Para Pengikut..

Sunday, 5 December 2021

Resepi Kek Coklat Puding Karamel

Rasanya dah kali ketiga buat kek ni. Dua-dua part atas dan bawah tu my fav. Bila digabungkan sekali super fav la. Hehe. So kita save resepi kat sini unutk rujukan kelak.

Resepi Kek Coklat Puding Karamel

Bahan-bahan :
3 sudu gula - Cairkan dalam loyang atas api yang perlahan. Kacau sambil diratakan biar karamel tu sekata menutupi loyang tu.
Bila gula dah cair dan berwarna kekuningan tu angkat sejukkan. Jangan sampai gula tu warna gelap tau.

Puding Karamel

1 cawan susu pekat (Kurangkan kalau tak suka manis sangat)
1 cawan susu cair
3 biji kuning telur
1 Sudu teh esen vanila.
Blend sampai sebati. Kemudian tapid dan tuang atas loyang tadi.
Kukus dalam masa 30 minit. Saya tutup periuk kukusan dengan kain untuk mengelakkan wap air masuk dalam loyang tu. Atau nak tutup dengan aluminium foil pon boleh jugak.
Angkat dan letak tepi. Sejukkan dalam suhu bilik 20 minit. Nanti dah sejuk lorek-lorek dengan garfu.

Kek coklat
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cwn minyak masak
3/4 cawan gula
1 cawan serbuk koko.
3 biji telor
Kacau semua bahan diatas hingga sebati.

1 cwn tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

Ayak 3 bahan diatas dan adun sekali dengan adunan cecair coklat tu. Tuangkan adunan ke dalam loyang karamel tadi. Kukus 50 -60 minit atau sampai masak. Nak tau masak ke tak cucuk dengan garfu kalau dah takde coklat cair melekat di gafru tu dah masak la tu.

Dah masak angkat dan sejukkan. Dah sejuk nanti terbalikkan kek tu. Yummyyyy. Letak dalam fridge makan sejuk-sejuk tau.




Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...