Para Pengikut..

Klik Me =)

Tuesday, 30 April 2013

Duk kaunter depan sila muka dan mulut tu manis sikit boleh??

Salam uollss..


Ini adalah pandangan dari pihak saya. Dari pihak beliau wallahuaklam. Semoga dijadikan pengajaran dan iktibar. Ewahhh iktibar macam menda yang serius je kan.

*****

Alkisahnya kereta yang claim insurans baiki di sebuah bengkel tu ada masalah. Jadi pihak bengkel dah bagitahu sebarang masalah boleh datang hantar balik dalam masa tiga bulan kan. Jadi selepas tiga hari guna en.beliau cek air viper. Rupanya takungan viper tu bocor. Letak air je air mencurah-curah ke ladang gandum.

Ok. Sabar lagi. En.beliau pun paham lah. Dah menda tu duk dalam kat enjin kan haruslah dia tak perasan kebocoran. Ok. Fine. Bawak kereta lagi macam biasa. Kemudian selepas seminggu pulak bearing tayar pulak pecah. Lalu bila naik kereta tayar depan kesan eksiden tu mulalah berbunyi ketah ketah ketah (sound efek sila bayangkan sendiri)

*****

Sebab ada varantee tiga bulan kami pun hantar semula kereta ke bengkel. Ada seorang pekerja perempuan yang bertugas kat depan kaunter. Kerani barangkali. Masa kitorang pegi tu dalam pukul 1.10 lunch hour kan. Sampai jer muka langsung tak senyum. Masam mencuka jer.

En.beliau : Kereta yang hantar hari tu rosak balik ni.
Pekerja itu : Nak complain tunggu pukul dua la. Pasal pomen semua pegi makan.
En.beliau : Kalau gitu bagi number pomen yang baiki tu.
Pekerja itu : Saya kata dah pomen pegi makan. Awak nak kacau dia tengah makan ke???
En.beliau : Saya nak number dia bukan nak kacau dia.

Pekerja itu pergi ke talipon dah call pomen.
Pekerja itu : Eh, ni ada orang nak complain pasal kereta ni. Aku kabo doh mu tengah makan dia nak number mu.

Agaknya pomen tu suh bagi je number kot. Terus pekerja itu tulis num kat kertas.


En.beliau call pomen mintak maaf banyak-banyak then cerita apa masalah kereta. Pomen tu suruh tinggal kunci dan akan baiki hari tu jugak.

Ok. Fine. Tak kisah sangat pun pasal kereta tu bila siap. Tapi geram kot dengan pekerja itu. Dah lah masa tu ada tiga orang lagi customer lain tunggu. Kau buat perangai macam tu macam nak mintak penampor jer kan. Kalau ada masalah pun janganlah sampai nak cakap kasar-kasar dengan customer. Aku rasa bos kau patut hantar kau pergi kursus Teknik-teknik Memikat Hati Pelanggan atau Teknik-teknik Berkomunikasi Dengan Baik dan teknik-teknik yang sewaktu dengannya kan. Sabar je la saya.

Ok. Sini saya cadangkan ucapan yang betul untuk awak. Kot-kot awak terjumpa blog neh kan.

En.beliau : Kereta yang hantar hari tu rosak balik ni.
Pekerja itu : Yer ke encik. Apa yang rosak encik?
En.beliau: Bearing tayar pecah, takung air viper pun pecah tak tukar.
Pekerja itu : Maafkan saya encik. Mungkin pomen yang baiki tak perasan. Pomen pergi makan sekarang. Encik tinggalkan kunci nanti saya bagi pada pomen. Ni nombor opis kalau encik nak complain apa-apa lagi boleh call pukul dua nanti. Nanti kalau kereta dah siap saya akan suruh pomen call encik direct.


Ok. Kalau kau cakap macam tu tak lah kami hangin satu badan kan. Tak pasal-pasal kami cop kau macam-macam. Sesiapa yang bekerja yang kena berkomunikasi dengan customer ni memang mencabar kan. Macam-macam kerenah customer ada. Kena handle betul-betul.

Ok. Semoga menjadi iktibar. Byee!!




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...