Para Pengikut..

Klik Me =)

Saturday, 6 April 2013

(Tutorial) Cara-cara buat blog semudah ABC

Salam uollss..


Eh, kemain kan aiollss nak bertutorial cara buat blog lagi. Muahaha. Sebenarnya entri tutorial ini ditujukan khas buat kakak saya. Nak ajar guna msj macam susah jer kan. So saya ajar step-by-step. Semoga berjaya okey. Hikss.
 
Step 1

Mudah je awak. Semudah ABC tau. Mula-mula awak kena ada account email G-MAIL. Dah ada ke belum ha? Kalau takde awak pegi ke url http://www.blogger.com

Kemudian awak akan jumpa page macam bawah ni. Kalau takde lagi emel g-mail kena sign up la.
Klik je sign-up kat ada anak panah tuh deh.

Step 2

Okes. Bila dah klik akan terus masuk page bawah pulak. Isi form tersebut. Yang part num.hp tu tak isi pon takpe awak. Nanti masa isi tu ingatlah awak punya username dan password. Kang tak leh update sebab tak ingat password pulak kang naya. Hehehe.


Step 3

Ok bila dah isi semua tu awak akan masuk ke page bawah neh. kemudian klik Back to Blogger. Now awak dah ada account g-mail boleh terus buat blog. Tengok gambar bawah tu ada tulis New Blog kat atas sebelah kiri page. Awak klik situ.

(eh, gigih tau saya create blog baru  supaya awak paham neh)

Step 4

Bila awak dah klik kat New Blog tadi akan keluar la form kecik tu dia tulis Create a new blog.


Awak isi la Title apa nak bagi untuk blog awak. Title tu akan keluar kat blog awak nanti macam Title blog saya New Journey Through Time. Tapi boleh tukar pulak nanti bila-bila. Pastu awak isi address pulak. Tu adalah link url untuk ke blog awak. Tapi kalau unavailable (maknanya dah ada orang guna) kena fikir yang lain lah sampailah available. Kat Template tu pulak awak pilih je dulu sebagai permulaan mana awak berkenan. nanti boleh tukar lagi.

Kemudian klik Create Blog (button kaler oren bawah tuh)

Tengok macam sample blog saya buat ni Title Kasih Tercipta, Address kasihtercipta19.


Step 5

Yeayyyy!! Kalau dah sampai part ni maksudnya awak dah berjaya buat belog. Tahniah!! Your blog has been created!!Muahaha.

So, saya ajar cara nak post entri pulak deh. Still page ni awak klik button kaler oren tu. Yang ada simbol macam pen tuh. Klik situ untuk create new post.


Step 6

Bila keluar stage macam bawah yang kosong besar tu tempat awak nak tulis menda alah apa saja yang nak post. Kat atas tu ada ruangan untuk tulis tajuk.

Tengok contoh saya wat tu.

Tajuk : Assalamualaikum (Klik je ruangan tu kalo nak taip sumthin)

 Kemudian klik ruangan besar kat bawah tu dan tulis la apa pun nak bebel.
Yang atas pada ruangan stage menulis tu ada bar. Situ ada nak pilih jenis tulisan, kaler tulisan, nak bold atau italic, nak besar atau kecik tulisan, nak pilih align pastu nak upload gambar atau video. Awak try la klik satu persatu deh.

 Bila dah siap bebel apa-apa awak klik je Publish (atas kat bahagian kanan kaler oren tu). Kalau tak siap lagi nak tulis awak Save je dulu. Boleh sambung lain kali.

Step 7

Kalau dah publish akan keluar macam bawah neh. Ada satu je tu maksudnya baru satu post la awak.


Step 8
Kemudian kalau nak tengok apa yang awak post tadi kat blog awak klik kat bahagian atas ada tulis View blog. klik je terus keluar ke blog awak tadi.


Ok. Saya harap awak paham. Ni baru Chapter One. Awak kena godek-godek dulu deh. Nanti saya ajar Chapter Two dan seterusnya pulak. Thehehe.. Cepat buat blog masuk gambar budak-budak. 
Rindu diorang sangat =)



6 comments:

  1. info yg berguna.kpd yg blom tau mmg bagus utk mereka..:)

    ReplyDelete
  2. rajinnya awok update blog.. update blog sy sekali yer hoho

    ReplyDelete
  3. Azzey : hehe..Mudah-mudahan =)

    ReplyDelete
  4. HH : Bab mari pssword. Bleh sy sabotaj skali blog awak.k.bai.

    ReplyDelete
  5. Anonymous5:01 pm

    huhu..gud luck utk sy..xsempat nk studi..bzi amat bln nie..huhu..nk tukar opiss..

    ReplyDelete
  6. Sis : Hehe.okes..dh tak bizi sila studi okey.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...