Para Pengikut..

Klik Me =)

Sunday, 21 July 2013

Ramadhan ke-7 hingga ke-11

Salam uollss.


Hari ni adalah entri edisi bumper. Mari kita rojak lima hari yang telah dilalui hingga hari ini.

07 Ramadhan.

Sahur kadang-kadang datang mood takde selera nak makan nasi berlauk tapi tetap nak makan nasi untuk tenaga sepanjang hari. Ewahh. Macam la kau keja buruh binaan kan. Jadi goreng nasi saja.



Berbuka kat rumah mak. Kat rumah mak hp duk sorok dalam handbeg jer tak keluarkan pon. Cari nahas snap gambo makanan depan ayahanda. Hehe.

08 Ramadhan

Sahur hari ni en.beliau beli nasi lemak. So aiolls tak payah masak. Yeayyy!!

Petang untuk berbuka teringin nak makan mihun goreng sebab teringat mihun goreng tom yam putih yang mak mertua masak itu hari. En.beliau pun suka. So balik kerja singgah beli perencah tom yam putih. Ktung ktang ktung ktang siap la juadah untuk berbuka yang super simple. Tapi tetap tak dapat menandingi kesedapan air tangan mak mertua.


09 Ramadhan

Bangun kul 4.00 am buntu tak tahu nak masak apa. Keluarkan semua stok ayam ikan udang dari peti ais. Tiba-tiba en.beliau rekues nak makan ayam goreng kunyit jer. Makan dengan nasi panas-panas alahai sedapnyer. 

 
Kegemaran kami sekarang neh. Kalau takde idea nak masak apa, tak tahu nak makan apa lastly bikin ayam goreng kunyit jer berselera jugak anak tekak ni ha.


Ulam-ulaman.


Buat sambal kicap feveret en.beliau.
 Ramuannya kicap pekat + kicap manis + garam sikit + gula sikit +hirisan cili + hirisan bawang merah kemudian perah sikit jus limau nipis.
Kurma jangan dilupa. Seyes saya sebenarnya kurang sikit kurma sebab kadang-kadang rasa manisnya sampai ngilu gigi. Ai is bergigi sensitif uollss. Tapi sebab kurma ni sebaik-baik makanan kan tetap makan jugak at least sebijik. Nasib baik en.beliau ni suka kurma, nak habis dah pon dalam kotak tuh =)


Berbuka pulak uolls. Saya tak tahu la ni apa nama resepinya. Konon-konon gulai lemak ala-ala kuah ikan percik boley??


Kita takde pemanggang ajaib tue (asben sila baca ayat depan tu banyak-banyak kali okeyy). Nasib baik ada pan tak ajaib. Boleh la nak panggang pon kan.

Makan nasi dengan lauk gulai atas tadi sangat menggoda okey dengan budu neh.


Ulam timun lagi. Ni sesi nak habiskan stok timun sebelum ia rosak neh.


Dan jugak terung goreng.


10 Ramadhan

Hari ni Jumaat dan sangat heaven boleh rehat-rehat di rumah. Bersenang lenang lupakan semua kerja lain yang menimbun itu kan. Tapi baju menimbun dalam bakul jangan dilupa okeyy. Haks. Ada banyak masa jadi mari kita bikin menu yang paling mengambil masa yang lama. Owhh. Ini bagi saya lah kan.

Ralit duk susun ulam konon nak deco sangat kan. Pastu eh, apesal banyak sangat ulam neh? aku ada empat orang anak kew? Ngehngeh.








Kalau buat nasi ayam jer mesti sang suami makan bertambah.
Si isteri tersenyum megah.
(ewah,ewah siap pantun dua kerat bagai)

Okes. Alhamdulillah hari ni da 12 Ramadhan pun. Tunggu minggu depan pulak baru rojak lagi entri. Muahaha.





3 comments:

  1. menyelerakan btul ka

    ReplyDelete
  2. Ana : jangan terliur pulak eh. Hehe.

    ReplyDelete
  3. betul la ija..kadang2 buntu xtaw menu nak buat apa..huhu..
    satu lagi xsmpat buat,ayam percik!huhu..tp kat umah pemanggang ajaib xde,perangan xde..haishhh....kalau merengek kat hubby xdenye dye nak belikan...bukan dye suka pun percik2 ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...