Para Pengikut..

Monday, 23 May 2011

Kau fikir kau blogger femes semua orang suka?!!

Macam dah jadi penyakit kan. Asal ada blogger femes je mula la virus-virus menular kat mereka. Hokeh. Jangan salah faham dengan statement ini.

Isu : Blogger kena hentam pasal pemakaian dan penampilan.

Masa follower baru ratus-ratus takde pun yang tegur pasal pemakaian dan penampilan. Bila dah punya follower ribans mula la muncul cik dan encik very da annoyin'.

'Blogger tu bukan cantik pun, aku tau dia edit gambar kasi up lighting'

'Gedik kau aku tengok blogger tu, pakai shawls berbelit2. Bajet Yuna la tu'

Lumrah manusia la kot.
 Memang tak pernah puas lihat orang lain atas sikit. Mula la nak jatuhkan orang lain. Tak boleh dengar berita-berita hot sikit. Mulalah nak canang seluruh dunia supaya orang tahu dia tahu serba-serbi.

Isu : Fake.

Fake ni banyak version la. Ada yang menyamar identiti. Sukarela create id orang lain terutama kat fb. Dats y kena ada copyright pada gambar. Kadang-kadang tak paham apa motif mereka buat macam tu. Saja-saja suka bila tengok manusia terpedaya dengan penipuan mereka. Tak pun mereka peminat fanatik saiko melampau hingga kan sanggup create identiti orang lain. Hokeh. Serius saya tak faham dengan golongan seperti mereka.

Kesian pulak yang jadi mangsa.


Isu : Tak faham kenapa follower kau ramai, tapi content ntah hape2.

Dah nama blog tu medium awam yang semua boleh akses. Jadi toksah la melatah bila orang lain lebih femes dari kau sedangkan kau fikir content kau bombastik.

Saya rasa setiap orang ada style tersendiri dalam berblogging. Ada yang suka tulis kisah hidup mereka hari-hari. Pergi kuliah tersalah pakai baju koyak, dingorat oleh mamat hensem di bus stop, macam-macam lagi. Ada yang suka bagi tips. Macam-macam tips dari tips pemakaian sampaila tips mengorat. (ade ke?). Ada jugak yang suka kongsi info-info. Bagi maklumat bergambar yang menerujakan. Ceritakan tentang berita femes dari surat khabar. Ada jugak golongan mak-mak hidangkan resepi-resepi. Bukan mak-mak saja. Ayah-ayah pun tak terkecuali. Huh!!
Banyak nak senaraikan satu-satu.

Begitu jugak dengan reader. Macam-macam style. Ada yang minah gossip yang suka ambil tahu kehidupan seharian blogger. Ada yang tak pernah miss entri seorang blogger yang bagi resepi memasak yang enak sedap lemak berkrim disukai ramai. Ada yang suka ambik tahu pasal info-info terbaru, berita-berita terbaru.

Ada pulak jenis tak suka.(Yang niela cik dan encik yang very da annoying!!)

 Ada yang tak suka baca blog yang bloggernya suka pamerkan muka bersaiz penuh  satu skrin laptop mukanya. 
'Meluat betul. setiap entri nak tempek muka dia. Dah la pakai shawl belit-belit ntah hape-hape. Pakai baju striking pulak tu. Tak match in langsung'
(Apela yang korang duk sibuk-sibuk sangat dengan style dorang berblog. Dorang punya suka la blog diorang)

Ada yang tak suka blog yang ceritakan kisah peribadi.
'Meluat haku, kucing dia demam pun nak cerita kat blog'
(Dorang punya suka la. Kau dengki apesal?)

Tak suka blogger yang bagi info-info.
'Eiiii. Please la. Lima tahun lepas lagi aku dah tahu pasal info ni'
(Kau ingat kau sorang ke dalam dunia neh?)

Dan macam-macam style lagi. Ada suka ada yang tak suka. Ada yang meluat ada yang teruja.

Cuma saya dapat simpulkan blog ni macam industri musik jugak. Macam-macam gaya, macam-macam-macam lenggok. Semua tu mewarnakan industri musik kita. Dan macam-macam ragam minat manusia. Ada yang suka lagu jiwang, ada yang menyampah gila. Ada yang suka lagu rock. Ada pulak yang serabut dengar lagu rock. Ada yang damai jiwa mendengarkan lagu-lagu berunsur ketuhanan. Ada jugak yang panas teliga tak boleh dengar. Yer. Pelbagai corak.

Macam blog jugak. Ada macam-macam cerita, ada pelbagai gaya. Ada yang benci itu, ada yang suka ini. Ada yang minat blogger itu, ada yang menyampah gilos.

Cuma bezanya..
Musik-Kalau tak minat tak payah dengar!
Blog-Kalau menyampah tak payah baca!

Penat haku membebel. Babai.



10 comments:

  1. Hey Dear, ANDA suka fesyen? Try beli ANAK TUDUNG JERSEY? (INNER JERSEY)

    ada free gift sempena pembukaan blogshop kami

    ada 39 warna, anda pilih sendiri, trendy menjadi kegilaan young adult, muka x nampak bulat + murah dari blogshop yg lain x percaya?

    COME AND VISIT OUR STORE : MANJA'S STATION BLOGSHOP ON9

    http://manjastation.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Euww... Garangnya kamu.. Takut den.. Nak kate kat kite letteww.. #okbai.

    Tapi betol.. kite punya blog kete punya suke hati lah kan.. Lau tak suke x yah dibaca..

    ReplyDelete
  3. HH : euwwww..tahu xpe..memang i nak kate kt HH lettewwwww....

    kankan..blog kita , kita punya suka.

    ReplyDelete
  4. manusia..mesti ade perasaan hasad dengki juakk

    ReplyDelete
  5. nadia : betol3x..lumrah manusia.

    ReplyDelete
  6. aah betol3..
    cik ana pun pernah kena kutuk dgn ANON T__T
    tapi lantaklah die nak kate ape pun..
    die dengki la tu..
    dah la xnak bg tau identiti..
    kesian die..hihi

    ReplyDelete
  7. susahnyaa jd blogger fames..apa kat jd fames student..hehe

    ReplyDelete
  8. anamizu : hee..tula..kesian dia nk femes tp tanpa nama xperlu lerr..=)

    ReplyDelete
  9. Athirah Liyana: hee...btol jugak.bek jd student femes drpd blogger femes..=p

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...