Salam uollss..
Kek coklat ni favourite saya tau. Tapi tak pernah pulak buat. Resepi selalu jer share dan screenshot save dalam hp. Malam ni tiba-tiba teringin nak makan. Tengok bahan-bahan cukup terus masuk dapur. Telur pulak takde. So google cari resepi tanpa guna telur. Alhamdulillah moist sangat. So simpan sini next time kita try buat lagi.
RESEPI KEK COKLAT
1 Cawan tepung gandum
Setengah sudu soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
Setengah cawan serbuk koko
2 sudu besar susu tepung (saya guna susu tepung fernleaf)
1 cawan gula perang
1 1/4 cawan air sejuk dari fridge
1 penutup esen vanila
Secubit garam
1/2 cawan minyak jagung
1 sudu kecil cuka
Langkah-langkah penyediaan:
Ayak tepung, soda bikarbonat, baking powder, tepung susu, garam dan gula perang dalam bekas. Kacau perlahan-lahan.
Masukkan air sejuk, minyak dan esen vanila kemudian last sekali cuka. Kacau dengan whisk sampai adunan dah tak berketul.
Panaskan oven suhu 160°c.
Tuang adunan ke dalam loyang yang dah di gris dengan mentega. Bakar dengan suhu 160°c dengan api atas bawah selama 30 minit.
Untuk topping tu masak coklat bar dan butter dengan kaedah double boiler. Dah masak tuang atas kek dan deco sesuka hati anda 😋
No comments:
Post a Comment