Para Pengikut..

Klik Me =)

Thursday, 12 June 2014

Jejalan ke Kuantan

Salam uolls..

Hari Khamis lepas saya ambik cuti. Lama tak cuti jalan-jalan. Sebenarnya dah lama plan nak pegi ni. Konon nak pegi honeymoon la. Tapi sebut honeymoon ni saya terbayang tempat yang tenang je. Yang macam pegi pulau ke tapi dah nama ni macam pegi shopping je kempiskan wallet so tak aci la kita panggil honeymoon eh asben. Kikiki. Dua-dua ikat perut berjimat konon nak pegi shopping raya. Tahu je la kat Kuala Terengganu ni tak banyak choice untuk baju laki. Terutama buat asben ai yang cerewet tuh. Okey. Jadi mari puaskan hati beli apa yang dihajati. Bukan selalu pun shopping banyak-banyak cengini. 

Khamis asben ambik cuti. Even kerja sendiri tapi nak cuti punyalah susah. Bukan susah apa, dia yang susah hati. Teringat kat bengkel je sokmo. Takpela. Khamis je eh cuti. Jumaat memang tak kerja dah. Kul 9.00am bertolak. Mandikan my bff dulu. Comot sangat haih. 


Singgah Watson dulu konon nak beli minyak rambut asben je. Tapi dah terjebak macam-macam dibeli. 

Haha. Eh, aiolls siap terjebak buat kad watson lagi. Sebab kad takde lagi. Dapat bodek banyak free gift pulak. Hahaha.

 

Sampai Paka singgah makan nasi lemak ayam goreng berempah. Asben dah lama bagitahu nak ajak makan sini coz sedap katanya. Okey la rasa. Boleh tahan la. Nasib baik tak ngantuk kan makan lemak.


Sampai je sana dalam jam 1.00 pm lebih terus pusing-pusing carik hotel. Kitorang tak booking pun. Kira terjah jer hotel bajet yang ada. Lagipun nak tido 1 night je pun. Jumpa hotel Classic tanya nasib baik ada kosong.

Naik bilik yang mengadap sungai Kuantan. Terus keluarkan barang-barang yang dibeli tadi. Hambik ko, macam nak travel banyak hari je. Siap beli travel kit lagi asben oiiii. Eye mask tu saya beli sebab mata sembab giler uollss. Sebenarnya saya sakit mata. Dah seminggu mata bengkak masa pegi Kuantan ni la baru nampak merah-merah. Pasrah je la ai. Huhuhu.


Hasil buat kad ahli dapat macam-macam free gift. 

Mula-mula jom kita selfie kat cermin dulu. Bhaha. Biasalah pompuan dan cermin memang tak dapat dipisahkan kan. Lagi besar cermin lagi lah bff. Haha.


Asben belakang duk tilik apa khusyuk sangat tuh.

Photobomb. Sengaja nak rosakkan selfie ai kan.

Comel pulak heater tu.

Ok je la bilik ni. Selesa untuk tido satu malam. Yang penting bilik air selesa.



View dari bilik kitorang. Belakang tu sungai Kuantan.

Ada la TV sebijik. Siaran Astro pun ada. So tak la bosan sangat. Ceh, macam la lama sangat stay. Thehehe. 

Bancuh tea o ngan kopi dulu. 


Bersiap-siap untuk keluar pulak. Petang ni plan nak terjah mall. Nak carik ECM tak jumpa. Bhahaha. So pegi Berjaya Megamall. Tak menarik sangat pon. Then makan KFC kenyang-kenyang.

Kemudian tempat wajib pergi adalah Teluk Cempedak. Mula-mula nak pegi malam, tapi malam ni nak pegi ECM, nak jumpa my bff Asma lagi lepak-lepak ngan Asma. Takpelah Teluk Cempedak waktu malam, next time kami terjah okeyyyy.


Lepas maghrib follow Asma ke ECM. Ambik ko, sampai mall tutup pon tak puas hati lagi membeli. Huwaaa. So,  kitorang beli mana yang sempat esok nak datang lagi. Dah kenal jalan kan. Muahaha.

Kemudian ajak Asma ngan adik beliau makan ikan bakar kat Ana Ikan Bakar Tanjung Lumpur. Ni la yang duk femes sangat orang sebut tuh. Ramai sangat orang. Nasib baik ada meja kosong.

