tau. Air lebih dari separuh periuk la. Tak ingat pula berapa minit. Tapi tengok nasi tu dah masak tutup la api.
Rebus ikan. Kami biasa guna ikan selayang sebab isi manis. Rebus letak garam sikit. Dah masak ikan tu toskan dan asingkan tulang.
Tumbuk lada hitam. Taknak lumat sangat pun takpe. Kemudian tumbuk halia dan bawang sekali ngan lada hitam tu. Dah lumat semua masuk kan ikan. Tumbuk skit-skit je la. Ikan kan dah lembik.
Ok. Now masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi dalam periuk beras. Kacau sebati. Dah mendidih masuk kan santan. Saya letak satu senduk santan pekat. Kacau lagi pastu letak budu.
Kemudian bolehla masukkan pucuk paku. Kadang-kadang tak ikut step sangat pun. Main campak je. Haha. Asalkan rasa tak kelaut.
Pastu letak garam dan serbuk perasa sesedap rasa. Boleh jugak tumbuk ikan bilis bubuh sekali. Alamak. Tak letak gambar pun dah terbayang bubur lambuk.

7 comments:

  1. bahan utama adalah budu. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. asma : betol2.takdok budu xdok umphh la.haha.

      Delete
  2. Saya pelik bila member kelate kabo di kelantan mmg x de bubur lambuk n mmg dia x makan bubur lambuk nie haha...

    Mareng try makan bubur lambuk KL, ternyata bubur mak jugak paling sedak huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HH : agaknya dia panggil nama lain kot.

      Bubur lambuk mak memang terpaling sedap kan.

      Delete
  3. Simple je rupenye resepi kak Iza. Thanks share. :)

    ReplyDelete
  4. Ana : ha ah.simple je yang.awak pun leh buat.hehe.

    ReplyDelete
  5. buat seperiuk besar kt umah abg mat hr tu..sdpnye mkn smpai bertambah2.. pucuk tu kitorang cmpur mcm2 pucuk.. pucuk kayu manis, pucuk kadok,.. letak sotong skit.. yummy.. tungu bubur edisi kampung plokkk

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...