Para Pengikut..

Wednesday, 16 February 2022

Resepi menu berpantang lepas pembedahan.

Salam uollss..

Dah lama peram entry ni tau. Now hari ni ada masa lebih sikit kita post lah untuk bacaan hari mendatang. Hee.

Korang dah baca entry sebelum ni? Boleh baca dulu yer kalau nak tahu sejarah operation saya nih.

Operation laparoscopy.

Alkisahnya hari saya discharge tu masa tu asben demam dan sesak nafas. Kesian sangat. Actually dari sebelum saya warded lagi demam. Saya ke hospital dengan grab. Balik ke rumah lepas discharge pun dengan grab. Nasib baik anak saudara ada tolong temankan. Asben memang tak larat nak handle rumah. Then keesokan harinya asben pergi klinik sampai kena refer kat hospital then warded. So keseorangan saya berpantang. Nasib baik berjiran dengan mak kan. Ayah akan belikan ikan, mak siang ikan siap-siap. Saya masak sendiri jer. Bakar ikan guna AF. Tq AF yang banyak berjasa. Haha.


Nak dijadikan cerita seminggu sebelum operation tu saya terrajin plak blend paste untuk bawang merah, bawang putih dan halia. So masa berpantang tu senang jela paste dan ready.

Masa berpantang setiap hari saya akan makan oren. Elok untuk membaikpulih luka. Pilih oren yang manis-manis. Ikan pulak biasanya ayah belikan cencaru dan selar. Ikan tu just lumur dengan halia, bawang putih dan bawang merah. Masuk sedikit garam. Lepastu bakar. Saya akan lumur ikan 3-4 ekor sekaligus. Tak la banyak kerja sangat nak prepare untuk masak.


Untuk sayur pulak saya beli sawi, carrot, brokoli. Masak pun simple jer. Tumis bawang putih, bawang merah. Saya guna minyak jagung. Masukkan air then sayur. Kalau nak pedas skit tabur serbuk lada hitam. Saya blend siap-siap lada hitam so kalau nak masak tumis sayur macam ni senang. 


Bawang putih elok untuk buang angin. Saya hiris bawang putih goreng garing. Sejukkan then simpan dalam bekas kedap udara. Boleh makan dengan nasi.


Kalau tak nak lauk berkuah sangat saya buat sawi masak sos tiram. Aduh sedapnya😋


Seminggu lepas operation saya tanya mak boleh makan ikan kering ke. Mak cakap boleh. Saya try la bakar ikan kering ikan selar. Rasa sikit ok je takde gatal-gatal. So saya makan la berselera sikit makan nasi. Hehe.


Selain tumis sayur, boleh jugak tumis ikan. Sama jugak konsep campak-campak ni. Bahan utama haruslah halia, bawang putih dan bawang merah.

Then ada kelapa parut. Saya buat sambal. 
Tumbuk lada hitam sikit, bawang putih dan halia, masukkan isi ikan kering. (Make sure dah lulus ikan kering). Ha tu jela. Sedap makan dengan nasi panas-panas.


Ni la rupa dia sambal orang pantang tu. Hehe.


Ni repeat lagi sambal sebab ada kelapa parut.


Alhamdulillah lepas dua minggu berpantang tu saya try bakar ayam pulak. Tapi makan part isi jela. Macam biasa kalau rasa ok takde gatal-gatal saya proceed je makan macam biasa. Selesai berpantang dengan jayanya walaupun berseorangan. Ceewah gitu.

Tq sudi baca. Boleh drop komen macam mana style korang berpantang pulak🥰







Monday, 24 January 2022

Daniel turns 6th.

 Salam uollss.

Lamanya tak menulis kat belog nih. Hari tu sambut birthday anak mami yang ke-6 tahun. Cepatnya masa kan tiba-tiba 6 tahun. Ni bulan 3 nanti dah masuk darjah 1 dah. How time flies🥰


Tahun ni Daniel request nak kek super wing. So mami pon order la belon-belon tema superwing. Malam tu papa yang tolong deco belon semua. Nasib baik beli set belon tu dapat sekali dengan pump tu senang la tak payah susah payah tiup manual. 


Kek super wing order dengan one of my fb friend. Tiap tahun order kek ngan dia. Sedap sangat kek memang tak pernah mengecewakan. Tiap tahun mami akan order Chocolate Cake Indulgence. Memang tak pernah puas makan perisa ni kan.


Daniel suka sangat la dapat kek Super Wing ni. 

Tahun ni makan simple-simple je. Kebetulan hari Ahad tu rumah mak buat makan-makan kenduri kesyukuran sempena adik laki kahwin bulan Jun tahun lepas. So petang tu mami sambung minum petang kat rumah mami pulak. Menu kek dan kuih-kuih bergoreng jer sebab tengahhari dah kenyang makan rumah mak kan.


Tq my brother sponsor brownies dari Mamasab. Sedap sangat brownies Mamasab ni. Recommended!


Menu bergoreng ada karipap dan kuih ropa. Karipap frozen beli ngan jiran belakang rumah mak. Goreng sendiri je la. Tq adik-adik ipar tolong goreng. Kuih ropa pun my brother jugak sponsor beli frozen dengan kawan dia.


Then mami order tart telur dan creampuff.


Ni kek oren mami buat.


My adik ipar datang dari Dungun bawak tauhu begedil. Sedapnya. My favourite ni. Cicah dengan sambal kicap pedas-pedas.


Tq family mertua datang dari Dungun.




Daniel excited unboxing gift. TQ semua yang hadiahkan macam-macam kat Daniel. Semoga dimurahkan rezeki semuanya.

Alhamdulillah selesai majlis kecil dengan keluarga tersayang.

Sunday, 5 December 2021

Resepi Kek Coklat Puding Karamel

Rasanya dah kali ketiga buat kek ni. Dua-dua part atas dan bawah tu my fav. Bila digabungkan sekali super fav la. Hehe. So kita save resepi kat sini unutk rujukan kelak.

Resepi Kek Coklat Puding Karamel

Bahan-bahan :
3 sudu gula - Cairkan dalam loyang atas api yang perlahan. Kacau sambil diratakan biar karamel tu sekata menutupi loyang tu.
Bila gula dah cair dan berwarna kekuningan tu angkat sejukkan. Jangan sampai gula tu warna gelap tau.

Puding Karamel

1 cawan susu pekat (Kurangkan kalau tak suka manis sangat)
1 cawan susu cair
3 biji kuning telur
1 Sudu teh esen vanila.
Blend sampai sebati. Kemudian tapid dan tuang atas loyang tadi.
Kukus dalam masa 30 minit. Saya tutup periuk kukusan dengan kain untuk mengelakkan wap air masuk dalam loyang tu. Atau nak tutup dengan aluminium foil pon boleh jugak.
Angkat dan letak tepi. Sejukkan dalam suhu bilik 20 minit. Nanti dah sejuk lorek-lorek dengan garfu.

Kek coklat
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cwn minyak masak
3/4 cawan gula
1 cawan serbuk koko.
3 biji telor
Kacau semua bahan diatas hingga sebati.

1 cwn tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

Ayak 3 bahan diatas dan adun sekali dengan adunan cecair coklat tu. Tuangkan adunan ke dalam loyang karamel tadi. Kukus 50 -60 minit atau sampai masak. Nak tau masak ke tak cucuk dengan garfu kalau dah takde coklat cair melekat di gafru tu dah masak la tu.

Dah masak angkat dan sejukkan. Dah sejuk nanti terbalikkan kek tu. Yummyyyy. Letak dalam fridge makan sejuk-sejuk tau.




Selamat mencuba!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...