Para Pengikut..

Saturday, 10 February 2018

Resepi rendang daging sedap

Salam uollss..

Breakfast tadi makan nasi kunyit berlaukkan rendang daging. Mak saya la punya plan setiap pagi Jumaat nak masak beria katanya. Jumaat lepas nasi kerabu, hari ni nasi kunyit. Sebab rumah mak, saya dan rumah kakak dekat-dekat, bolehlah nak kongsi tenaga masak. Kali ni mak tanak nasi saya masak rendang daging. Pastu dah bosan jugak asyik rasa rendang sama jer. Then kita gugel resepi. Biasa saya suka resepi dari blog aunty Azie Kitchen. Memang sedap-sedap masakan kalau ikut resepi aunty Azie. Cuma saya olah ikut suka hati saya. Haha. Biasa tak buh jintan dan ketumbar. Kali ni try letak jintan dan ketumbar pulak.

Rendang Daging Sedap

Bahan-bahan:
1 kg daging
6 sudu besar cili kisar
Santan (1 biji nyior)
2 sudu makan kerisik
2-4 helai daun kunyit-hiris halus
Garam, asam gelugur dan gula

Bahan 1:
9 biji bawang merah
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan 2:
2 inci lengkuas muda
7 batang serai - hiris
1 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan (resepi asal guna jintan manis dan putih. Saya tak tau saya guna tu jintan apa. Hahahha)

Cara cara:
Kisar bahan 1. Kemudian kisar bahan 2.

Tumiskan bahan 1 hingga naik bau, then masukkan cili kisar. Masak sampai pecah minyak. Masukkan bahan 2 dan kacau hingga wangi.


Jangan lupa asam keping, garam dan gula atau apa saja perasa yang korang suka.


Lepastu dah pecah minyak tu bubuh la daging. Gaul skit pastu masukkan air. Sebab saya guna daging import punya lama la nak lembutkan daging tu.


Sebab nak makan breakfast memang saya masak malam la, takut bangun lambat. Haha. Dah siap atas dapur semua sementara tunggu kering dan empuk daging tu kita layan Syurga Yang Kedua. Bila dah hampir kering dan daging dah empuk tutup la api. Tak payah kering sangat takpe, pagi esok nak panaskan lagi.


Yummy. Pagi-pagi mak dah call takut anak dia terlajak tido. Haha. Pastu bawak rendang daging ke rumah mak, tukarkan dengan pulut kuning. Sedapnya. Pekena ngan ikan masin pulak.


3 comments:

  1. dapnyaaa.. jumaat nie masak mende plak dok tahu.. T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. HH..weken ni plan nak balik Dungun awak, so takde makan best2.hahah.

      Delete
  2. terliur tengok gambar :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...