Asma - Skulmate dari zaman u dulu. Dia orang Kuantan. So, alang-alang pegi Kuantan ajak dia lepak skali. Lama tak jumpa. Macam-macam story. kalau ramai-ramai lagi best kan. Hukhuk.

Us..asben bukan suka bergambo sangat. Tak kisah pon dia gambonya takde. 




Ikan kerapu sweet sour sampai dulu, kitorang ni dah habis makan nasi dengan ikan baru lauk lain sampai. Ratah la jawabnya. Tapi tom yam cini sangat sedap.


Siap makan tengok awal lagi ajak diorang pegi lepak-lepak kat benteng. Ramai orang mancing kat sini. Kitorang sukahati gelak-gelak hope pak cik pancing tak marah. Hahaha.

Gossip time, asben duk atas bangku jauh skit. Terima kasih sudi bagi masa aiolls lepak ngan kekawan. Biasa turn awak je kan. Ni turn saya plak. Heeee..



Balik hotel selongkar baju t-shirt yang dibeli. Tak puas hati betol. Tak sempat jelajah banyak kedai. Next time pegi lagi eh asben.


Bangun pagi sebenarnya kitorang dapat breakfast. Tapi aiolls malas nak turun. So, minum air jela. Hehehe. Check out jam 11.00am terus menuju ke ECM sambung shopping.


Eh, ralit sangat kot aiolls shopping takde pon gambo kat mall.  Singgah kedai hp beli charger. Charger saya dah tak detect. Kecik hati. Baru lagi kot. Agaknya selalu terhempas kot.

Masuk Daiso je dah setengah jam. Suka sangat barang-barang kat Daiso no. Comel-comel jer. Haha. Asben dah geleng-geleng dah tengok bini dia. Memang tak bleh masuk tempat comel-comel macam ni. Tapi nak beli takot pulak. En.beliau dah warning datang Kuantan beli yang dah plan jer. Baiklah. Baiklah.

Tapi bila dia beli takpe pulakkkkk
^_________^

Asben beli. Senang katanya nak on call tengah drive. 

Beli untuk isteri same color.

Kemudian pusing-pusing sampai lenguh kaki. Tau je la seorang Mohd Zulriduwan kalau shopping atau sekadar window shopping memang tak tau penat. Nasib baik ingat lagi isteri di sebelah. Muahaha.

Dah settle shopping naik kat food court makan nasi kukus.

Kemudian tak tau nak jalan mana. Tengok jam aal lagi. Sebab budjet nak sampai rumah malam. So dia ajak pusing-pusing dulu. Suami cakap "Jom g tengok buaya". Muahaha. Macam takde tempat lain nak dating kan. Takpelah tengok buaya pon buaya lah.

Taman Teruntum macam mini zoo la. tapi masuk tak payah bayar pon.



Serius pertama kali kot tengok binatang neh - burung unta-





Okey..kemudian alang-alang dah pegi kat Teluk Chempedak singah la kejap shopping kempiskan wallet. Belikan something untuk family.

Pastu barulah gerak balik. Maghrib singgah kat Mesra Mall. Beli hadiah untuk wedding kawan asben. Eh, tiba-tiba asben ajak tengok wayang. Tak tau nak tengok citer apa. Tengok Edge of Tomorrow. Best jugak citer ni. Cuma asben pening skit tengok. Haha. Aiollss nak wat review pon tak tau nak start macam mana. Tapi kalau korang yang suka citer yang perlu berfikir perlu kerah otak tu skit boleh la tengok. Kalau korang suka citer yang santai-santai tu bukan pilihan lah. hehehehee.



Dah tengok wayang terus balik rumah. Alhamdulillah dah settle jalan-jalan habiskan duit kita. Hahaha. Daaaa..


6 comments:

  1. Seronoknye jalan2.. ^__^

    ReplyDelete
  2. Ana : hehe.seronok.duit pun seronok je kuar.bhaha.

    ReplyDelete
  3. pesal tak btau dtg kontan? klau tak boleh jd tourist guide..hehehe..

    mila yg duk kontan pun xprnah masuk mini zoo teruntum :p

    ReplyDelete
  4. mila : hehe.tula.kita duk ganu pon xpenah g zoo kemaman tu.hehe..g sekejap je mila. xdang jalan puas2 pun.Huhu.

    ReplyDelete
  5. daiso best awk, kt sini pun ade daiso. yg best barang kedai die semua rm 5..

    ReplyDelete
  6. sis : tau takpe awk.rasa nak borong macam-macam tau.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...