Para Pengikut..

Sunday, 26 August 2018

Resepi bergedil sedap dan sedap

Salam uollss..

Begedil ni sedap makan dengan soto, takpun goreng dan makan begitu saja. Hehe. Dulu paling tak suka masak mee soto sebab kena buat begedil kan. Rasa mcm eii lecehnya nak buat. Pastu terlembik lah terhancur lah masa goreng. Stress tau. Open house dua tahun lepas buat soto tu pon sebab asben nak sangat makan soto. Taun ni tak buat open house cuma ajak kawan2 dan anak2 murid datang raya. Asben request lagi nak makan mee soto. Yang kita jemput tetamu tapi tuan rumah yang beria nak request makan itu ini dah kenapaaaa. Haha. Buat jugak dengan bantuan anak sedara plus kita dah dapat resepi begedil sedap confirm tak hancur masa goreng tau.

Resepi ni dikongsi oleh one of my friend kt fb. Tengok dia buat eh senangnyaaaa. Terus kita try resepi dia. So tempek sini untuk rujukan diri sendiri next time yer.



RESEPI BEGEDIL

Ubi kentang (3 biji saiz besar)
Bawang besar potong kecik2
Daun sup
Ayam cincang (beli yang dah siap tu atau cincang je isi ayam)
Kuning telur 1 biji
Cili kalau nak pedas
Garam secubit
Lada sulah

Putih telur dan minyak untuk menggoreng.
.
1. Ubi kentang hiris dulu pastu goreng. Toskan lenyek2 sampai hancur.
2. Gaul bersama bawang, daun sup, ayam, cili, kuning telur.
3. Letak garam dan lada sulah. Gaul lagi.
4. Simpan dalam fridge kejap dalam 15-30 minit supaya tak hancur masa goreng nanti.
5. Bulat-bulatkan dan penyekkan sikit, salut dengan putih telur pastu goreng.

Selamat mencuba!

2 comments:

  1. huuurm dap.. semua yang ada kentang sedap =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama siti.kita pun suka.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...