Para Pengikut..

Wednesday, 16 February 2022

Resepi menu berpantang lepas pembedahan.

Salam uollss..

Dah lama peram entry ni tau. Now hari ni ada masa lebih sikit kita post lah untuk bacaan hari mendatang. Hee.

Korang dah baca entry sebelum ni? Boleh baca dulu yer kalau nak tahu sejarah operation saya nih.

Operation laparoscopy.

Alkisahnya hari saya discharge tu masa tu asben demam dan sesak nafas. Kesian sangat. Actually dari sebelum saya warded lagi demam. Saya ke hospital dengan grab. Balik ke rumah lepas discharge pun dengan grab. Nasib baik anak saudara ada tolong temankan. Asben memang tak larat nak handle rumah. Then keesokan harinya asben pergi klinik sampai kena refer kat hospital then warded. So keseorangan saya berpantang. Nasib baik berjiran dengan mak kan. Ayah akan belikan ikan, mak siang ikan siap-siap. Saya masak sendiri jer. Bakar ikan guna AF. Tq AF yang banyak berjasa. Haha.


Nak dijadikan cerita seminggu sebelum operation tu saya terrajin plak blend paste untuk bawang merah, bawang putih dan halia. So masa berpantang tu senang jela paste dan ready.

Masa berpantang setiap hari saya akan makan oren. Elok untuk membaikpulih luka. Pilih oren yang manis-manis. Ikan pulak biasanya ayah belikan cencaru dan selar. Ikan tu just lumur dengan halia, bawang putih dan bawang merah. Masuk sedikit garam. Lepastu bakar. Saya akan lumur ikan 3-4 ekor sekaligus. Tak la banyak kerja sangat nak prepare untuk masak.


Untuk sayur pulak saya beli sawi, carrot, brokoli. Masak pun simple jer. Tumis bawang putih, bawang merah. Saya guna minyak jagung. Masukkan air then sayur. Kalau nak pedas skit tabur serbuk lada hitam. Saya blend siap-siap lada hitam so kalau nak masak tumis sayur macam ni senang. 


Bawang putih elok untuk buang angin. Saya hiris bawang putih goreng garing. Sejukkan then simpan dalam bekas kedap udara. Boleh makan dengan nasi.


Kalau tak nak lauk berkuah sangat saya buat sawi masak sos tiram. Aduh sedapnya😋


Seminggu lepas operation saya tanya mak boleh makan ikan kering ke. Mak cakap boleh. Saya try la bakar ikan kering ikan selar. Rasa sikit ok je takde gatal-gatal. So saya makan la berselera sikit makan nasi. Hehe.


Selain tumis sayur, boleh jugak tumis ikan. Sama jugak konsep campak-campak ni. Bahan utama haruslah halia, bawang putih dan bawang merah.

Then ada kelapa parut. Saya buat sambal. 
Tumbuk lada hitam sikit, bawang putih dan halia, masukkan isi ikan kering. (Make sure dah lulus ikan kering). Ha tu jela. Sedap makan dengan nasi panas-panas.


Ni la rupa dia sambal orang pantang tu. Hehe.


Ni repeat lagi sambal sebab ada kelapa parut.


Alhamdulillah lepas dua minggu berpantang tu saya try bakar ayam pulak. Tapi makan part isi jela. Macam biasa kalau rasa ok takde gatal-gatal saya proceed je makan macam biasa. Selesai berpantang dengan jayanya walaupun berseorangan. Ceewah gitu.

Tq sudi baca. Boleh drop komen macam mana style korang berpantang pulak🥰







8 comments:

  1. gws iza selamat berpantng

    ReplyDelete
  2. namak menyeerakan walaupun lauk berpantang. semoga cepat sihat ye

    ReplyDelete
  3. Waktu pantang makan nasi panas-panas dengan ikan bakar. Ikan jenis isi putih jer. Kadang buat sup lobak putih. Buah orange wajib sebelum jamah nasi. Simple mcm tu je style cara :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. cuma lobak tak try pulak. next time boleh cuba plak. tq sharing.

      Delete
  4. awk, saya pun akan buat laparscopy minggu ni.
    nak tanya.. start hari ke berapa boleh makan nasi dan lauk2 macam ni selain bubur?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tak makan bubur sis. balik rumah terus makan nasi biasa tu

      Delete
  5. Anonymous5:18 pm

    Nak tnya,,sis berpantang brp lama ye utk laparoscopic ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...