Para Pengikut..

Friday, 5 June 2015

Perjalanan TTC - Usaha dengan Clomid & Asid Folic

Salam uollss..

Entri yang telah diperam sekian lama. Kata blog ni diari versi digital kannn. Hari ni baru terasa nak post. Semoga jadi panduan untuk semua. Kita berusaha, yang menjayakannya Allah yang Maha Kuasa =)


**************
 
 
01 March 2015
 
Menyambut permulaan bulan Mac di Klinik Raihan di Dungun. Bulan lepas Doktor Raihan dah brief tentang ubat kesuburan ni. Dia bagi saya masa fikir la dulu. Balik banyak jugak saya gugel sana-sini pasal ubat ni. Yang penting nak makan dengan nasihat dan pengawasan doktor la kan. Dan doc cakap biasanya lepas setahun kawin belum ada rezeki boleh makan da ubat neh. Doktor ada cakap jugak biasa yang makan ubat ni yang ada masalah haid tidak teratur. Bila haid kita setiap bulan mendatang je olwez tu tandanya kita subur, cuma masa je belum sampai (ayat doktor neh.Hehehe)
 
So, lepas bincang dengan asben semua kita menapak la ke klinik tu. Klinik tu bukak jam 8.00am. Tapi Doktor Raihan akan datang jam 10.00am. Kalau kul 10.00am tu terus nak jumpa doc datang awal la ambil no giliran dulu. Pagi tu lepas hantar adik ipar pegi opis terus saya menunggu depan klinik. Klinik bukak jer terus terjah masuk. Dapat turn yang ke-2.
 
Balik rumah mil, basuh baju kemudian tumbuk rencah-rencah untuk buat nasi goreng sotong. Nasib baik asben jarang breakfast. Then turun untuk pegi klinik balik. mak mertua pon teman sekali. Sampai klinik tepat-tepat jam 9.45am doktor pon dah ada. Kejap je lah tunggu dapat la masuk jumpa doc.
Saya dapat dua jenis ubat. Step dia kena tunggu period datang, hari kedua period makan ubat subur (Clomid) sebijik sehari selama 5 hari. Kemudian keesokannya makan Acid Folic pulak 2 biji sehari selama 20 hari.
 
 Mula-mula doc macam tak bagi la saya ambik lagi ubat ni nak tunggu period datang jugak. Dah kita ni duk jauh. Balik pun time weekend je kan. Kalau in case lekat sebelum makan ubat ni kita sedekah je lah kat sapa-sapa. Hiksss. Doc ni positif sangat. Dia terangkanlah pasal ubat ni untuk 1 cycle.
 
 Then saya berniat untuk bertanyalah kan.."So, maknanya doktor, kalau this cycle kalau tak lekat lagi saya kena datang ...."Hahaha. Belum habis ayat terus doktor mencelah."Hish apa awak ni jangan cakap macam tu. Cuba dulu" Hehehehe. Ok doktor. "InsyaAllah, InsyaAllah.."
 
Padan muka. Kan dah kena marah dengan doktor. InsyaAllah. Ubat hanya satu usaha. Yang menjayakan usaha tu Allah yang Maha Esa dan Maha Mengetahui..Semoga Allah menjayakan usaha ini.Aamiin.

16 Mac 2015.

Ni dah hari ketiga saya makan asid folic. 5 hari sebelum tu dah makan clomid. Saya gugel jugak ada yang jadi berselera makan kan. Ada yang pening-pening efek ubat tu kot eh. Saya tak perasan la pulak efek apa-apa. Cuma masa 2-3 hari makan clomid tu asyik ngantuk je petang. Sampai tertido kat opis sebab ngantuk sangat. Jarang kot tido kat opis kecuali mengantuk yang amat.

Saya makan setiap hari waktu yang sama. Ada jugak pagi tu saya terlupa nak makan. Keke. balik kerja terus makan. Biasanya saya makan time pagi sebab jarang breakfast kat rumah, so saya minum susu ngan kurma. Then makan ubat. Around 8.30 am. Kemudian terus g kerja. Ni acid folic pun makan waktu yang sama jugak. So, waktu tu konsisten lah.

Hope makan sekali ni je and terus berjaya. Semoga Allah permudahkan. Aamiinn..

11 April 2015
 
Masuk hari ni dah 3hari delay period. Tapi kita macam tak yakin la lekat bcoz tanda2 nak period yang wajib datang tetiap bulan tu ada. Jadi pasrah la kalau period datang. Tapi 2 kali jugak la test upt.kahkah. Memang negatif la kan. Weekend ni balik Dungun so kita plan nak g klinik Raihan ambik Clomid n Asid Folic utk 2nd cycle. Standby je la bila period ni nak datang entah.

Ni update baru balik klinik. Tadi tak jumpa doc pun. Coz doc cakap next time ambik kat kaunter ubat je. Cuma doc bagi penerangan jugak tadi. For this cycle sama jugak hari ke2 period start makan Clomid 5 hari, then sambung Asid Folic sampai habis. Eh,tak tengok plak tadi berapa bijik. In case belum rezeki lekat lagi, saya kena stop makan Clomid selama 3 bulan. Bulan seterusnya baru makan pulak Clomid dengan dos yang lebih banyak. Saya ada jugak gugel blogger yang try Clomid ni. Ada yang cara makan berbeza. Bergantung pada doc la eh. Dats why la nak makan kena dengan pemantauan doc dulu. So, tu je update untuk kali ni.

Semoga Allah murahkan rezeki kami untuk mendapat zuriat yang soleh dan solehah. Aamiin.
 
13 April 2015
 
Hari ni 5 hari period delay. Tengok upt ada dua pcs lagi. So jomlah kita test mengetest. Test tu tengok macam pelik jer. Macam crowded je nampak. Ke upt ni rosak??so biarkan je la dulu atas rak dalam bilik air. Siap mandi rasa nak tengok. Eh???ada dua line???tiba-tiba konfius. Betul ke ni??ke saya mimpi??sambil nangis dalam bilik air. Kahkah. Tapi risau jugak la takut result sebenar menghampakan.
 
Siap ambik simpan letak dalam plastik. Mula-mula line tu samar-samar je, then makin lama makin terang.

 
So saya plan nak tunggu 18 April nanti hari jadi asben. Kita nak beli upt yang bleh kuar result Pregnant n brape weeks tu. Nak sepraiskan asben. Hope double line ni adalah double line yang dinanti-nantikan selama ini.
 
Perkenankan doaku Ya Allah =)

Sambungannya disini...


 
 


6 comments:

  1. alhamdulillah tahniah

    ps:maaf tadi sy terpakai akaun goggle suami.huhu.delete je yg saya taip tadi..tsilap la pulak sori ye..
    nway jaga diri ye..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah.....Tahniah awak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imah, Alhamdulillah..tq dear =)

      Delete
  3. UPT tester murah(rm1.00) dan OPK tester murah(rm1.20/pc), boleh pm atau layari blog saya kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/
    (cara penggunaan pun diberi sekali), produk sy ini menguji adakah anda hamil-(upt) dan mengetahui masa subur anda dalam usaha mendapat zuriat(opk) secara amnya, wassup /sms 0148004302

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah..tahniah fiza..rezekibaby..jaga diri baik2 dehh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...